fredag 15 januari 2021

Musiken 2020

Hejhej jag ÄLSKAR Spotify wrapped. Som de allra flesta andra då, antar jag. Nej men 100% en av årets höjdpunkter?? Går och längtar i månader i förväg.

Så även om jag redan babblat om detta på min personliga instastory tänker jag nu också ägna ett helt inlägg åt året musik - för att det är kul, för att det var så länge sedan jag skrev om vad jag lyssnar på och varför och för att kunna se tillbaka och faktiskt ha en överblick av vad jag lyssnade på 2020!

First things first, såhär ser statistiken ut:
Jag trodde verkligen inta Hov1 skulle sitta på tronen ytterligare ett år (nej men måste vara ... fjärde året nu?), men tydligen gör de det. Klamrar sig fast. Jag lyssnar inte megamycket på musik, blir nog mer serier och ... annat, bara. Liv? Heh. Men en del! Och i år har jag då tydligen lyssnat mest på Hov1, Victor Leksell (som jag verkligen trodde skulle vara etta - jag menar, ni ser ju topplåtarna), Taylor Swift, Klara & Jag och Nadja Evelina - väldigt svenskt, vilket jag absolut var beredd på. Att Taylor Swift finns där hade jag kanske inte direkt förutspått, dock? Favoritartisterna beror antagligen rätt långt också på hur många olika låtar av x artist man lyssnat på, och då har ju Hov1 en klar advantage - Victor Leksell har inte släppt särskilt mycket, inte Alex Järvi, vars låtar jag typ lyssnat sönder i år (ja, han hade absolut platsat på prisplats han med).

Många av topplåtarna på min topp 100-lista finns främst där för att jag recenserat ett album och därmed lyssnat om och om igen - Sarah Klang, Taylor Swift, hela Hov1s mixtape Montague. Vilket ju är lite tråkigt, jag menar - det betyder ju inte att det är favoritlåtar, direkt. Men det är ju som det är!

One Day är min jag-vet-inte-vad-jag-ska-lyssna-på-men-jag-vill-lyssna-på-någoting-låt. Blir så lugn av den, bara helt uppfylld av hur SJUKT bra den är??? Verkligen det snyggaste som skrivits. Typ. Ändå svårt att hävda att det verkligen skulle vara Världens Bästa Låt - men ja ni fattar.

Att Victor har x antal låtar på topplistan är ingen direkt överraskning. :-)))) Mvh lyssnade om och om och om igen när det kom. Calpe kom nog mest med för att den var det första nya av Klara & Jag på ett tag och en del av den är såå bra. Men nu har jag nog spelat sönder den, tyvärr.

Har lyssnat på väldigt mycket ... kärlekskrank musik? Ungdomsmusik? Nej men såhär: One Direction och typ Backstreet boys har verkligen varit MY JAM i perioder. Har helt enkelt inte orkar lyssna på något mer ... nej men, med mer, substans, typ? rätt ofta, så då har de alltid funnits där och jag har kunnat sjunga med och falla ner i kärleksproblemen. Samma sak med Victor och Alex, också, ändå. För såhär: jag vill hävda att min absoluta favoritartist är Bleachers, men ja, okej, han har inte släppt något på en miljon år (förutom nu äntligen!!!) så ... ja, you guessed it, jag har lite sönderspelat den repertoar han faktiskt har. Men i november kom Chinatown och är VÄRLDENS BÄSTA LÅT! (Som sagt: typ.) Hade året varit längre hade den absolut antagligen kunnat tävla i nivå med One day.

Sam Smith släppte också album på årets senare halva, lyssnade ändå väldigt mycket på det så är lite konfunderad över att endast en låt trängde sig in på topp 100?? Men tja. Då är det väl så då. Älskar speciellt: Kids again och Young - men mer om det kan ni läsa i min recension. :')))

På slutet av året upptäckte jag också Maustetytöt som trevligt nog släppte nytt album - Syntynyt suruun ja puettu pettymyksin har en otroligt deprimerande titel men en såå trevlig melodi. Resten av albumet är också bra, men den har verkligen fastnat hos mig. Likväl Viidestoista päivä från deras debutalbum!

Andra trevliga bekantskaper så här på årets senare halva: Girls med Sarah Klang och Glad för din skull med Norlie & KKV (älskarrr).

Hmm, så, typ? Perfect på sjundeplats och Riccione på sjätte. Har som vanligt fastnat på någon låt och loopat skiten ur den. Har nog lyssnat mer på hela album än tidigare! Kul ju.

Vad lyssnade du på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar