måndag 29 juli 2013

Pandemonium

 
Av Lauren Oliver
Översättare: Helena Ridelberg
Serie: Delirium-trilogin #2
Originaltitel: Pandemonium
Förlag: Bonnier Carlsen
Genre: Kärlek, Dystopi, Familjen
Ålder (enligt mig): 12+
Sidantal: 387
Övrigt: Rec-ex från Bonnier Carlsen, tack så väldigt mycket!
 
Spoilervarning för handlingen om man inte läst Delirium, men mitt omdöme borde gå att läsa!

Handling (adlibris): Hon offrade allt för kärleken. Nu har hon förlorat den för alltid.

Lena ger sig av på en livsfarlig resa genom Vildmarken, till den växande motståndsrörelsens fäste. Samtidigt som det börjar viskas om revolution dras Lena in i ett livsfarlig spel. Här är äntligen den gastkramande uppföljaren till "Delirium". Den gamla Lena är död. Hon lämnades kvar med Alex blodiga kropp bakom en mur av eld och rök, när de tillsammans försökte fly till vildmarken. Den nya Lena lever från dag till dag. I Vildmarken finns inget förflutet. Det enda som spelar någon roll är nuet, och vad som kommer att hända i framtiden. Och i framtiden finns en möjlighet att motarbeta regimen. I framtiden finns hopp. Den andra delen i Lauren Olivers dystopiska trilogi tar vid direkt efter den dramatiska upplösningen i "Delirium". Lenas uppvaknande till sanningen bakom den värld hon levde i var bara början.

Mitt omdöme: Jag tänkte att jag skulle börja från slutet. Eller borde jag börja från början? Gå igenom mina iakttagelser bit för bit? Kanske det. Men när jag kommer till slutet så...


När jag öppnade boken var jag lite rädd. Jag mindes att jag tyckt att Delirium var seg och tråkig. Men när jag väl började läsa blev jag istället positivt överraskad. Genast! För den var inte alls seg och gick lätt att läsa. Jag gillade genast språket och karaktärerna och det gjorde inte så mycket att jag inte mindes just nåt från ettan. Men slutet mindes jag, och det var ju tur. Och det mesta andra började jag minnas medan jag läste.

Boken är skriven så att varannat kapitel är liksom "nutid" och vartannat "dåtid", men dåtiden är den tid som är mellan Delirium och Pandemonium egentligen. I dåtiden befinner sig Lena i vildmarken, och i nutiden innanför gränserna. Detta var väldigt förvirrande men höjde spänningen och nyfikenheten mycket då jag ville veta hur hon hamnat innanför gränsen plötsligt. Läsningen gick också mycket snabbare framåt på grund av det (kan jag tänka mig iallafall) då det alltid var nåt spännande på gång antingen innanför stängslet eller i vildmarken, och man läste ju liksom dubbelt så mycket för att komma till fortsättningen. Okej, vet inte om ni fattade nåt nu, det blev väldigt virrig förklaring men nåt kanske ni fattar?
Jag gillade både dåtiden och nutiden, dock kanske nutiden lite mer, där hände det liksom mer, eller jag vet inte...näe, jag gillar nog båda lika mycket!

Karaktärerna gillar jag väldigt mycket, Raven och Julian är nog favoriterna. Men karaktärerna är ändå inte det bästa med boken, de sticker liksom inte ut. Men språket. Språket! Jag vet faktiskt inte varför jag egentligen älskar det så mycket. Det är sådär på pricken rätt mängd detaljerat och otroligt vackert. Det tar tag i mig och släpper mig inte. Helt perfekt, helt enkelt. Och jag tror att det är berättarsättet jag gillar bäst med boken. Men jag gillar historien också. Och hela freakin' paketet! Jag vet inte varför jag gillar den så mycket, men min lillasyster fick iallafall stå ut med att jag hela tiden utbrast saker som "Pandemonium är SÅ bra! Jag tror faktiskt att den är bättre än Delirium" och som svar fick jag: "Du tyckte att Delirium var JÄTTEbra" och jag liksom bara: "Jaha? Gjorde jag?" men det gjorde jag då tydligen. Minns man liksom bara det dåliga?! För alltså, jag gillar den här boken.

Handlingen i Pandemonium kändes sådär. Det hände liksom inte så mycket. Det gick faktiskt rätt långsamt framåt (även om det kunde vara väldigt spännande också) och enligt mig kunde det bra ha varit a lot more love med i bilden. Det var liksom en sån där typisk mellanbok känns det som, det som hände leder liksom bara till nåt större. Och vad det är får vi antagligen veta i den sista delen.

Och nu tycker jag att jag är framme vid slutet. För slutet är bäst. Eller sämst. Det vill säga, det allra sista ordet är bäst. För det ändrar meningen med hela boken. Så ja, man kunde ju kalla det för det där som allt ledde till. Jag tror att det nog är en cliffhanger, för en cliffhanger är väl så att nåt händer och man vill veta vad som händer efter det? Men ååå vad jag hatar den cliffhangern! Faktaiskt mer än jag hatar den som fanns i ettan. Jag sov över hos mommo när jag läste slut den, och när jag läst det där sista ordet, herregud jag blev helt hysterisk! Jag började liksom sparka i sängen och mommo kom rusande och frågade vad det var. Och jag sa att jag läst slut boken och att den slutade helt dumt och ge mig sista delen NU! Nä, men allvarligt. Jag blev hysterisk när jag läst den. Men jag hade faktiskt tänkt att nåt liknande kunde hända. (UNIVERSUMS STÖRSTA SPOILER, så sluta läsa NU om du inte läst Pandemonium!! Markera för att läsa) För jag var aldrig riktigt säker på att Alex faktiskt dött i slutet av Delirium, jag hade tänkt att det kunde vara så att han bara blivit bortförd. Och just när jag börjat gilla Julian så var han tvungen att komma och förstöra allt. Så ja, det blev ju ännu ett dystopiskt triangeldrama (såsom i Hungerspelen, Juliette-trilogin, Matchad-trilogin...) (SLUT PÅ SPOILERN PUUUNKT)

Men jag gillade. Himla mycket. Älskade! En nygammal favorit! Och snääälla Bonnier Carlsen, jag kan väl få Rekviem som recensionsexemplar också? Jag dööör här i väntan på den!
Och jag älskade även om det mest kändes som en mellanbok, vad säger inte det? Och herregud, man får läsa om Hana i Rekviem! *dör* Saknat henne!

Fint citat:
 
"Sorg är som att sjunka, som att bli begravd. Jag befinner mig i vatten med samma gulbruna färg som uppsparkad jord. Varje andetag kväver mig. Det finns ingenting att hålla fast vid, inga sidoväggar, inga sätt att mödosamt dra sig upp. Jag har inget annat val än att släppa taget.
Släppa taget. Känna tyngden runt omkring, känna hur lungorna pressas ihop, det långsamma, svaga trycket. Sjunka allt djupare. Det finns ingenting förutom botten. Det finns ingenting förutom smak av metall och ekon av sådant som är gammalt, och dagar som liknar mörker."
 
(Jag sa ju att språket är vackert. Sjukt vackert.)
 
Favoritkaraktär/er:
 
Julian, Raven, Lena

söndag 28 juli 2013

...

Jag är irriterad. Vääldigt irriterad. Igår läste jag slut Stad av skuggor och blev helt hysterisk när den var slut för att jag inte hade andra delen tillgänglig just precis då. Låt mig säga såhär: jag gillade den cirka så mycket som jag gillar Harry Potter. Alltså jag älskade den helt enkelt väldigt mycket. Och jag håller typ på att dö här när jag inte kan läsa fortsättningen NU! Ska försöka nöja mig med Divergent, den ska ju också vara bra...
STAD AV SKUGGOR ÄR HELT ENKELT NÅT AV DET BÄSTA JAG LÄST PÅ LÄNGE!!! Det är för det här jag läser, för att finna bra serier när Potter är slut. För att återuppleva känslan jag alltid får av att läsa dem.

Min bokhylla #4!

*tidsintällt*
Här och här och här kan ni läsa tidigare inlägg om min bokhylla.

- Om titeln är röd är boken oläst
- Om titeln grön är den läst
- Är författarnamnet lila är boken ett recensionsexemplar
 

Nu blir det olästhög! Dessa har jag då inte läst, och dem har jag i en hög på mitt före detta nattygsbord istället för i bokhyllan. Men detta är faktiskt inte alla olästa..som ni kanske märkt! Och de är alltså (Nerifrån och upp):
 
Stad av skuggor (The Mortal Instruments #1) av Cassandra Clare
Homecoming queen av Moa Herngren
Järndrottningen (Iron Fey #3) av Julie Kagawa
Borde vara död av Pål Eggert
Divergent (Divergent #1) av Veronica Roth
Beskyddaren (Mickey Bolitar #1) av Harlan Coben
Beastly - Ett odjur av Alex Flinn
Carlstensveckan av Johanna Schreider
Cikoli av Patrik Stigsson
Jag vill bara att du gillar mig av Ingrid Olsson
Den andre Will Grayson av David Levithan och John Green
Francesca av Melina Marchetta
Dash och Lilys utmaningsbok av Rachel Cohn och David Levithan
Mirakel av Renate Nedregård
Järnkonungen (Iron Fey #1) av Julia Kagawa
Järnprinsessan (Iron Fey #2) av Julie Kagawa
Järnriddaren (Iron Fey #4) av Julie Kagawa
Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld
Mitt perfekta liv av Sarah Dessen
 
Sen så har jag ännu "Himlen börjar här"- Jandy Nelson, "Förr eller senare exploderar jag" - John Green, "The Tales of Beedle the Bard"- J.K.Rowling och "Farlig förmåga" - Jessica Spotswood som av nån anledning inte befann sig i nån hylla för tillfället...
 Så, det var då min "bokhylla"! :D Hoppas ni gillade inläggen om det här! :)


lördag 27 juli 2013

Omslagsduell #3

Alltså, jag har inte gjort en omslagsduell på cirka tusen år, men nu har jag lust igen, jag tänkte att jag ska försöka göra en varje månad, och det kommer alltid vara nån sorts tema, antingen en serie med olika omslag, översättning med olika omslag eller nån viss färg eller sak eller så. Men vi får se kanske jag glömmer det igen... :P
 
Jaja, men den här gången så tar jag en serie, för det finns två olika omslag till serien, och jag råkade liksom bara se det idag så därför. Men, här är omslagen:

 
Och för mig är det ingen tvekan om vilka jag tycker bättre om, det andra, all the way! Jag gillar de första också, de är väldigt coola, men färgerna gilalr jag inte så himla mycket, i de andra är frägerna underbara enligt mig! Vad tycker ni? :)

fredag 26 juli 2013

Min bokhylla #3!

*tidsinställt*
Här och här kan ni läsa tidigare inlägg om min bokhylla.

- Om titeln är röd är boken oläst
- Om titeln grön är den läst
- Är författarnamnet lila är boken ett recensionsexemplar
 
Nu går vi över till en annan hylla, där jag har mina lite "barnsligare" böcker, typ. Eller, såna jag läste för ett tag sen.
 
 
Från vänster till höger:
 
Den oändliga historien av Michael Ende
Våffelhjärta av Maria Parr
Branden vid Söderbysjön (Kioskdeckare Kalle Skavank #7) av petrus Dahlin, illustrationer av Sofia Falkenhem
Häxan och lejonet (Berättelsen om Narnia #2) av C.S.Lewis med illustrationer av Pauline Baynes
Hästen och hans pojke (Berättelsen om Narnia #3) av C.S.Lewis med illustrationer av Pauline Baynes
Varghonans klan av Maite Carranza
Hängd mans ö (krabbsjögrund #4) av Lena Ollmark och Mats Wänblad
Emma Gloria och de Lavand Varslarna (Emma Gloria #1) av Henrika Andersson
Guldkompassen (Den mörka materian #1) av Philip Pullman
Den skarpa eggen (Den mörka materian #2) av Philip Pullman
Bärnstenskikaren (Den mörka materian #3) av Philip Pullman
Dörren i trädet (Magikerns hus #2) av William Corlett
Midnatt av Jaqueline Wilson
Ella ja Äf yksi (på finska) av Timo Parvela
Motståndarna (Fans! #1) av Andreas Palmaer och Arne Norlin
Förföljda (Fans! #2) av Andreas Palmaer och Arne Norlin
Uppgörelsen (Fans! #3) av Andreas Palmaer och Arne Norlin
Sant eller falskt av Andreas Palmaer med illustrationer av Peter Bergting
Druva den blålila älvan (Regnbågsön #6) av Daisy Meadows med illustrationer av Georgie Ripper
Blossa blixtälvan (Väderälvorna #6) av Daisy Meadows med illustrationer av Georgie Ripper
Moa måndagsälvan (Veckoälvorna #1) av Daisy Meadows med illustrationer av Georgie Ripper
Tova torsdagsälvan (Veckoälvorna #4) av Daisy Meadows med illustrationer av Georgie Ripper
Signe söndagsälvan (Veckoälvorna #7) av Daisy Meadows med illustrationer av Georgie Ripper
Nova månstensälvan (Ädelstensälvorna #1) av Daisy Meadows med illustrationer av Georgie Ripper
Glittra granatälvan (Ädelstensälvorna #2) av Daisy Meadows med illustrationer av Georgie Ripper
Stella smaragdälvan (Ädelstensälvorna #3) av Daisy Meadows med illustrationer av Georgie Ripper
Amanda ametistälvan (Ädelstensälvorna #5) av Daisy Meadows med illustrationer av Georgie Ripper
Ebba balettälvan (Dansälvora #1) av Daisy Meadows med illustrationer av Georgie Ripper
Johanna jazzälvan (Dansälvorna #5) av Daisy Meadows med illustrationer av Georgie Ripper
Sanna salsaälvan (Dansälvorna #6) av Daisy Meadows med illustrationer av Georgie Ripper
Tyra tulpanälvan (Blomälvorna #1) av Daisy Meadows med illustrationer av Georgie Ripper
Nellie näckrosälvan (Blom'älvorna #3) av Daisy Meadows med illustrationer av Georgie Ripper
Matilda maskeradälvan av Daisy Meadows med illustrationer av Georgie Ripper
Glimra önskeälvan av Daisy Meadows med illustrationer av Georgie Ripper
Blomsterälvorna (Älvriket #3) av Emily Rodda med illustrationer av Katarina Strömgård
Den mystiska ön (Dalslands deckarna #8) av Pia Hagmar
Silverormen (Dalslands deckarna #10) av Pia Hagmar
Hemlös av Sarah Lean
 
Nån annan än jag som varit lika galen i Daisy Meadows älvserier?



torsdag 25 juli 2013

Själlös

Av Gail Carringer
Översättare: Lena Karlin
Originaltitel: Soulless
Serie: Parasollprotektoratet #1
Utgivningsår: 2012 (engelska 2009, pocket 2013)
Förlag: Styxx fantasy (tusen tack för boken!!
Sidantal: 364
Passar åldern (enligt mig): 13+
Genre: Krälek, Steampunk, 1800-tal

Nu har jag då äntligen knopat ihop en recension på Själlös - min första steampunkroman!

Handling (adlibriiis): Att vara Alexia Tarabotti i det viktorianska London är inte det lättaste. För det första har hon ingen själ. För det andra är hon redan tjugofem år och fortfarande ungmö ett faktum som inte blir bättre av att hon är rejält kurvig, frispråkig och värst av allt halv­italienska. Men detta är bara början på Alexias problem. Döda vampyrer, alldeles för stiliga varulvar och hemliga sällskap är snart vardagsmat och frågorna hopar sig: Är hennes själlösa förmågor verkligen en tillgång? Vem är fienden egentligen? Och viktigast av allt: Finns det te?

Själlös är den första delen i serien om den själlösa Alexia Tarabotti och utspelar sig i ett alternativt London i slutet av 1800-talet, där vampyrer och varulvar är en del av samhället. Det är en ångande steampunk-roman fylld av spänning, romantik, humor, luftskepp, bläckfiskar och bakelser.


Omdöme: När jag började läsa Själlös var mina förväntningar höga, men när jag läst cirka sextio sidor så kändes det som om de lite krasats sönder. Jag hängde inte riktigt med i handlingen och den kändes tråkig. jag tänkte till och med att den kanske var alltför överdriven för min smak, att det var det jag inte gillade. Jag hann läsa både Jag går dit du går och Mycket mer än så innan jag fortsatte läsa (från sidan sextio då, typ). Jag tänkte att jag kanske bara inte varit på humör för den och ville ge den en ny chans, nu läste jag med en ny glöd. Och jag fick rätt. Det var inte boken det varit fel på, utan mig.

När jag väl kom in i boken och språket så gillade jag den. Väldigt mycket. Nu tycker jag inte mer att karaktärerna är alltför överdrivna (de är ju överdrivna, men det gör absolut ingenting), utan jag älskar dem istället! Jag tycker att det är jätteroligt när Alexia som säger precis vad hon tycker, och jag älskar hennes sarkastiska kommentarer! Och Lord Akeldama - som visserligen är väldigt överdriven med alla sina betoningar och kallnamn på Alexia - kan jag heller inte låta bli att älska! Och det är jätteroligt att ibland få ta del av den trögtänkte Lord Maccons tankar, ibland kunde jag absolut inte hålla mig för skratt. Älskar!

Relationerna i boken tycker jag också mycket om, hur de utväcklas och så. Och tidsåldern är helt perfekt, har börjat älska 1800-talet! Alla klänningar, droskor, hattar, korsetter och middagsbjudningar, så annorlunda hur det är i dag! Och så underbart att läsa om!

Språket lärde jag mig också älska, efter de där första besvikna sidorna var allt perfekt. Jag gillar Alexia, som känns väldigt äkta och är en underbar huvudkaraktär, och alla andra karaktärer också, från Alexias vän Ivy (heter hon så?? Minns inte!) till professor Lyall och Alexias familj. Jag gillar te-drickandet och jag älskar Alexias och Conalls relation.

Den här boken är speciell. Väldigt speciell. Den känns iallafall så. Det var ingen vanlig paranormal  romance där flickan trånar efter killen (okej, det är inte paranormal romance alls egentligen..) Och det var ingen vanlig fantasy-roman, för vampyrerna och varulvarna var en del av samhället, det var alltför normalt för det. Det kallas tydligen steampunk, och jag älskar det!

Omslaget är ju också väldigt snyggt, så plus i kanten för det! Och trots att Alexia är 26 och Maccon typ 200 så passar den bra för tonåringar. Den är så lättsam och påminner så mycket om en ungdomsroman att jag nästan tror att den passar bättre för ungdomar än för vuxna.

Kort sagt: Från att ha tyckt att den var tråkig så avgudar jag den nu (det kan ju mycket väl hända att jag började älska den när kärleken kom in i bilden, men man vet aldrig;) och rekommenderar den varmt till alla som är 13 eller äldre!!!

onsdag 24 juli 2013

Min bokhylla #2!

*tidsinställt*

- Om titeln är röd är boken oläst
- Om titeln grön är den läst
- Är författarnamnet lila är boken ett recensionsexemplar
 
Nu går vi igenom det nedre hyllplanet i min lilla bokhylla... här kan du läsa det första inlägget!
 
 
Och sen har jag några böcker där under (tråkigaste platsen i min bokhylla typ...) ... Från vänster till höger:

Harry Potter - Legenda (Harry Potter page to screen) (bara lite här och där..)
Harry Potter - Suuri velhouskirja (Harry Potter film wizardry) av Bob McCabe (NÄSTAN hela läst...tror jag)
Teckna drakar av Esbjörn Jorsäter och Todd Lockwood
Skapa! av Cath Kidston (skippar, för att det är en instruktionsbok)
Johanna fixar fest! (kokbok) av Johanna Westman (skippar, för att det är en instruktionsbok)
Virka glada amigurumis av Mia Bengtsson (skippar, för att det är en instruktionsbok)
Faktakalendern 2010
High School Musical - Tolvslaget av Walt Disney typ... (är faktiskt inte helt säker på om jag läst eller inte läst den)
Jonas- Unelmaelämää? (på finska) av Walt Disney typ...
High School Musical - Näytön paikka (kesäpokkari) (på finska) av ovannämnda ^^
Neiti Etsivä ja Venetsian kummitus (Kitty på finska!) av Carolyn Keene
Super 16 av Jax Abbot (present från tidningen Julia)
Psalmboken (skippar, för att det är en instruktionsbok, typ)
The Tale of Mrs. Tittlemouse (världens finaste lilla bok på engelska (min första engelska bok! Fick den typ när jag ver fyra..? Eller mindre...) av Beatrix Potter
Nya testamentet och Psaltaren

 
Sen så har jag böcker i en hög där bredvid (dem gillar jag betydligt mer) nerifrån och upp:
 
Cirkusflickan av Camilla Lagerqvist
Dimmornas ö (Kelter #3) av Maj Bylock med illustrationer av Katarina Strömgård
Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg
Flytten (Allie Finkles regler för tjejer #1) av Meg Cabot
Den nya tjejen (Allie Finkles regler för tjejer #2) av Meg Cabot
Bästisar (Allie Finkles regler för tjejer #3) av Meg Cabot
Scenskräck (Allie Finkles regler för tjejer #4) av Meg Cabot
Födelsedagsfesten (Allie Finkles regler för tjejer #5) av Meg Cabot
Utflykten (Allie Finkles regler för tjejer #6) av Meg Cabot
Slott och sammanbrott (Författardrömmar #1) av Ros Asquith
Deckare och dilemman (Författardrömmar #2) av Ros Asquith
Tigertrubbel (VILDA #1) av Lucy Courtenay

(Jag blev lat, okej? ^^)

tisdag 23 juli 2013

Glad av kommentar! :D

Hejsan!
Vad har ni gjort idag då? Jag har varit hela dagen (typ, från två till åtta iallafall) nere i byn med mina fina vänner. :) Så det var riktigt skojigt. Men nu till det som inlägget mest skulle handla om, vilket var att jag fått en kommentar från någon Anonym som jag blev riktigt glad av. Av nån anledning gjorde det mig speciellt glad att någon som inte själv skriver blogg (eller antagligen inte...jag vet ju inte?) läser min blogg. Kommentaren innehöll även en fråga, och då tänkte jag att jag ju kunde svara på den här då jag inte vet om personen har en blogg (för i så fall skulle jag ha kunnat svara på den där). Så, detta var kommentaren:

Anonym
Hur får du hem nya böcker hela tiden? Beställer du dem? Eller hur får du dem från förlagen? Skulle väkdigt gärna vilja veta!:) Själv läser jag massor! Din blogg är verkligen bra!:)
 
Så mitt svar:
Först vill jag då tacka jättemycket för kommentaren, blev väldigt glad! :D Och vad roligt att du också läser! Ja, men till frågan då...
Jag antar att du menar recensionsexemplar, för de flesta böckerna jag får är rec-ex, men ibland beställer jag också böcker själv från Adlibris och varje månad (om jag inte redan har boken) får vi ett bokpaket från Barnens bokklubb. Men recensionsexemplar är då böcker jag från förlagen, man kan få såna om man bokbloggar och de är alltså gratis. Jag brukar skriva ett mail till dem där jag skriver om min blogg, hur många sidvisningar jag har i månaden och vilken bok jag är intresserad av. Jag tycker själv att det är rätt coolt att man kan få gratis böcker från förlagen...haha! Visste inget om det innan jag började läsa bkbloggar, och då var jag också tvungen att fråga hur det funkade... Vissa förlag ger bara rec-ex på nya böcker, men många förlag ger också på lite äldre böcker! Hoppas du fick svar på din fråga! :) Och ännu en gång tack för din kommentar, blev så glad av att få veta att du gillar min blogg!
 
Och ni alla andra, tack så mycket för era kommentarer, de betyder oerhört mycket, och tack för att ni läser, utan er skulle bloggandet inte vara alls lika roligt! (Och tack alla andra bloggare för era bloggar, älskar dem!)

Och det var vad det här inlägget skulle handla om. Ha det bäst! (Har förresten läst cirka hundra sidor i Stad av skuggor nu, love it! <3 Men har tråkigt nog inte hunnit läsa nåt idag... :P)
 
 
Awesome sång som min brevis Hanna tipsat om! :D

Omslag - The Hunger Games och Harry Potter

Både Harry Potter och The Hunger Games ska få nya fräscha omslag, som vissa kanske märkt (?) Och nu tänkte jag då ta upp det här på bloggen! Hela Harry Potter - seriens omslag har ännu inte kommit ut så att man kan se dem (inga av böckerna har ju kommit ut så de går att köpa än), utan bara 1-5, men så fina de är! Titta bara:

 
Ååå, älskar! <3 Skulle definitivt vilja ha dem hemma. Men det är ju det dåliga att dessa är på amerikansk engelska, inte på originalspråket brittisk engelska. Och det är ju lite (väldigt) synd. De ges ut på Scholastic i augusti och man kommer också att kunna köpa dem alla i en samlingsbox.
 
Special Edition Harry Potter Paperback Box Set
 
Men om det inte blir dessa som jag nån gång kommer äga, så är mina andra favoriter dessa omslag, som kom ut 2010:
 
 
Tycker också att de är vääääldigt fina! (Originalomlaget gillar jag desvärre inte så mycket alls...)
 
Och nu går vi över till The Hunger Games.
De ges ut "pånytt" i oktober på Scholastic och är också väldigt fina enligt mig!
 
 
Men sen så märkte jag också att det finns "Classic Edition" omslag, och de kom ut 2011. Gilar dem faktiskt nästan mer än dessa... (ovanstående gillar jag alltså sämre)
 
 
Classic Edition (eller jag tror att det är den) kommer ut som samlingsvolym i september.
 
The Hunger Games Trilogy Boxset
 
Tycker ni om omslagen? Vilka tycker ni är finast?

måndag 22 juli 2013

Min bokhylla #1!

*tidsinställt*
 
 
Jaa, alltså, jag tänkte visa min bokhylla nu då. Och jag tänkte gå igenom den så att det blir en hylla pär inlägg, så sammanlagt blir det fyra inlägg, inklusive det här, om mina böcker. På bilden ovanför ser ni lite hur den ser ut. ^^ Men nu tänkte jag då gå igenom den hylla för hylla, och skriva varje titel och författare. Och jag har fakiskt lite fler böcker än de man ser i den där hyllan....för jag har en annan hylla också! :-)
Jag ska även ha en färgindelning, som funkar såhär:

- Om titeln är röd är boken oläst
- Om titeln grön är den läst
- Är författarnamnet lila är boken ett recensionsexemplar

Det låter väl enkelt?
Let's start!
 
 
Från vänster till höger:
 
Monstrets dotter (De Utvalda #2) av Kristin Cashore
Hemligheternas rike (De Utvalda #3) av Kristin Cashore
Piraternas fånge (Piratserien (ingen aning om vad den egentligen heter..?) #1) av Emily Diamand
Piraternas skatt (Piratserien #2) av Emily Diamand
Phoenix bok (Beutiful dead #4) av Eden Maguire
Hungerspelen-trilogin av Suzanne Collins
Saeculum av Ursula Poznanski
Inte vatten värd av Ulrika Lidbo
Ge mig arsenik av Klara Krantz
Ibland vill man inte gärna gå in fast regnet öser ner av Malin Stehn
Eld (Engelsforstrilogin #2) av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Kretsen (Kretsen #1) av Maggie Stiefvater
Rädda mig inte! (Juliette-trilogin #2) av Tahareh Mafi
Själlös (Parasollprotektoratet #1) av Gail Carringer
Harry Potter och de vises sten (Harry Potter #1) av J.K.Rowling
Harry Potter och hemligheternas kammare (Harry Potter #2) av J.K.Rowling
Harry Potter och halvblodsprinsen (Harry Potter #6) av J.K.Rowling
Jag går dit du går av Nina LaCour
Mycket mer än så av Sarah Dessen
Blunda och hoppa av Sarah Dessen
Matchad (Matchad-trilogin #1) av Ally Condie
Jellicoe Road av Melina Marchetta
Wallflower av Stephen Chbosky
Majad morsas kompis sambo av Katarina Kieri
Min pappa är snäll och min mamma är utlänning av Emmy Abrahamson
Tiara och Dr Martens (En prinsessas dagbok #1) av Meg Cabot
Saker som aldrig händer av Johanna Lindbäck
 
Och böckerna ovanpå dem:
 
Decembergatans hungriga andar av Ulrika Lidbo
Det fattas en tärning av Johanna Thydell
Som om jag frågat av Johanna Lindbäck
Pandemonium (Deliriom-trilogin #2) av Lauren Oliver
Och det var allt för den här gången! :)

Eeem...

Jag tror jag börjar med ett hej.
Det känns enklast.
För jag känner mig dum. Eller ... det känns dumt att jag skriver det här inlägget så snart efter att jag meddelat att jag ska iväg ... Jag känner mig konstig.
För nu har jag då tydligen varit på läger. Min lägerupplevelse sträckte sig till Åland och tillbaka. På en dag.
Jag borde befinna mig på Åland och vara trött eftersom jag varit tvungen att stiga upp klockan sju och typ äta, men jag gör inte det. För vet ni vad?
Jag blev sjuk på båten.
Och det var inte roligt. För om ni nån gång plötligt börjat spy på en restaurang på båten där det finns en massa andra mänskor så vet ni. Det är inte roligt. Eller, jag hann gå och säga till ledarna och jag var påväg bort därifrån men jag hann inte enda ut. Sen fick jag tillbringa fem timmar på en hytt med Farlig förmåga som enda sällskap istället för att springa omkring på båten med mina vänner.
När båten kom till Åland böt jag och en ledare till båten Grace istället. (För jag kände mig så dålig att jag ville hem (annars skulle jag ha varit tvungen att vara sjuk i ett tält, och det kanske inte är så speciellt kul), jag hade fått komma till lägret, men ja, som jag skrev i parantesen innanför den här parantesen.) På Grace så kände jag mig lite piggare och for ett varv till Tax Freen där jag köpte lite godis och en glass, glassen åt jag själv men godiset så sparade jag till dem där hemma (och mig när jag känner mig på humör för det ;).
På båten så låg jag som sagt ju typ hela tiden i hytten, ochdär läste eller vilade jag. Jag tror att jag somnade en stund och jag hann läsa slut hela två böcker! *stolt* Farlig förmåga och Francesca blev lästa, och jag tror att det nåt tag kommer dyka upp recensioner på dem båda (för de var så bra att de verkligen är värda recensioner, även om jag kanske har en hel del andra jag borde skriva också...)

Och nu sitter jag då här hemma i min inOne (typ One Piece) och känner mig rätt kry. Men inte helt. Jag åt förresten typ inget på båten ... bara glassen.

Men vet ni? En bra sak med det här är ju att bloggen kanske uppdateras varje dag den här veckan! För nu har jag ett inlägg redan för varannandag (Bokhyllan) och då kan jag typ skriva en recension varannandag också, ska försöka skriva en till idag också! :D

Så ja, det blev inget läger för mig. :(

Nu ska jag läsa Stad av skuggor tänkte jag. vad har ni för planer för idag och resten av veckan?
 
*mitt trehundronde inlägg!!!*

lördag 20 juli 2013

Adjö, mina kära vänner, adjö!

Hejsan!
Imorgon sticker jag till Åland. Klockan fem på morgonen stiger en förväntansfull jag på en buss till Åbo och därifrån blir det båten till Åland. Första gången jag ska till Åland, förresten. På Åland ska jag vara i sju dagar, som förhoppningsvis blir roliga. Där anordnas det ett FBK-läger och då jag är med i FBK här så ska jag dit. Jag hoppas verkligen att det blir roligt! (Det blir det antagligen) Och ja, då kommer jag ju inte kunna blogga, men jag har ordnat fyra tidsinställda inlägg (för en gångs skull..) om min bokhylla som ni kan läsa om ni saknar mig alltför mycket. ;D Så ja, det var typ det jag ville säga - och hoppas ni har det bra!

Elvira (Hur faaan har FBK tänkt att jag ska orka stiga upp klockan fyra imorgon? Verkar väldigt omöjligt tycker jag.) (Jag tror förresten jag kommit över mitt lässtopp, bara sådär! Nu läser jag Farlig Förmåga med en ny glöd, och den är väldigt väldigt väldigt väldigt bra!!! (Kan ju hända att det var för att den är så bra jag kom över det) Har packat med tre böcker till Åland (Francesca, Farlig förmåga (som jag läst över hälften i) och Jellcoe Road, för att den är så bra!)

torsdag 18 juli 2013

Lässtatus vecka 29 och lite funderingar kring kommande inlägg.

I början av den här månaden slukade jag liksom fyra böcker, eller nåt, bara sådär. Men nu har det liksom blivit stopp. Jag har faktiskt ingen lust att läsa just nu, har ni några tips för att få tillbaka tappad läslust? Och dessutom har jag en del recensioner som ska skrivas... :P

 
Just nu är det "Farlig förmåga" som gäller. Eller borde gälla. För jag har ju ingen lust att läsa! Jag har bara läst typ trettio sidor...suck. Men kanske jag får tillbaka det när jag läst lite mer och blivit förälskad i boken? Kanske.
 
Sen så har jag några recensioner som borde skrivas också. Och ni får fortfarande hemskt gärna framföra er åsikt om vilken bok som ska blir recenserad här på sidan ----->
Men förutom de så har jag några minirecensioner i tankarna. Eller, ett inlägg med flera små recensioner. Böckerna som skulle recenseras där är:
Som om jag frågat av Johanna Lindbäck
Ibland vill man inte gärna gå in fast regnet öser ner av Malin Stehn
och
Himlen börjar här av Jandy Nelson (omläsning)
 
Och ännu på det, så skulle jag vilja göra ett inlägg om min bokhylla. Hur låter det? Skulle ni vilja se min bokhylla? Det är inte många böcker, men iallafall.
 
Så det är några inlägg jag skulle vilja göra, och på söndag sticker jag på en veckas läger till Åland, så då blir det ingen uppdatering (om jag inte fixar tidsinställda inlägg förstås...). Så skulle ni kunna vara så vänliga och framföra er åsikt om saken, för jag har nämligen lite svårt att bestämma mig, ni kan framföra den anonymthär på sidan -----> eller i en kommentar här under.
 
KRAM.

I min brevlåda #11 Tävlingsvinster och rec-ex!

Under denna och föregående vecka har jag fått hem sex stycken nya böcker, och lite annat roligt också!
 
 

 Iron Fey-serien fick jag som rec-ex från Harlequin, tack så mycket! Men trean är i annat format än de andra, vilket är lite synd, och fyran ser också lite annorlunda ut än de två första, så det är lite synd. Men vad kan man göra åt det? det är ju innehållet som räknas! Och jag hoppas verkligen att deras innehåll är bra, har hört mycket bra om dem så jag har ju vissa förväntningar.
 
De två andra är båda "tävlingsvinster" typ. Carlstensveckan vann jag på en facebook tävling som B.Wahlströms hade, och då vann man också ett sminkkit från maybelline, vilket var väldigt roligt att få!
 
 
 Sen så hade Rabén & Sjögren nån sorts tävling där man vann en Sarah Dessen pocket och ett glassogram. Samma paket skickades också till en vän.
 
 
Hur är det med er då? Har ni fått hem nåt roligt på sista tiden?

tisdag 16 juli 2013

Blunda och hoppa

Blunda och hoppaAv Sarah Dessen
Översättare: Johanna Lindbäck
Originaltitel: This Lullaby
Utgivningsår: 2013 (engelska 2002)
Serie:-
Förlag: Rabén & Sjögren
Sidantal: 364
Genre: Feel good, Kärlek, Vänner, Familjen, Livet, Verklighet
Ålder: 12+
Övrigt: Ett recensionsexemplar från Rabén & Sjögren, tack så väldigt mycket!!

Remy är en cynisk, lite bitchig tjej som för länge sedan har slutat tro på evig kärlek. Kanske har det nåt att göra med att hennes mamma är inne på sitt femte äktenskap (som hon är helt säker på att kommer hålla!) och att hennes pappa stack innan hon föddes. Det enda hon har efter sin pappa är en låt, This Lullaby, som han skrev till henne. Efter sommaren ska hon börja på Stanford, det prestigefyllda colleget som hon har jobbat hårt för att komma in till.
Sommaren innan college ska hon bara ha roligt med sina vänner, möjligtvis hittar hon en sommarflirt, men det är också allt hon kommer låta det bli. Hon vill inte ha nåt extra med sig när hon börjar sitt nya liv på Stanford, iallafall inte någon klängig pojkvän. Eller, det var iallafall hon planerat det. Men så träffar hon Dexter; klumpig, slarvig och impulsiv. Han är allt det där Remy ogillar, och han vägrara spela efter Remys regler.

Vilken underbar bok! det säger jag bara. Perfekt sommarläsning, absolut, såsom även Mycket mer än så var. Det finns en hel del likheter med Mycket mer än så och Blunda och hoppa. Men det gör inte så värst mycket, för ändå är de skilda berättelser.

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om den här boken. Och det är inte för att jag inte minns den. När jag först tänkte att jag skulle skriva den här recensionen och inte visste vad jag skulle skriva så trodde jag det var för att jag inte mindes, men så läste jag stycken lite här och där och upptäckte tt visst mindes jag. Rätt så väldigt bra också. Så jag vet inte alls vad jag ska skriva, men jag ska försöka, det ska jag.

Så, karaktärerna tycker jag att jag kan börja med. Dem tycker jag att jag vet var jag har. Jag gillar dem, vääääldigt mycket. Speciellt Dexter och Remy (finns det en enda bok där inte den manliga huvudpersonen är min favorit?!:). Jag gillar också alla deras vänner, speciellt John Miller och Jess. Men jag tänkte att jag kunde ju berätta lite om varför Dexter är så underbar; joo, han är...väldigt optimistisk. Och väldigt impulsiv. Jag älskar hur ärlig han är med sina känslor, han påminner faktiskt smått om Joe i Himlen börjar här, men är ändå inte riktigt lika färgstark som Joe. Ingen av karaktärerna är så himla speciell, men de känns väldigt verkliga, kanske just för att de inte är så väldigt extraextra, men de är ändå olika, har nån viss grej som liksom är de.

Själva historien gillar jag väldigt mycket, även om den kanske inte är så originell. Jag gillar hur normalt allting är. Och jag älskar att det är i Amerika, för då är det High School och College som gäller, och de får redan köra bil när de är sexton, och så vidare. Jag gillar hur bra den skildrar livet, eller, okej, jag kan ju inte veta hur det är, men den handlar liksom om en massa saker, inte bara om Dexter och Remys lovestory. Man får liksom också ta del av hur Remy har det med sina kompisar och familjen. Sen så älskar jag att Remy och hennes kompisar har vissa saker de alltid gör tillsammans. Som att åka till Quik Zip och köper Zip Diets och försöker pricka saker, och att åka till en trampolin på en tom tomt. Det är såndärna fina små detaljer, och de gör att berättelsen blir alldeles underbar.

Språket gillar jag också. Väldigt mycket. Det är inte särskilt speciellt egentligen, men det är riktigt mysigt och Dessen slänger in detaljer i texten utan att låta berättelsen stanna upp. Och det är ju ingen action-bok vi talar om, så det är ju även okej med små tillbaka blickar och tankar.

Dexter och Remys lovestory påminner mycket om Auden och Elis i Mycket mer än så, och när jag läst slut boken störde det mig, det störde mig att de var så lika. men nu när jag har börjat tänka efter lite, så känns de inte lika lika mer. För karaktärerna är annorlunda, föräldrarna och vännerna är annorlunda. Och så mycket skulle det ju inte göra om de var typ helt lika, för jag ser inte Sarah Dessens böcker som mästerverk, även om de är underbara. Och de är mycket djupare än man tror. De behandlar mycket svårare saker än man kanske förväntar sig. Och ärligt talat (SPOILER!!!) så hade jag nog lust att gråta när Remy och Dexters relation krachade. precis som med Eli och Auden. Men det löste ju sig (som alltid när det handlar om böcker, inte livet), och då blev jag ju glad! (SLUT PÅ SPOILERN.)

Namnet och omslaget. This Lullaby, tycker jag att skulle ha varit en underbar titel också till den svenska översättningen, för så heter ju låten som Remys pappa skrivit till henne, men Blunda och hoppa. GUD vilken perfekt titel! För det är verkligen det boken sist och slutligen handlar om, att våga! Att blunda och våga hoppa ner i det iskalla vattnet, där man inte vet vad som väntar. Jag älskar verkligen titeln, underbar. Omslaget tycker jag är väldigt vackert, men det har inte så mycket att göra med boken, så det är lite tråkigt. Alla Sarah Dessen böcker som är översatta till svenska går i en liknanade omslagsserie, alla ar såndärna fina krumelurer på omslaget, och det gillar jag, för då påminner de lite om en serie i bokhyllan, trots att de inte är det! :)

Blunda och hoppaMycket mer än såMitt perfekta livDu glömde säga hej då

Och sen ännu en sak. Mamman. Först tyckte jag hon var rätt självisk och så, jag menar, hon lagar ju inte ens mat till sina barn! Och hon bryr sig typ inte om nåt annat än sitt skrivande och sin nya man. Men hon är okej, hon är faktiskt inte så farlig tycker jag.

Så, kort sagt en helt underbar bok. Väldigt somrig och väldigt perfekt för mig. Jag tror verkligen inte att Dessen-fans blir besvikna. Älskar!

söndag 14 juli 2013

The Carrie Diaries

The Carrie Diaries
Av Candace Bushnell
Översättare: Ylva Kempe
Originaltitel: The Carrie diaries
Förlag: Rabén & Sjögren
Sidantal: 395
Genre: Kärlek, Livet, Verklighet, Feel good
Ålder: 13+

Handling: (adlibris) Möt världens mest kända Carrie som tonåring. Hennes uppväxt har hittills varit ett stort frågetecken. Nu får vi äntligen veta allt!

The Carrie Diaries är den första boken av två om Carrie Bradshaw, känd för miljoner människor som huvudpersonen i Sex and the City. Carrie - en småstadstjej som längtar till New York - ska just börja andra året på high school. Tills nu har hon varit supertajt med sina tjejkompisar, men så gör Sebastian Kydd entré och allt ställs på ända.

Med karaktärer som sätter sig direkt är The Carrie Diaries historien om hur en helt vanlig tjej blir självständig och hur hon utvecklas till en skarp skribent. Vi får träffa hennes familj, lära känna hennes bakgrund och vi får veta hur det gick till när hon började skriva.


Omdöme: Jag har aldrig sett på Sex and the City. Nånsin. Så jag har ingen aning om hurdan hon är där. Men av nån anledning trodde jag hurdan hon är. Jag gissade hurdan hon skulle vara i The Carrie diaries innan jag läst en sida. Men så fel jag hade! För, jag hade tänkt att hon skulle vara glammig. Men nej! Jag gillar henne jättemycket i The Carrie diaries. Hon är lite virrig, rolig och galen. Och hon vill bli författare. Hon har läst typ Stolthet och fördom och gillar den sortens böcker. Hon gillar mode. Hennes trettonåriga lillasyster är alldeles upprorisk och stjäl hennes saker. Hennes mamma är död och hennes pappa ensamförsörjare. Men hon är inte alls glammig. Inte alls sån man (jag) tänker att hon ska vara om man tittar på pärmen. Så jag gillar inte omslaget. Först gillade jag det, just för att det var s glammigt och jag tänkte att det säkert passade. Men nu, när jag fått lära känna Carrie och hennen vänner, fått ta del av hennes liv, så tycker jag inte alls att det passar. Jag tycker faktiskt att det nästan är fult.


Jag trodde inte att den skulle vara det den är. Jag trodde att den skulle vara tråkig, vanlig och handla om nån bitchig tjej som tror att hon är nån. Och visst, Carrie tror att hon är nån, men gör inte vi alla det? Och hon är absolut inte bitchig. Hon gör misstag och hon har drömmar och hon blir sviken och hon inser inte saker innan det är försent. Hon är ingen perfekt mänska, men jag tycker hon är mänsklig. Ibland kanske lite överdriven, men en riktigt underbar huvudkaraktär. Jag började verkligen tycka om henne. Jag kände med henne. Jag hatade och var arg och ledsen och jag älskade.

Språket. Jag gillar det verkligen. Det påminner lite om Meg Cabots språk i Allie Finkle. Carrie påminner faktiskt lite om Allie. Hon är sån jag skulle kunna tänka mig att Allie blir när hon blir äldre. De är båda rätt bestämda och har lite udda kläder. Annars påminde sättet hon skrev på också, den var lite humoristisk ibland men kunde vara riktigt kolsvart. Det är så bra  och allvarligt och det känns så på riktigt. Så äkta.

Alla tonårstjejer borde läsa den. Den är sjukt bra. Ibland var den lite mellanbra, och ibland fattade jag inte alls vad Carrie tänkte med. Ingen fantastisk bok (som Förr eller senare exploderar jag, Wallflower, Jellicoe Road, Harry Potter...m.fl), men väldigt läsvärd. Jag njöt av att läsa den, jag gillade Carrie och hennes tankar, jag gillade hennes vänner, jag gillade Sebastian och det var riktigt lätt läsning. Lite i Sarah Dessen anda. Och jag vill läsa uppföljaren väldigt mycket!

(Förresten, vad är Chic-lit? Kan denna bok klassas i Chic-lit genren? Och vilka andra är det isf? :)

lördag 13 juli 2013

Lite nytt på bokfronten

Hej! För att bloggen ska bli lite uppdaterad utan att jag måste anstränga mig så tänkte jag fixa detta tidsintällda inlägg om saker som hänt i bokvärlden som intresserar mig.

Det värsta med min syster
 
Det värsta med min syster
är en ny bok av Jacqueline Wilson som kom ut i juni på Alfabeta. Jag skulle gärna läsa den, har läst fyra böcker av henne tidigare (Kyssen, Little darlings, Tvillingsjälar och Midnatt) och gillade alla utom en (Midnatt). Men då den här verkar mer lik den jag inte gillade än dem jag gillar så är jag inte hundra på om jag vill läsa den. Men omslaget är snyggt!
 
Handling: I Det värsta med min syster beskriver Jacqueline Wilson syskonkärlek och syskonrivalitet med humor, fart och värme.

Marty och hennes storasyster Melissa är så olika man kan vara. När den ena inkräktar på den andras territorium bryter kriget ut. Plötsligt behöver deras mamma ett arbetsrum och för första gången måste systrarna dela rum. Hur ska det gå?
 
Thrillerliv
 
thrillerliv
ges ut av X publishing i september. Jag tycker att typ alla X publishings böcker är sjukt snygga och denna är inget undantag! Men då den verkar vara mer för vuxna än för mig vill jag kanske nog inte läsa den. Men jag ska inte säga säkert än, om nån svensk bokblogg som brukar läsa ungdomsböcker skriver varmt om den kan den nog hamna på min önskelista!
 
Handling: Det finns mycket att säga och lite tid, eftersom Anna Viktorialia om bara några dagar kommer att föras i ilfart till sjukhuset. Hon ska snart dö i svininfluensan, men det vet hon inte än. Fortfarande drömmer hon om Amerika, landet där tumbleweeds susar fram över vidsträckta fält. Fortfarande beundrar hon sin perfekta amorbåge och de fasta silikonbrösten; varenda skyltfönster och blick blir en spegel på väg mot det oundvikliga slutet. Fortfarande festar hon med destruktiva vännen Sofia och undviker telefonsamtal från mamma Britta, som passerade gränsen till fördärvet för länge sedan. Signalerna ekar i den ärvda sekelskifteslägenheten.

På andra sidan Atlanten, i en mellanstor amerikansk stad, fantiserar Louella om Europa. Cowboyen kommer och går, ömsom med hot och ömsom med tystnad. Louella en av tusentals andra Louellor vet inte hur hon ska lyckas leva i en värld utan sagor och svalor, så hon fyller glaset med vodka och smeker förstrött den växande magen.

Thrillerliv är en undergångsroman, en livsberättelse, en dödsdans med satiriska stråk. Den mullrande tiden fram till Anna Viktorialias ofrånkomliga frånfälle kantas av betraktelser av vardagen och människorna. Och av döden.
 
Vi måste sluta ses på det här sättet
 
Vi måste sluta ses på det här sättet
är en bok skriven av två svenska ungdomsförfattare. Lisa Bjärbos böcker gillar jag starkt, Johanna Lindbäck har jag läst några av men gillat sådär. Den här är jag väldigt nyfiken på! Har redan tidigare skrivit om den när jag fick veta att de skriver den, typ i januari, men nu har den fått omslag och därför skriver jag om den igen. Omslaget gillar jag sådär. Färgerna och texten är snygga, men bilden gillar jag inte så mycket.
 
Handlingen: Hanna går i tredje ring och drömmer om att flytta till Paris. Jens är tjugofyra och försöker vänja sig vid ett nytt liv. När de ses vid en fullsmockad bardisk blir de nästan osams. När de ses på tunnelbanan hem skrattar de, och när det är dags att skiljas kan Hanna tänka sig att ta en omväg. Hem till Jens. Nästa gång de ses är genom Jens nya jobb, på Hannas skola.

"Vi måste sluta ses på det här sättet" är en ung-vuxen-roman som blandar både humor och romantik. Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck berättar en kärlekshistoria från två håll, perspektivet växlar mellan de båda huvudpersonerna, skildrade av en författare vardera.
 
Kommer ut i september på Gilla böcker.
 
Ljus ljus ljus
 
Ljus ljus ljus
är översatt från finska, och det är enligt mig ganska ovandligt att finska böcker översätts till svenska! Men iallafall, måste läsa den här. Bara måste.
 
Underbaraste handlingen ever: På finländska landsbygden bor Maria, 14 ­­år. Det är sommaren 1986 och ­Tjernobyl har just inträffat. Och Maria har blivit ­passionerat kär. Tillsammans med Mimi känns allt ljust, ljust, ljust. Men Mimi bär också på ett stort mörker. Det olyckligaste slutet är inte det där alla dör. Det olyck­ligaste slutet är när bara en blir kvar.
 
Den finska handlingen lyder så här: Mistä muusta voi kirjoittaa kuin kuolemasta tai rakkaudesta? Kirjan kertoja on 14-vuotias Mariia Ovaskainen, joka vihaa kirjoittamista. Silti hänen on kerrottava meille tarina vuodelta 1986, jolloin räjähti sekä Tshernobyl että Mariian tajunta.
 
Och det betyder ungefär det här: vad kan man annat skriva om än om döden eller kärleken? Bokens berättare är Mariia Ovaskainen, som är 14 år och hatar att skriva. Ändå måste hon berätta för oss denna berättelse från år 1986, då både Tshernobyl och Mariias medvetande exploderade.
 
Kommer ut i oktober på Gilla böcker.
 
Två andra böcker som kommer ut på Gilla och jag vill läsa:
 

Jag är så jävla easy going kommer ut i september och Kodnamn Verity i oktober.
 
Varjojen kaupungit: Luukaupunki (2013) Poster
 
City of Bones (filmen)
kommer på bio den 30 augusti. Kanske en lite äldre nyhet men den har inte uppmärksammats på min blogg än. Tror jag. Okej, kanske i förbifarten lite, men nej. Jag har boken hemma och den måste då bli läst innan jag ser filmen.
Själv vågar jag inte titta på trailern för att inte bli spoilad, men här är den:
 
 
Boken gavs ut av Bonnier Carlsen i juni och andra delen (Stad av aska) kommer ut i oktober.
 
Stad av skuggorStad av aska
 
 
KoMo
KoMo
kommer ut på Styxx fantasy i oktober, och då det är ett förlag som inte ger ut böcker så ofta tycker jag att den ska uppmärksammas! Men det är lite som med thrillerliv, gillar omslaget men är inte så sugen på innehållet.
Handling: Efter fyra år vaknar Kattarina Krasznapolski upp ur en läkemedelsframkallad fantasi där hon trott sig vara läkare på en psykiatrisk klinik i Zürich. I själva verket har hon varit en av patienterna. En djupt deprimerad kvinna som inte sett någon annan utväg än att underkasta sig en extremt tung behandling för att slippa ifrån sitt liv. Frågan är varför?

Bit för bit plockar Kattarina samman sin historia, själ och identitet. Till sin hjälp har hon en skimrande insekt som är både hennes livstecknare och skrivmaskin, KoMo.

Pontus Joakim Olofssons debutroman utspelar sig i en nära framtid där vi ställs inför frågor kring hur vi utvecklar vårt samhälle, hur vi använder psykofarmaka, vad som är viktigt för oss som människor, för samhället och vårt samspel.
 
Okej, ganska sugen blir jag nog. :)
 
Den femte vågen
 
Den femte vågen
vill jag jäääääättegärna läsa! Jag tror det är nån form av dystopi (inte alls säker, orkar inte läsa handlingen nu) och den ges ut typ genast efter att den har givits ut i USA!
 
Handling:
Om vi skulle få besök av utomjordingar tror jag att det skulle sluta ungefär som när Christofer Columbus klev iland i Amerika - det vill säga inte så bra för ursprungsbefolkningen. Stephen Hawking

Efter första vågen finns bara mörker. Efter andra vågen är det bara de som har tur som överlever. Efter tredje vågen är det bara de som har otur som överlever. Efter fjärde vågen finns bara en regel: lita inte på någon.

Nu är det gryning efter den femte vågen och Cassie flyr från De andra. De som ser ut som vanliga människor men som dödar alla de ser. De andra, som har splittrat jordens få överlevande. Cassies föräldrar är döda och hennes lillebror tillfångatagen. Nu flyr hon för livet, hon flyr från De andra. Cassie har valt att inte lita på någon. Hon vet att ensam är stark inte bara är ett slitet uttryck, utan det kanske enda sättet att hålla sig vid liv.

Oavsett om du tror att det finns liv därute eller ej, kommer du inte kunna lägga den här bladvändaren ifrån dig. Den femte vågen har på kort tid tagit USA med storm. Högt tempo och oavbruten spänning för alla som gillar Homeland, Hungerspelen och Cirkeln.
 
den gemförs med Cirkeln. Okej, det avgör saken, jag måste läsa den. Bara för att vara säker på att Cirkeln är bättre.
 
Kommer ut den 1 augusti.
 
Rekviem
Rekviem
Läste rätt nyligen Pandemonium och jag måste ha fortsättningen NU. GENAST. Herreguuuud vilken hemsk cliffhanger! Blev helt hysterisk när den var slut. Vad är det för sett??
Och nyheten med den här är att jag kollade upp omslaget idag. Älskar.
 
Handling: (Spoilervarning, I guess?) Kärlek är en sjukdom. Kärlek är ett brott. Regeringen kontrollerar allt.

Skulle du ge upp eller kämpa emot?

I ett framtida Amerika genomgår alla över arton år en behandling i syftet att ta bort känslor som är en fara för samhällsordningen. Kärlek är det värsta som kan hända. De som motsätter sig behandlingen blir inspärrade på mentalinstitutioner eller bestraffas med döden. De som lyckas fly tvingas leva som utstötta i Vildmarken. När Lena blev förälskad i Alex tvingades hon lämna sitt gamla liv bakom sig. I Vildmarken stötte hon på motståndsrörelsen och anslöt sig till deras kamp mot den förtryckande regimen...

Efter den urartade konfrontationen i New York har Lena och hennes vänner ur motståndsrörelsen åter flytt till Vildmarken. Men uppror har blossat upp över hela landet och det går inte längre att gömma sig. Regeringsstyrkor försöker förgöra motståndsrörelsen en gång för alla och Lena befinner sig helt plötsligt i händelsernas centrum.

Samtidigt lever Lenas barndomsvän Hana ett skyddat liv bakom murarna i Portland. Hana har genomgått behandlingen mot Deliria och är gift med borgmästarens son. Lena och Hana var en gång bästa vänner, men lever nu i helt olika världar. Tills en dag då deras vägar korsas? 
 
Jippiiiiieee!! Man får läsa om Hana!
 
Kommer ut i september.
 
Anvisningar för drakuppfödare
 
Anvisningar för drakuppfödare
hittade jag när vi var på turistbesök i Ekenäs typ i förra veckan. Den är en bilderbok, en barnbok. Men vilka bilder! Jag kunde ju bläddra i den för det var en fysisk bokaffär, och jag blev helt förälskad i bilderna!
Den har kommit ut redan i januari 2011 på turbine förlaget, men stor skillnad. Jag upptäckte den nu.
 
Manne gräver ett hål
 
Manne gräver ett hål
valde min lillebror på bibban för nån vecka sen, senare läste jag den för honom. Ville bara säga att jag älskar bilderna. Och historien!
 
Kom ut 2012 på B.Wahlströms.
 
Vill ni läsa nån av dem?