tisdag 17 oktober 2017

Vikingar & skräck

Två korta recensioner idag! Länge sen. Skööönt med korta ibland. Och måste för att komma någon vart med recenserandet - har så så SÅ mycket på kö!
Innan helgen är över av Kerstin L Hahn
Hon försöker se hur hon ser ut, men det är svårt. Hennes eget jag är liksom i vägen. Hon ser färgerna och dragen förstås, men kan ändå inte se sig utifrån, inte veta hur någon annan uppfattar henne. - kap 12
Handlar om: 15-åriga Stell och hennes syster + kille ska spendera sommarlovets sista dagar på stugan. Redan på vägen dit står plötsligt någon på vägen och de hinner inte stanna. Sedan flyr de platsen. Och på stugan fortsätter obehagliga saker hända ...

Jag tycker: Det här var precis vad jag ville ha just då! Mysryslig sommarlovsläsning liksom. Med det sagt tycker jag inte det är något mästerverk - karaktärerna är bleka och jag blir aldrig särskilt rädd. Ingenting är liksom vidare speciellt - inte språket, inte storyn. Men alltid behöver ju inte allting vara nytänkande, utan det räcker med underhållande, och det tyckte jag detta var. Dessutom finns det ändå en viss charm i det klassiska, och det här är väldigt klassiskt, både vad gäller plats och dramaturgi.

Det finns också saker som är obehagliga, men detta är inte övernaturligheter. Vilket såklart gör det än mer läskigt - kunde ju vara påriktigt. Blir verkligen mycket äcklad av en viss person, och den grejen tycker jag nog är den mest välgjorda delen av boken.

Stämningen finns där och det är inte bara skräck, utan också mycket Stellas tankar. 12-åriga jag känner nog igen mig en hel del i henne och tankarna, 17-åriga jag kanske inte lika mycket - så det här är nog en bok främst för yngre läsare, även om jag hatar att åldersstämpla böcker så.

Gav den 3.5/5 på Goodreads!
| Innan helgen är över | Kerstin Lundberg Hahn 2016 | rabén&sjögren | 231 sidor | 11+ | köp hos: Adlibris, Bokus |
Vei - bok 1 av Sara Bergmark Elfgren & Karl Johnsson

Handlar om: Vei, en människa från Jotunheim som blivit dumpad i havet utan att hon vet varför. Sen får vi veta varför och så blir det rätt mycket action och nordisk mytologi med asagudar och jättar.

Jag tycker: Alltså det här VAR ju fantastiskt bra!?! Är typ helt förvånad pga jag pch seriealbum brukar inte alltid funka + hade ändå förväntningar på denna, men det gjorde inget! Det var rätt förväntingar! Och det var nog ändå till och med bättre än jag förväntat mig.

För det första är det ju otroooooligt snyggt. Ääääälskar färgerna, älskar hur jätterna ritas, älskar hur alla kroppar tecknas och hur de faktiskt lyckas med noll sexualisering. (Eller mer - sexualisering utan att det är bara det, och på ett "jämlikt" samt realistiskt sätt.)

Sen en grej det ju är tråkigt att reagera på, men: att det typ främst är kvinnor i maktpositioner! Yaas. Förutom Oden, och alltså det finns ju andra män också men ändå främst kvinnor. Förutom i människornas värld där vi bara ser män ... alltså midgårdmänniskorna.

Älskar Veis driv, hennes glöd och tro på sig själv men också hur hon bryr sig om alla runtom sig. Gillar också prinsen - eller alltså som karaktär. Tycker han är rolig. Och SÅ bra tecknad!

Älskar också hur mycket nordisk mytologi som ryms med och deras personliga twistar på vissa grejer. Tänker att det nog höjer upplevelsen ytterligare att känna till lite om asatron osv från innan, men det här funkar säkert också som en intresseväckare. :)

Så så så bra. Som en Game of Thrones i serieform där världen baseras på den nordiska mytologin och way bättre genustänk. Ser supermycket framemot tvåan tror det blir fab!


5/5 såklart.

| Vei - bok 1 | Sara Bergmark Elfgren & Karl Johnsson 2017 | Kartago | 160 sidor | 15+ | köp hos: Adlibris, Bokus |

1 kommentar: