måndag 3 april 2017

2 slukböcker

Har SÅ. HIMLA. MÅNGA. BÖCKER. ATT. RECENSERA. Så därför blir några kortare recar! Tänkte att jag börjar med några sådana så att jag kommer igång, så får de längre komma efter hand. Vi börjar med en megaefterlängtad och en omläsning!
Hade längtat efter denna i hundra år typ? Eller kändes så. Läste hennes debut Jag är tyvärr död och kommer inte till skolan idag i slutet av 2012, läste om den i början av 2014. Tyckte nog bättre om den andra gången, även om jag faktiskt inte älskade vid någon dera läsning. Minns den dock som slukläsning med fantastiskt språk, så hade ändå enorma förväntningar på denna - som 100% är bättre känner jag nu.

Ingen normal står i regnet och sjunger är hurom berättelsen om Ella och Charlie och Niki som hamnar emellan. De går i gymnasie, Ella är rätt vilsen och känner att hon inte riktigt funkar med någon medan Charlie plötsligt får andra vänner än henne.

Språket är det bästa med den här boken - språket är nämligen helt himla perfekt. Det är vackert men också fullt av humor och bara ... så väldigt smart! Det här är en contemporary med mycket driv, mycket känslor, den känns ärlig och går väldigt snabbt att läsa. Gillar karaktärerna men ingen av dem stannade kvar hos mig särskilt länge. Ville att det här skulle vara en femma men det blev det nog ändå inte - jag kände helt enkelt inte tillräckligt mycket. Blev ändå rätt ledsen när den tog slut ... Ett riktigt lyckopiller till bok med en hel del feminism inbakat mellan raderna, en av de finaste vänskapskildringarna jag läst och en väldigt söt romans. Ja och låtreferenser i böcker tacker jag aldrig nej till - vilket det finns ett antal av här!

Ja och både titeln och omslaget är perfektion!

| Ingen normal står i regnet och sjunger | Sara Ohlsson 2016 | Gilla böcker | 216 sidor | 13+ | köp hos: Adlibris, Bokus |
Detta var en omläsning! Himla efterlängtad sådan. Har läst om Allt jag säger är sant för något år sedan, men aldrig denna. Läste även denna på hösten 2012 första gången! Gillade mycket då, gillade nog ungefär lika mycket nu.

Det är så logiskt alla fattar utom du handlar hursom om Ester och Johan som varit bästisar för alltid. Nästan lika länge har Johan också varit kär i Ester, men aldrig sagt något. Ester vet ingenting utan berättar glatt för Johan om den mörkhåriga esteten hon drömmer om. Men Johan börjar få nog av att bara vara Esters granne och bästa vän sedan alltid.

Bashistorien här är ju inte megaspeciell, men det är utförandet som gör det fräscht. Lisa Bjärbo tillhör absolut en av de skarpaste ungdomsförfattarna enligt mig, hennes böcker är likt Sara Ohlssons alltid väldigt snyggt skrivna, med glimten i ögat och fina karaktärer.

Det är så logiskt alla fattar utom du går väldigt snabbt att läsa, och likt Ingen normal (...) så är nog det typ bokens enda svaghet - jag läser och njuter men sen är det gjort och då tänker jag inte så mycket på saken mer. Aja, gillar både Johan och Ester men kanske Johan lite mer. Han är superfin men absolut inte perfekt vilket är skönt. Den här boken är liksom inte en dans på rosor på något vis utan rätt hjärtskärande faktiskt. Blir lite irriterad på vissa av karaktärernas ageranden, men samtidigt känns det väldigt realistiskt. Älskar, älskar slutet. Superglad att jag läste om och "återupptäckte" - tycker alla ska läsa Lisa Bjärbo!

| Det är så logiskt alla fattar utom du | Lisa Bjärbo 2010 | rabén&sjögren | 250 sidor | 13+ | köp hos: Adlibris, Bokus |

2 kommentarer:

  1. Är lite intresserad av båda två! Bjärbo skriver ju så himla bra. :3 Av någon anledning känner jag att det skulle passa så bra att läsa i sommar? Kanske bara är vårkänslorna som spökar haha, men det brukar vara himla nice att läsa den här typen av "slukböcker" på sommaren. :3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst gör hon! Och tror absolut båda två skulle passa perfekt att läsa i solen ;D

      Radera