tisdag 18 april 2017

Top Ten things that will make me instantly want to read a book

Veckans top ten tuesday handlar om grejer i böcker som genast får en att vilja läsa dem - kul! Tänkte dock att jag skulle komma på många fler, men dessa är mina:
  • internatskola - som Den ökända historien om Frankie Landau-Banks, Jellicoe Road och allas vår Harry Potter. Har skrivit mer om det här!
  • kungligheter - åh, ÄLSKAR att läsa om klänningar och baler och högklass! Dock inte gjort det så mycket egentligen - lite i Sista riket och Ceremonin men mest kanske på film och i tv-serier. Skrivit lite mer om ämnet här.
  • en lång, snygg, titel som: Ingen normal står i regnet och sjunger, Vi är inte sådana som i slutet får varandra och Aristotle & Dante Discover the Secrets of the Universe - säger säg ju kanske självt, väcker intresse liksom. Även skrivit om långa titlar! *ett tag sedan dock*
  • 1800-tal - kläderna, industrialismen, klassklyftorna men att det ändå är på gränsen till modernt ... ah. Läst Systrarna Cahill-trilogin och några delar av Parasollprotektoratet i kategorin!
  • någon har dött och en annan lämnats kvar - inte världens kuligaste sak egentligen ju men när det görs rätt är sorgliga böcker verkligen superbra - läst t.ex. Jag går dit du går, Jag lever, tror jag och Djupa Ro.
  • en favoritförfattare har skrivit, som: Christina Lindström, Melina Marchetta, J K Rowling, Lisa Bjärbo, såklart jag kastar mig över då.
  • marknadsförs som en "coming of age"/uppväxtsskildring - brukar älska dessa, ex. Wallflower, Aristotle & Dante Discover the Secrets of the Universe, Den första flickan skogen möter.
  • en karta i början - älskar älskar ÄLSKAR kartor i början! Brukar betyda att jag är in for a treat med en massa äventyr och fascinerande världar - ex. Den unga eliten, Sista riket, De utvalda-trilogin, Naondel.
  • en syskonskara - syskon som tillsammans bildar ett team mot världen är också något av det bästa jag vet att läsa om, kanske för att jag själv har ett så himla fint syskonteam- ex. Syskonen Baudelaires olycksaliga liv, PAX, Magikerns hus, Trolldomens tre skrifter (alla serier).
Och det var det! Nu hoppas jag ju såklart ni kommer med tips på fler böcker inom dessa ramar, pga, som sagt, älskar det. Orkar inte länka recensioner men vill du veta vad jag tyckte om någon titel mer specifikt borde det mesta finnas någon sökning bort!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar