måndag 27 juli 2020

Serietips: The Great

Hej på er!

Vill tipsa om en helt fantastisk serie idag. Jag älskar den så! Tänker att den är perfekt för alla Downton-fans (och Reign! Kanske mer Reign?), men alltså överlag alla som är fans av historisk drama - och då inte är särskilt petiga med att det ska vara rätt och riktigt. För det är inte The Great. Ja och The Great är kanske också mer komedi än drama?

Hursom.

The Great är en Hulu-serie som går att se på HBO, med Elle Fanning och Nicholas Hoult i huvudrollerna och Sebastian de Souza (känd från Normal people) som snygg älskare. Den är (löst!) baserad på Catherine the Greats väg till makten och alltså full av konspirerande och drama och Nicholas Hoult som spelar Catherines make, Peter III, är HEEELT fantastisk hela tiden. Nej men ärligt alldeles underbar? Men alltså, det är en viss sorts humor, det är det ju. Funkar antagligen inte för alla. För mig funkar det ut-märkt.

Det är alltså historiskt drama with a twist, så att säga, iom att de tagit sig en hel massa konstnärliga friheter och verkligen inte talar som en gjorde på den tiden. På många sätt känns The Great väldigt feministisk, iom att det är en kvinna som ständigt måste kämpa mot allas fördomar om hur en kvinna ska vara som det handlar om, att det är Catherine och hennes tjänsteflicka? hushållerska? maid? vaaad heter det? som är de som för dramat framåt. Det är rätt mycket fokus på kvinnlig sexualitet också, att kvinnan överhuvudtaget har en sexualitet är ju typ ovanligt att se på film. Eller om hon har det så brukar det liksom ses som något negativt - här är det bara naturligt.

Hmm, what else? Kostymerna och miljöerna är uuunderbara, och skådespelarna är helt fantastiska. Då främst Nicholas Hoult, men Elle Fanning gör också ett ypperligt jobb. Jag blir aldrig uttråkad, vilket jag känner att jag ofta kan bli då det gäller just historiska serier, The Great känns istället nästan som att se på något i stil med How I Met Your Mother eftersom det faktiskt är superduperroligt hela tiden. Men också så snyggt producerat! Åh, längesedan jag kände så starkt för en serie, vill ju se om den precis nu!

2 kommentarer:

  1. Har äntligen sett den nu, och å vad bra! Tack för supertips.

    SvaraRadera