torsdag 11 juli 2019

Vuxenböcker jag vill läsa, eller Projekt: Sluta kalla dem för vuxenböcker (det heter romaner)

Jag är ju då tydligen nitton år nuförtiden, har inte riktigt hängt med i hur det gått till men nu är det så ändå. Och nittonåringar ... nittonåringar är ju typ vuxna. Nästan. Lite. På-väg-att-bli åtminstone. Så! Jag tänkte: kanske jag borde bli som resten av världen och börja hänga på andra platser i biblioteket än min älskade tonårsböcker-hylla som jag hängt vid sen ... jamen, alltid? Var rätt så rakt in i 15+-böckerna från Daisy Meadows älvböcker för min del, faktiskt. Inga smidiga övergångar här inte.

Har alltså läst det mesta som finns att läsa för 15-plussare (det har jag verkligen inte, men I like to think so okeejj). Visst kommer det nytt hela tiden, men rätt ofta då jag läser böcker nuförtiden kan jag inte låta bli att tycka att jag har läst det förr. Många i min ålder har läst vuxenböcker ett bra tag redan, men inte jag. Eller tja, någon enstaka här och där har det ju blivit, och sen är det ju inte helt svartvitt vad som är en vuxenroman och vad som inte är det. Läsning saknar ju egentligen åldersgräns osv. Men särskilt många vuxenromaner har jag verkligen inte tagit mig igenom. Men vill! Känns som en helt ny värld att utforska, faktiskt. Så nu tänkte jag lista (såklart, vad annars, älskar ju listor) några böcker som saknar åldersrekommendation på Adlibris och som jag väldigt väldigt gärna vill läsa. Vi kör!

Pow wow av Tommy Orange
För att jag fick den av min modersmålslärare som tänkte den skulle passa mig. Lite för att Victoria skrev så gott om den också!

Flickorna av Emma Cline
Pga snackis som verkar skitbra och skitintressant. Och inte är superlång ...

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón
Har denna hemma och ALLA - verkligen alla - verkar älska den??? Är så nyfiken. Och har hört att ett bibliotek är inblandat! Och berättelsen utspelar sig i Barcelona! Tror den är underbar.

Den hemliga historien av Donna Tartt
Ej säker på att det här egentligen är en vuxenbok, mer en coming of age kanske? Aja det går ju verkligen inte att åldersbestämma böcker. Men! Tror jag antingen älskar eller hatar denna, hoppas älskar.

Ragga som du shoppar av Lin Jansson
Tror den här är superrolig! Vill verkligen läsa roliga böcker.

Gun love av Jennifer Clement
Ärligt mest för att Agnes varit taggad och det har smittat av sig. Och omslaget är snyggt.

Stål av Silvia Avallone
Denna har nog också fått något av en kultstatus, tror jag? Började på den en gång, men sen läste jag annat. Den verkar rätt tung - okej många av böckerna jag har nämnt är nog tunga - men tror bra! Dras verkligen till länderna runt Medelhavet så kul att läsa den därför också.

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie
Alla älskar även denna. Varför skulle jag vara annorlunda? Okej kan ju verkligen vara så att jag är det. Tror jag valt väldigt svåra böcker att börja med ehhehh men det är ju dessa alla älskar!! Vill läsa allt annat av henne också.

Tusen strålande solar & Flyga drake av Khaled Hosseini
Har valt så basic böcker, jag vet, men tror de är så så bra! Hoppas. Alla pratar om dem så vill ju fatta!! Ja okej därför vill ajg läsa även dessa. :-)

Allt jag inte minns av Jonas Hassen Kemiri
Och allt annat han skrivit, ifall jag gillar.

Tell the truth, Shame the devil & The place on Dalhousie av Melina Marchetta
Pga Melina Marchetta! Obv! Älskar henne.

Allt av Bodil Malmsten
Kanske främst Priset på vatten i Finistère pga har den hemma, men vill läsa ALLT. Allt. Och allt av Selma Lagerlöf! Vet ej riktigt om hennes böcker är vuxen eller ungdom? Är ju rätt luddigt med klassiker alltid. Men skitsamma.

Sara Stridsberg
Ingen skillnad vilken, älskar jag en älskar jag väl resten. Lite rädd för att inte älska någon, menmen.

Tripprapporter av Tone Schunesson
Den här älskar Sandra Beijer! Vi har inte 100% samma boksmak så det betyder egentligen inte särskilt mycket men ändå. Även många andra _it-girls_ (obs i min värld, jag följer inte särskilt många som resten av världen skulle kalla it-girls) (spyr egentligen på det uttrycket??? Varför använder jag det?) verkar ha gillat. Tone verkar även svincool! Sådär sval och 110% personlighet och "jag bryr mig inte ett skit om vad någon tycker"-ig. Vet faktiskt inte vad den handlar om, så allt är i sin ordning då. Baserar min läsning på andras omdömen + omslag till 99%, men det vet ni ju.

Tror det var typ det? Finns självklart hundratals andra jag vill läsa. Självklart. Men dessa vill jag läsa allra mest. Tror jag? Kommer antagligen komma på fler i samma stund som jag klickar på publicera hehhh. Så taggad på detta dock! Nu är tyvärr inte särskilt många av mina sommarläsningsböcker och kvalificerar som vuxenböcker, så lär väl inte bli så mycket av det här projektet innan i höst. Men sakta men säkert ska jag börja lära mig vad jag gillad då det kommer till romaner! Vuxenromaner. Kanske det inte heter romaner ändå? Jag vet faktiskt inte riktigt. Jag menar många ungdomsböcker är också romaner? Roman är väl främst ett format? Hmmh. Upplys mig gärna! Jag menar vuxenböcker pratar ju ingen om. Kanske bara handlar om att vuxenboken är allsmäktig och den boken typ alla ändå läser, det behövs liksom inget "vuxen" framför. Alla fattar.

Som vanligt är det mycket uppskattat med tips på andra böcker, även om min TBR redan är tillräcklig lång för flera liv. Kan ju alltid sålla lite? Yeah sure.

4 kommentarer:

  1. Pow wow, Vindens skugga, Den hemliga historien och några böcker av Sara Stridsberg har jag läst och gillat alla dem! :) Vindens skugga speciellt, den är nog min favorit av de böckerna. Men de andra är också jättebra! Har några kvar att läsa av Stridsberg.

    SvaraRadera
  2. Jag har också känt en liten längtan efter vuxenböcker, och flera av böckerna ovan finns på min tbr. Jag vill särskilt läsa Vindens skugga och The Secret History. Kan verkligen tipsa om The Seven Husbands of Evelyn Hugo/Evelyn Hugos sju äkta män om du inte läst den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaa just det helt glömt bort den! Den verkar superbra, tack för tips!

      Radera