måndag 29 januari 2018

Bästa 2017

Hallå hejhej wow jag bloggar. o.O Är självklart pga prokrastinering. Vad annars. Tänkte upplysa er om vad som var det bästa jag läste och såg på 2017! Eftersom jag nuförtiden tydligen sprider mina ord över två plattformar finns musiken sammanfattad annanstans. Men nu kommer alltså årets topplistor - lite sent men egentligen har det inte så stor skillnad har ändå inte läst något sedan dess. (Vilket i sig är rätt stort och underligt och wtf:igt men ids ej kommentera vidare nu ni har kanske märkt att jag varit rätt frånvarande.)

I alla fall. Topplistor! Najs! Älskar sådana. Är ju bara en enda lång lista med tips.

DET BÄSTA JAG LÄSTE 2017

Kan ju säga såhär - kvaliteten på böckerna jag läste 2017 var överlag väldigt hög! 18 av 45 var liksom femmor!?! 15 fyror, 11 treor och en tvåa. Dock kan jag ju säga att min skala typ betyder detta: 5 = helt fantastisk, ÄLSKADE (måste vara personlig läsupplevelse, liksom också). 4 = superbra också, men nådde inte ändå fram. 3 = säkert den mest diffusa siffran, kan betyda allt från bra men tråkig till helt okej till egentligen inte alls för mig men inte dålig heller eh. 2 = gillade verkligen inte, fattade ej grejen. Och en etta måste nog vara alldeles skitdålig men en sådan bok har jag konstigt nog inte stött på än? Så dessa tio är alltså toppen av toppen, alla är måste-läs!!!
10. Enda vägen av Anna Jakobsson Lund
Har ju inte recenserat denna ... än *fortfarande*. Men ska! Sen! När jag tar tag i bloggen igen! Aja men detta var ett mycket tillfredstälande slut på en megasmart, genialiskt dystopitrilogi.
9. Maran + Vitormen av Åsa Larsson, Ingela Korsell & Henrik Jonsson
Jag är medveten om att det är fusk att ha två böcker på en placering men bryr mig tyvärr inte. Då fuskar jag väl då. Och jag kan inte hålla isär PAX-böckerna de flyter ihop. Men är skitbra allihop! Fast det vet ni att jag tycker. Recce på Maran har ju heller inte kommit, säger som på föregående! :-)))
8. Visheten vaknar av Elin Säfström
Okej denna har jag inte heller recenserat ..! Men älskar Tilda! Älskar vänskapsrelationerna! Just det skulle ej recensera NU. Mycket mycket bra uppföljare alltså, tycker så mycket om denna paralellvärld.
Blev typ helt paff eller nåt över hur bra denna var! Tyckte så mycket om denna sommarberättelse. Och tänker fortfarande på att det skulle bli en fantastisk film ...
Shit vad länge sedan det är jag läste denna! Aja den var megafin.
5. Uppstigningens brunn av Brandon Sanderson
Heller ej recenserat denna lol ... aja Sanderson gjorde mig inte heller besviken denna var fantastisk älskar denna värld och dessa karaktärer. (Upprepande much?)
4. Saker ingen ser av Anna Ahlund
Blev 0% besviken på denna svåra tvåa, bara 100% lycklig då jag läste. Anna Ahlund är så bra, hennes karaktärer är så bra ... bara, åh.
3. Drömtjuvarna + Sovarna av Maggie Stiefvater
Kan faktiskt inte heller dela upp denna serie de sitter fast i varann. ÄLSKAR älskar ÄLSKAR dessa personer och Stiefvaters språk och deras relationer så OTROLIGT mycket!!! Ej recenserat Sovarna än dock ... men jaja det kommeeer.
2. Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E Lockhart
Blev också så väldigt lycklig av denna läsning - en så himla smart, fascinerande och bara underbar historia. Ville aldrig sluta läsa om Frankie.
1. Heartless av Marissa Meyer
Det finns antagligen en massa grejer en kan kritisera hos den här boken. Men för just mig just då var den helt perfekt och jag blev golvad. Sen är jag allmänt superduper hooked på olyckliga kärlekshistorier av någon anledning såatteeh.

Är ärligt noll procent förvånad över någon av dessa, de flesta är antingen av bekanta, älskade författare eller bara superhajpade nya författare. Den sommaren är kanske den största överraskningen? Och att Eldmärkt inte kom med.

DET BÄSTA JAG KOLLADE PÅ 2017
Film och tv-serier alltså! Älskar sånt. Kollade nog inte megamånga olika tv-serier förra året, och faktiskt mycket färre filmer än året innan. Men en del oavsett!

5 BÄSTA FILMERNA

Nästan alla dessa såg jag på bio så det kan ju inverka. Men äh, tror nog inte så mycket för finns inte många som konkurrerar typ alls. :-)
BEAUTY & THE BEAST
Okej supermånga tyckte denna var bajs pga det ena och det andra men jag tycker det är magi och har sett den två gånger. På bio. Okej att de kanske inte hade behövt autontune:a Emmas röst sådär mycket och hade varit kul med fler twister jämfört med originalet men Evermore är fantastisk.

SPIDER-MAN: HOMECOMING
Hahaha har typ bara megafilmer här men what to do. :-) Denna var så charmig och kul och fin och Tooom!! <3 Och Marvel överlag. <3 (Dock ej sett Thor: Ragnarok! o.O)
MOANA
Pga fantastisk himla musik och underbara färger, gillar så väldigt väldigt mycket.
SING
Blir så glad av denna! Men vill också lipa! Och filmer som handlar om folk som uppnår sina drömmar är jag allmänt svag för.
LA LA LAND
Blir sjukt irriterad på slutet men tycker även denna är så otroligt snygg rent estetiskt och musiken är vacker och Ryan Gosling är snygg och det är folk som jagar sina drömmar ...

Så, det allmänna temat i år var väl estetik och sång? Förutom Spider-man. Vet ej hur den passar in?

5 BÄSTA NYA SERIER

Såg på typ 25 serier 2017 - eller då har jag också räknat serier jag påbörjat men sedan struntat i. Tycker ändå det är rätt många? Är ju inte supermånga jag sedan fortsatt att aktivt kolla på men ... dessa har jag fortsatt med! Och jag älskar dem!
SCREAM
Pga tonårsdramat och estetiken och skräcken som känns alldeles för realistisk och brutal (men alltså inte megaskrämmande för det). Men mest för karaktärerna.
VICTORIA
För att jag verkar älska kostymdraman. Och denna var underbar! Vet egentligen inte precis vad som gjorde detta extra bra för var ett tag sedan men minns att jag verkligen verkligen gillade och fascinerades osv.
HOW I MET YOUR MOTHER
Började på denna efter tips i typ december och har sedan kollat väldigt snabbt? Egentligen rätt mycket slötittning och de är lite för fåniga ibland men den växer på en! Gillar alla karaktärer så mycket nu. Och skrattar högt i varje avsnitt.
DEGRASSI: NEXT CLASS
Också väldigt mycket slötittning hahaha. Denna är typ guilty pleasure! För de är också rätt fåniga och skådespeleriet är kanske inte toppen alltid men gillar även detta gäng så väldigt mycket + gillar att de tar upp en massa olika tonåriga ämnen.
BUFFY THE VAMPIRE SLAYER
Så så SÅ bra!!! Haft lite paus nu pga försvann från Netflix så jag är tvungen att se från DVD men ska fortsätta. Snart. Älskar även detta gäng, älskar skräckelementen som ser så oäkta ut att de blir äckliga, älskar hur de gestaltar tonårstiden, älskar kemin mellan alla ... också detta en mycket karaktärsbaserad serie.

Och det var det! Har förut tänkt att jag nog inte har särskilt specifik seriesmak utan kollar på det mesta men när jag tog mina toppserier så här så märker jag att det nog finns ett mönster, ändå.

Vad var det bästa du läste och såg 2017?

Här finns motsvarande lista från 2016.

4 kommentarer:

 1. den bästa filmen jag såg 2017 var nog också skönheten och odjuret. så fin bioupplevelse <3. bästa boken var nog heartless, the girls och nightfilm. kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. åh jaa så fin vad kul! och åh roligt att du också gillade Heartless så mycket, läste den nog pga dig iofs? SÅ BRA BOK. Måste nog läsa Flickorna och Nattfilm också! De verkar megabra.

   Radera
 2. Åh måste läsa Heartless, och Saker ingen ser!! Och älskade också alla de filmerna <333 Nu när jag börjar tänka på det kom det så himla många bra filmer förra året. Bästa boken jag läste skulle jag nog säga var Allt det vackra är inte förstört, eller Mjölk och honung, men finns inte så mycket att välja på eftersom jag knappt läste något under 2017 alls hehe :)) Och vad kul att du är tillbaka! :D <33

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaaa måste du!! Ja, gjorde nog det faktiskt!? Kul ju. Och åh, läste din recension på Allt det vackra är inte förstört den verkar FANTASTISK!!! Ska läsa snarast. Aww, kul att du tycker det får se hur aktiv jag hinner vara men lite hoppas jag :')

   Radera