fredag 24 mars 2017

Bokbloggsfrågan vecka 12

Hej och förlåt för att den här lilla plasen på internet fått så lite kärlek på sista tiden. Eller, det får den nog, men ni kanske inte direkt märker det. Idag satt jag t ex hela hälsokunskapstimmen och ändrade adressen på recensionslänkarna - kom halvvägs heja mig! Ska fortsätta kanske nästa hälsokunskapstimme.

Tillbaka till det här med att faktiskt inlägg inte dykt upp - det är lite mycket just nu. Har sju skolgrejer jag måste göra på fyra dagar typ - eller göra och göra, några är prov. Men ni förstår säkert. Plus ska på bio imorgon och äntligen se Beauty and the Beast. Aah, är så peppad! Tror dock inte jag har alltför höga förväntningar pga hört lite dåligt redan. Men har försökt hålla mig borta från renodlade recensioner, så har ändå alla förhoppningar på att det kan vara bra.

Har alltså också haft rätt mycket den här veckan - var på en intervju i Helsingfors igår, när jag kom hem därifrån skulle jag leda jumppa direkt och sedan göra på en presentation om artificiell intelligens. Höll den idag tillsammans med Nea och är ändå relativt nöjd - eller såhär: kortare recesnioner har hållits i världshistorien och bättre finska har också funnits, men det hade kunnat gå värre, jag hade kunnat säga årtalen ännu mer fel liksom.
Men det var inte vad detta inlägg skulle handla om! Nej, jag tänkte faktiskt besvara veckans bokbloggsfråga - det var ett tag sen! -, som lyder: Då och då skickar ju bokförlagen ut pressutskick och recensionsexemplar. Ibland kommer det bara böcker, och ibland kommer boken tillsammans med något annat roligt som anknyter till bokens tema. Jag har dock funderat lite på hur det går till hos förlagen när de bestämmer vilka bloggar som ska få sådana här pressutskick. Har någon av er koll? Har ni på något sätt anmält er eller jobbat aktivt för att få vara med på listorna över vilka som ska få pressutskick? Eller tvärtom, tillhör du de som innerligt önskar, men aldrig får något? Och till sist, vad tycker ni om själva konceptet, är det bara kul att få sån här post eller känner ni att det förpliktigar?

För det första ÄLSKAR jag att få pressutskick och tycker faktiskt inte att det förpliktigar nämnvärt. Eller alltså: förlagen antar ju att en recenserar och läser boken, vilket en ju säkert gör något tag. Men jag tar ingen direkt stress över dessa pressutskick, utan tänker mycket mer avslappnat på dem än på "riktiga" rec-ex. Sen tror jag också många redan skriver om boken ifråga åtminstone på sociala medier iochmed att en fått den, liksom som ett glädjerop och tack, så då får ju boken redan press utan någon egentlig recension.

Vad gäller hur de väljer ut bloggarna, tänker jag att de för det första väljer bloggare de varit i kontakt med innan, men kanske också bloggare som skrivit om boken innan släpp på sin blogg, längtat efter den på sociala medier osv. Tror också de kollar på vad en varit intresserad av innan och drar slutsatser kring vad som kanske kan vara av intresse för en. Åtminstone jag har nämligen bara fått böcker jag faktiskt är rätt nyfiken på, även om jag ibland också fått titlar som fått ligga olästa lite för länge ...

Och nja, undermedvetet jobbar jag kanske lite för det i och med mina "Nya böcker"-inlägg och små kommentarer på instagram, men inte direkt, ändå. Jag får ju heller inte supermånga pressutskick, utan mest rec-ex jag bett om, men de jag får är nog mestadels böcker jag nämnt på bloggen innan.

Som sagt så älskar jag detta, tycker det är mer än rätt att bokbloggare också får denna lilla "extrabehandling" som de största lifestylebloggarna får i mycket större proportion. Älskar när det finns något lite extra med, eller när boken är signerad typ - det är som att få en present! Sen förväntar sig ju förlagen sig säkert någon form av press, men jag tror faktiskt att de blir rätt glada redan av utrop i sociala medier, då jag ärligt talat ibland känner att det är mångas största plattform.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar