lördag 12 september 2015

Scarlet + TÄVLING!

Ni minns kanske att jag mer eller mindre föll rätt så stenhårt för Cinder? Nu har jag läst uppföljaren, Scarlet, eller inte direkt nu ... men för ett tag sedan. Och jag gillade den med!

SPOILERVARNING FÖR DIG SOM INTE LÄST CINDER

Nu är det faktiskt så länge sedan jag läste så jag inte riktigt kan skriva en bra summerande handling. Men Scarlet är alltså en re-telling på Rödluvan och vargen och Marissa Meyer återberättar den välkända sagan fint med egna twister. Man känner igen det men samtidigt är det mer en egen historia med inspiration från Rödluvan än en renodlad retelling, enligt mig. Men jag vet nu inte riktigt var gränsen går heller ...

Hursom så är Scarlet främst huvudperson här, även om vi också får följa med Cinder emellanåt. Scarlet är tuff och kaxig men hennes attityd börjar flimra lite när hon möter Wolf, en stor kille som roar sig med att slåss olagligt i gömda lagerbyggnader. Scarlet vet att hon inte kan lite på Wolf men samtidigt kan hon inte låta bli att bli lite nyfiken. När hennes alkoholmissbrukande pappa plötsligt befinner sig på gården hetsigt sökandes efter NÅGOT och berättar en sak som tyder på att Wolf har med farmor att göra blir Scarlet tvungen att söka upp honom igen. Samtidigt rymmer Cinder från Samväldets fängelse med storbrottslingen Kapten Thorne.

Om jag föll pladask för berättelsen i Cinder så faller jag väll inte lika pladask här. Jag läser rätt så långsamt och det finns många paralella berättelser som gör att ingen av dem känns riktigt stor. Samtidigt älskar jag att läsa om Meyers värld och karaktärer och jag gillar faktiskt Scarlet och Wolf rätt så mycket även om jag faktiskt föredrar att läsa om Cinder, Thorne och Iko. Det är inte lika försiktigt-smyga-runt-varandra-romantiskt här som i Cinder utan mer attraktion. Hela berättelsen känns hårdare, mer kall och distanserad.

Det är spännande och charmigt och småroligt och egentligen är det allt som krävs för jag gillar ju faktiskt den här boken hemskt mycket. Jag gillar karaktärerna och jag bryr mig om dem. Jag kanske inte KÄNNER så mycket men det skyller jag faktiskt på att jag läste så långsamt. Allting har ett lite trollskt skimmer över sig, språket känns magiskt och sagolikt och det är väll mest det jag finner så underbart med den här serien.

Jag älskar konceptet med androider, cyborger, folk på månen, monarkier och republiker, magi som inte kallas magi, olika sorters kärlek och den klassiska kampen mellan gott och ont. Världen fascinerar och äcklar mig och personerna likaså. Allting är komplext och färggrannt och jag förstår inte varför man inte skulle falla för det här.

Så i det stora hela är jag hemskt nöjd med Scarlet. Innan hade jag läst rätt så många negativare omdömen så var orolig att den inte skulle hålla efter Cinder. Men det tycker jag den gör. Jag gillar miljön och samhället, jag avgudar språket och älskar karaktärerna. Det händer någt hela tiden som för berättelsen framåtoch håller intresset uppe. Det är nog mest det att allt det här inte var NYTT mer som gör att jag inte är fullt lika lyriskt som över ettan.

| Scarlet (The Lunar Chronicles #2) orig. Scarlet | Marissa Meyer 2013 övers. Ylva Spångberg 2013 (Mix)/2015 | Modernista | 374 sidor | 13/15+ | Tack så hemskt mycket för den fina pocketen, Modernista! | köp hos: Adlibris, Bokus |

Cinder
Nu över till tävlingen! För jag har råkat få dubbla ex av både Scarlet och uppföljaren, Cress - så nu får en lyckligt lottad båda två! Tävlingen går alltså till så här:

1. Kommentera det här inlägget och skriv att du är med + svara på frågorna: Det snyggaste omslaget du vet? Favoritgodis/snacks? Bästa fantasyserien du läst? (KAN alltså hända att något annat än böckerna hamnar i paketet ...)
2. Tipsa om tävlingen på blogg/instagram/facebook/twitter för extra vinstchans.
3. Du måste bo i Finland, då jag betalar portot själv, eller komma på Bokmässan i Göteborg fredag/lördag/söndag. Jag kan möjligtvis posta paketet i Göteborg också, så egentligen funkar det att bo i både Sverige och Finland.
4. Sista tävlingsdatum är 23.9.2015! Alltså om typ en och en halv vecka.
5. Lycka till och tack så mycket till Modernista för de extra exemplaren!
(OBS! På Scarlet-pocketen står det "LÄS-EX" eftersom jag fick den som rec-ex.)

9 kommentarer:

 1. HeJ! Jag är med i tävlingen! :D

  Det snyggaste omslaget du vet? Det snyggaste omslaget är nog, och kommer alltid vara, Harry Potter och halvblodsprinsen. Det är så mycket mystik och spänning på oomslaget!

  Favoritgodis/snacks? En kopp te och choklad!

  Bästa fantasyserien du läst? Måste nog svara Harry Potter även här!

  Min mejl är Bergman_Pia@hotmail.com (hittade ingen kommentarfunktion där man kunde fylla i mejlen, konstigt!)

  SvaraRadera
 2. Vill gärna vara med om det funkar för dig att skicka paketet i Göteborg (ifall jag - med min minimala chans - skulle vinna), då jag inte kan komma till bokmässan :(

  Sååå om det funkar så är jag jättegärna med! ^^

  Las contestas para las preguntas:
  1. Åhh, så svårt att bara välja ETT omslag men... Champion av Marie Lu är väldigt snygg iaf. (Sen så är omslagen till just Cinder, Scarlet, Cress och Winter såååå himlans snygga)
  2. Jag älskar naturgodis, speciellt nötter och frukter doppade i yoghurt är världsbäst!
  3. Ännu svårare fråga än omslagsfrågan. Hmm, kanske The Infernal Devices? Eller Vampire Academy? Finns så många bra...

  Tror det var allt! Om det nu inte skulle funka för dig att posta i Gbg så kan du lotta någon annan. Fast jag vill ju helst vinna böckerna ändå hehe...

  Aja, hoppas du får en fortsatt fantastisk helg! <3 ^^

  SvaraRadera
 3. Åh vad kul med en tävling! Och just de här två böckerna är typ perfekt eftersom jag nyligen läste ut Cinder!

  1. Snyggaste omslaget är svårt men jag tror att jag måste välja Rör mig inte!-trilogin i pocketformat, älskar omslagen med ögat, speciellt på sista och första boken!! Så fina! Favoritsnacks är helt klart choklad...nästan så jag börjar överväga om jag är beroende... Och bästa fantasy-serie är såå svårt! Det finns så otroligt många bra! För tillfället tror jag dock min favorit är Den femte vågen av Rick Yancey (men det räknas kanske mer som sf?) eller (åter igen) Rör mig inte! - trilogin av Tahereh Mafi, älskar verkligen hur de böckerna är skrivna :)
  2. Har tipsat om tävlingen på min blogg här: http://aldrigbaraord.blogspot.se/2015/09/book-haul-3-tavling.html
  3. Bor dock inte i Finland och kommer tyvärr inte till bokmässan i år. Men jag bor i Sverige så förhoppningsvis funkar det ändå? Annars kan vi kanske lösa det?

  Tack för att du håller i den här tävlingen, tycker alltid sånthär är super kul!
  Kram, Kimberly

  SvaraRadera
 4. Äntligen en tävling där vi i Finland kan tävla ! Jag är absolut med :) ett av mina favoritomslag är Marina Lewyckas We are all made of glue. Favoritgodis till läsmyset är just nu Pollys bilar <3
  Favoritfantasyserie måste jag nog fuska lite och säga HP fastän jag inte läst hela serien ännu. Shame on me.

  Har tipsat om din tävling på min blogg :)

  SvaraRadera
 5. Jag är med! Jag bor iofs i Sverige, men ja...
  Det snyggaste omslaget jag vet är Harry Potter och de vises sten, mest på grund av nostalgiska skäl. Var gång jag ser boken så blir jag varm i magen.
  Favoritsnack är choklad. Ljus, men i alla former. Med nötter, utan nötter, med smak, med annan choklad i.... heheh.
  Bästa fantasyn? Harry Potter (haha, igen...). Seriöst dock, fasen det bästa jag har läst! :)
  Jag bloggar om det imorgon :)

  SvaraRadera
 6. Vad roligt, jag älskar tävlingar :D
  1. Så kluriga frågor, har så många favoriter när det kommer till omslag. Men om jag måste välja så blir det nog boken Nil av Lynne Matson. Favoritgodis/snacks måste vara popcorn, är en popcorn människa ^^ och när det är godis så älskar jag allt som är surt och salt. Bästa fantasyserien för mig just nu är The Selection, kör maraton på böckerna :D
  2. Har tipsat om tävlingen på min blogg >>>> http://booktwin.blogspot.se/2015/09/tips-om-tavling.html <<<<
  Bor i Sverige men kommer även att vara på bokmässan från 25-27

  SvaraRadera
 7. 1. Snyggaste omslaget, hmm det är svårt... Men kanske Sista riket, av Brandon Sanderson. Det var rätt fint.
  Favoritgodiset är helt klart choklad! Mjölk, eller mörk spelar ingen roll men gärna med inslag av mint eller apelsin.
  Bästa fantasyserien, där måste jag nog svara Partholon, av PC Cast. Älskar att läsa om både fantasy och typ historik och den här serien innehåller båda. Typ lite som Outlander, fast med kentaurer och annat.
  2. Har tipsat om tävlingen på min Twitter, här:
  https://twitter.com/elinh942/status/644933496591548416
  3. Bor inte i Finland och kommer inte på någon bokmässa i år men förstod det som att du ev. kunde skicka från Sverige om det skulle bli så? Chansar i alla fall så får vi väl se. :)

  SvaraRadera
 8. Självklart är jag med och tävlar!! (Såg att det är rea på cinder på cdon också, så varför inteeee!?) Och sen så tycker jag det skulle vara så kul att få något extra, typ det som lockar mest, haha! Spänningen ...

  Alltså helt seriöst vet jag inte. (går och kollar i bokhyllan) Får väl ta och säga Lex bok, bara för att den är så stilren, vit och fin? Haha. Så det är mitt svar på snyggast omslag. Jag tycker om sura godisar, men även choklad är gott ibland. Dock inte så mycket mörk choklad, och det får absolut inte vara bara ren mjölkchoklad. Alldeles för sött. Fråga 3: Jag läser typ inte så mycket fantasys, mest dystopier. Men för tillfället måste jag väl säga Röd drottning, eller The raven boys. (har dock bara läst första i båda!)

  Tipsat om din tävling här: http://drawreadandtakeaphoto.blogspot.se/2015/09/elvira-lottar-ut-scarlet-och-cress.html. Och jag bor i Sverige, men kommer inte på bokmässan. Så om det är okej om du skickar när du är i Sverige? Om jag skulle vinna? Det är bra att veta, om jag tävla eller inte :)

  SvaraRadera
 9. Vad kul med en tävling! Jag är gärna med. Det var dock inga lätta frågor du ställde... Jag tycker omslagen för The Unbecoming of Mara Dyer och Splintered är ruskigt snygga, även om jag i det första fallet är totalt ointresserad av själva boken.
  Chips is love, chips is life.
  Även om jag bara har läst första boken Unwind så var den helt fantastisk, samma med Sista Riket. Annars är HP, VA, Engelsfors-trilogin och Percy Jackson serier som under olika perioder varit mina favoriter.
  /Emma (sju300@outlook.com)

  SvaraRadera