torsdag 6 juli 2017

Mina bästa: mellanåldern

Hallå alla storasystrar, mor- och farföräldrar, lärare, föräldrar och alla andra med som kämpar för att få nästan-ungdomarna i er närhet att läsa! This one's for you. (Dvs böcker niotilltolvingar kommer älska.) (är ju inte alltid för åldersgrupperingar - men se dessa som perfekta "börja läsa"-böcker men också som superbra böcker att läsa oavsett ålder och läsvana.)
PAX av Åsa Larsson, Ingela Korsell & Henrik Jonsson
OM den här serien nu gått någon förbi så är detta alltså fantasy/skräck för mellanåldern om två brorsor som besegrar ondskan typ. Roliga, lättlästa, snygga illustrationer och supermycket spänning.

Semlan & Gordon av Moni Nilsson
För den som blivit _för gammal_ för Tsatsiki! (Tycker en aldrig blir det men aja.) Brutalt ärligt, superroligt, pirrigt och lättläst. En av mina absoluta favoritserier! Tsatsiki funkar alltså såklart också i den här åldern, så även Klassresan och min all-time-favvo Malin + Rasmus = sant!!

Lite ihop & Kanske ihop av Johanna Lindbäck
Detta är också roligt med hög igenkänning och superfina karaktärer. Megabra. Har hört att Jan Svensson av samma författare också ska vara super!

Min syster är i tusen bitar av Annabel Pitcher
Den här verkar inte gå att få tag på annat än på bibliotek men den är superfin och rätt sorglig men också varm och ja, FIN! Gillade mycket när jag läste.

Legenden om Sally Jones av Jacob Wegelius
SÅÅÅ fin! Också estetiskt sett. Både himla kärleksfylld och himla sorglig.

Dårfinkar & dönickar av Ulf Stark
Tycker den här är så rolig och bra och intressant och snygg och igenkännig. Tycker alla ska läsa.

Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg
Lite spänning, men mest att vara på gränsen mellan barn och vuxen och så himla på pricken rätt om den tiden. ÄLSKADE som 12-åring.

Cirkusflickan av Camilla Lagerqvist
En av de första böckerna jag köpte själv - lyckades välja på pricken rätt. Om en flicka som till en början har ett rätt så trasigt liv men sen får ett himla fint ett. Med superfina karaktärer och kärlek och andra saker en 10-årig flicka gillar att drömma om. Läste några andra av Lagerqvists senare böcker med men har inte gillat någon lika mycket som den här.

Piraternas fånge & Piraternas skatt av Emily Diamand
En av de tidigare dystopierna, som dock inte är en helt renodlad sådan - handlar om ett London sänkt under vatten, om en pratade dator och pirater och jag älskade då jag läste.

Dagbok för utvalda: Jennas första av Pernilla Gesén
Superrolig och megahög igenkännig!

Glasbarnen-trilogin av Kristina Ohlsson
Läste dessa för mina nio resp. elva-åriga småbrorsor och de gillade mycket! Spännande med fin vänskap och snygga miljöer.

Trolldomens tre skrifter av John Stephens
Okej ärligt har jag endast läst den första men den ÄÄÄLSKADE jag. Mina brorsor har fått uppföljarna upplästa för sig och t.o.m mamma gillade mycket! Dvärgar och monster och hemliga världar, barnhem och gamla hus.

Tyko Flores äventyr av Martin Widmark
Aldrig varit ett superfan av LasseMajas detektivbyrå men den här trilogin gillar jag! Mystisk och spännande.

Magisterium av Cassandra Clare & Holly Black
Har också endast läst första delen här ... tyckte den var rätt bra men ej fantastisk, min 9-åriga bror har dock läst de som hittills kommit ut och gillat mycket! Hipphipp!

Allt av Maud Mangold
Jag har faktiskt inte läst mycket av denna svenska författarinna som ger ut sagoliknande fantasy för mellanåldern på löpande band, men det jag läst har jag gillat mycket (Magiska teckan-trilogin & Vilma i vättarnas värld) och ALLT hon gett ut låter verkligen toppen. Spänning, fantasy och mystik all over the place!

Krabbsjögrund av Lena Ollmark & Mats Wänblad
Väldigt väldigt spännande skräck på ö! Gillar bykänslan, vänskapen mellan Karl och Sara, närheten till vattnet och alla skräckhistorier som vävs in.

Magikerns hus av William Corlett
Har - återigen - endast läst de två första, men de var åpass bra att jag gärna tipsar vidare! Mysig engelsk fantasy i stil med Trolldomens tre skrifter.

Allie Finkles regler för tjejer av Meg Cabot
Superroliga. Älskar Allie!

Och det var det! Obs att mycket av detta nog börjar vara så gammalt att det inte går att få tag på annat än på bibliotek *känner mig gammal* och alltså är sådant jag läste när jag själv var i mellanåldern - men fullt läsligt! Till 100%! Vill överlag understryka att faktiskt läsa ny litteratur och inte fastna i vad hundra generationer innan läst bara för att det är ett säkert kort. Finns så himla mycket bra som kommer ut nu! Hoppaaas du fick något tips, dessa böcker ligger mig verkligen varmt om hjärtat eftersom det är vad jag läste då mitt boknörderi tog sin början! :') Och en van 11-årig läsare kan enligt mig läsa en hel del 12-15 och till och med 15+ litt, det gjorde nämligen jag ehe och I turned out okay.

Ja och hade ju kunnat skriva Harry Potter och varit done with it men tänker ge er lite creds och anta att ni känner till den moderna litteraturens bara mest lästa serie.

6 kommentarer:

 1. Kul med tips för mellanåldern! :D Har läst första boken i Pax, men fastnade inte riktigt... Eller så var jag kanske inte på humör för den då. Kanske värt att prova igen? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker abso att du ska ge det en chans till! Men alltså alla böcker är ju inte för alla, det är ju bara så det är, dock är de ju rätt korta så en bok till tycker jag du kan försöka med - speciellt då många faktiskt verkligen gillar.

   Radera
 2. Åh, många bra tips här! Det är så viktigt att man redan i den åldern fastnar för läsandet, tror att det håller i sig bättre då när man blir äldre :) Fast det är aldrig säkert, såklart. Jag var en riktig slukare i den åldern och läser fortfarande mycket (pluggar tillochmed litteraturvetenskap hehe).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tror också det är superviktigt att läsa redan då - så mycket svårare att komma in i det senare liksom, när en redan har en massa annat. Kul att du gillade tipsen!

   Radera