onsdag 19 april 2017

Hugo & dinosaurierna

Dags för två kortare recensioner igen! Denna gång två böcker med rätt ung målgrupp men som ändå passade mig superbra - läs vidare för att förstå varför.
Handlar om Hugo som går på sexan och inte riktigt passa in någonstans. Han går med shorts mitt i vintern - som Tarzan, spelar hellre Minecraft än World of Warcraft och har Rea, Lilla Aktuellt och Miljöhjältarna som favoritprogram på tv. Han har ofta svårt att sittä stilla på timmarna och säger ofta saker andra helst låtit bli att höra. Helst stannar han inne på rasten och hjälper läraren vattna blommorna. Men så vill ingen bli elevrådsrepresant så Hugo erbjuder sig - och nu blir han plötsligt något värd för de andra, nu kan han göra skillnad - nu kan han kanske få lärarna att tillåta keps inomhus. Just det där med huvudbonader blir rätt viktigt för Hugo - för om han inte klarar det, då kanske allting går tillbaka till som det var igen. Då när han åt ensam och Klara knappt ägnade honom en blick.

Det gör så väldigt väldigt ont att läsa om Hugo - om hur han vägrar ändra på sig, hur han nästan tänjer på gränserna med flit bara för att det är sådan han är - han känner mycket och säger precis vad han känner. Han vill vara hjälpsam och snäll mot alla och bjuda dem på russin för då kanske, kanske han kan gå med dem till butiken någon gång. Jag älskar Hugo - älskar hans naivitet, hur kluven han känner sig, hur han ger efter för fel saker, hans humor, hans russin, hur han pratar med sin mormor ... han känns så väldigt väldigt äkta och jag köper honom rakt av. För det är ju verkligen så här det är - att en egentligen föredrar någonting men ger efter, låtsas ändra sig bara för att passa in, en lär sig passa in helt enkelt och då blir det kanske inte alltid helt rätt för barn i den åldern är inte alltid snälla.

Alla andra känns också så väldigt verkliga - Hampus, Edin och speciellt Alexander. De känns mitt i prick sin ålder och tonen boken har är också precis rätt. Jag tänker att den här boken är fantastisk, välbehövlig läsning för barn i samma ålder, men alltså inte bara för budskapet för det här är ändå en väldigt varm, glad, underhållande bok - inte bara mörk och realistisk. Christina Lindström levererar som vanligt. Hoppas det kommer mer om Hugo!

| Hugo och kepskampen | Chritina Lindström 2017 | B Wahlströms | 139 sidor | 9+ | köp hos: Adlibris, Bokus |

Alla tiders dinosaurier är en faktabok om dinosaurier med stora bilder i färg och korta texter om de utvalda dinosaurierna till. Den är indelad efter tidsålder - Trias, Jura och Krita och börjar med en definition av vad en dinosaurie egentligen är, förklaring av släktträdet och några korta texter om andra sorters djur som levde ungefär samtidigt. Jag ÄLSKAR den här utformningen - den var helt perfekt för mig som läste boken för en skoluppgift. Jag älskar också tjockleken på boken - den är nämligen inte särskilt tjock och helt fantastisk för yngre dinosauriefantaster och wannabe-fantaster. Lite lite tunn ändå kan jag personligen tycka, som skulle vilja ha allas släktband uppritade och beskrivna i detalj - vill få en större helhet liksom. Texterna är intressanta och allting är grundligt förklarat - det är verkligen lätt att ta till sig informationen.

Jag älskade denna! Jag menar: bok som får en att vilja veta mer, diskutera det en läst och berätta för andra om det en läst = bra bok. Egerkrans har dinosaurierna på koll vilket märks då han jämför dem med varandra och förklarar varifrån de härstammar osv. Bilderna är grymma, som alltid, trots att det här är mycket mer modernt än jag är van vid.

Men - hade väldigt gärna sett att deras familjer/släkten/vad det nu är fanns med vid varje enskild dinosaurie + dessa begrepp hade kunnat benats ut. Och FLER dinos skulle heller inte ha skadat! Jag blev definitivt dino-fantast nu - pga HUR COOLT att dessa jättar gått på samma planet som jag, att det flugit varelser med vingspann på tio meter på denna himmel?!? SÅ COOLT. Det här vinner ju nästan seriöst alla fantasyvarelser. För det här är pår iktigt - och hörni, ibland verkar verkligheten faktiskt övervinna dikten.

| Alla tiders dinosaurier | Johan Egerkrans 2017 | B Wahlströms | 63 sidor | 9+ | köp hos: Adlibris, Bokus |

4 kommentarer:

 1. Åh, den där om Hugo blir jag så sugen att skaffa och läsa för min 8-åring hemma. Känns viktig och bra!! //Petra, Bonniers Bokklubbar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt - tycker du ska göra det! Det är den absolut!^^ :D

   Radera
 2. Åh vad glad jag blir när jag läser detta inlägg! Du har verkligen förstått Hugo, att han bitvis inte kan låta bli att vara som han är, men att han faktiskt också avsiktligen tänjer på gränserna. Nu ser jag framför mig hur karaktären Hugo och hans gelikar går runt och känner sig förstådda och får upprättelse tack vare dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså <333 så fint att du läste, älskar Hugo!^^

   Radera