söndag 9 oktober 2016

Astrid Lindgren

För en gång skull tänkte jag vara i tid och läste Astrid Lindgren innan rec-datum. Tänkte att jag hade gott om tid på mig att sedan faktiskt skriva recensionen. Men så plötsligt en dag dök det upp recension efter recension av denna vackra bok och se där! Än en gång hade jag missat rec-datumet.

Låt oss inte sörja detta. För nu skriver jag ju och som någon så snällt påpekade så sent som igår så är jag alltid sen - why break a pattern? Och better late than ever osv haha.
Astrid Lindgren av Agnes-Margrethe Bjorvand med akvarellillustrationer av Lisa Aisato är hursomhelst något så fint som en biografi om Sveriges antagligen kändaste författare - Astrid Lingren. För barn! Med fantastiska helsidesillus! Med ett språk som påminner om Astrids berättar Bjorvand Astrids egen berättelse. Boken inleds med en presentation av boken och fortsätter sedan med en genomgång av Astrid Lindgrens liv från tillkomst till död. Bjorvand berättar ingående men det blir aldrig långradigt - hon får ihop det viktigaste och intressantaste på ett tydligt sätt och med ett nära språk som gör det till en fröjd att läsa.

Astrid Lindgren har varit - och är - en stor del av mitt liv. Jag har sett på Madicken, Kalle Blomkvist, Saltkråkan, Ronja osv otaliga gånger och kan i princip de flesta repliker utantill. Ärligt talat har böckerna varit en lite mindre del, men visst har jag fått Rasmus på luffen, Bröderna Lejonhjärta, Sunnanäng, Nils Karlsson pyssling, Pippi med flera upplästa för mig flera gånger om. Astrid Lingren är trygghet och äventyr, barndom och vishet allt på samma gång och absolut en av mina favoritförfattare.

Dessutom har hon en så himla intressant och delvis mörk historia. Mycket av det Bjorvand berättar för mig visste jag från förut, eftersom jag sett på någon dokumentär och så, men mycket hade jag glömt och speciellt berättelserna om resten av hennes familj är nya för mig. Älskar att läsa om hennes föräldrar!

På varje uppslag finns också något citat av eller om Astrid, dem gillade jag verkligen. Om man efter att ha läst den här boken inte är övertygad vilken fantastiskt vis, snäll och stark kvinna Astrid var är det verkligen konstigt, helt enkelt.

En annan sak jag gillar är att få veta vad som inspirerat Astrids skrivande - för det är verkligen många delar i hennes historier som har en verklig förlaga. Det är så fint hur små händelser/personer/djur kan bli något mycket större i Astrids huvud och hur hon minns så mycket av allt hon upplever och ser och hur det berör henne.

Nu har jag skrivit nästan hela recensionen och knappt ens NÄMNT illustrationerna. De fantastiska. De verkligen otroliga och passar biografin perfekt - de är färggranna utan att bli skrikiga och helt enkelt otroligt vackra. Färgen flyter ut i kanterna och det skapar en väldigt fin effekt. Vet inte riktigt vad annat jag ska skriva om dem men om vi säger såhär: de gör verkligen halva boken, hjälper med stämningen och kompletterar helt enkelt texten väldigt bra.
Om det är oklart skriver jág nu i klartext: jag älskar den här biografin. Så mysigt att läsa, så lyxig bok, så mycket fakta om en fantastisk kvinna. Astrid Lindgrens liv och verk berör mig som inga andra - det blev en väldigt känslosam läsning för mig, det här. Läs själv, läs tillsammans och ge i present!

| Astrid Lindgren | Agnes-Margrethe Bjorvand illust. Lisa Aisato 2015 övers. Elisabet Fredholm 2016 | Modernista | 106 sidor | 6+ | tack så mycket för den vackra boken, Modernista! | köp hos: Adlibris, Bokus, Cdon |

2 kommentarer:

  1. Just den där illustrationen blev en av mina absoluta favoriter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Älskar färgerna och känslan i den <3

      Radera