söndag 4 september 2016

Bokbloggsjerka 2-5 september

Igår öste regnet ner. Alltså himlen bara RANN. Älskar det. Idag är det nästan soligt så jag ska nog försöka ta mig ut något tag. Fick nyss undan lite läxläsning så det är ju skönt - känns bra att redan ha fått något gjort ju!

Veckans bokbloggsjerka är superkul, såhär skriver Annika: Personligen är jag inte så intresserad av att se filmatiseringar av böcker jag har tyckt om, eftersom jag med få undantag har blivit riktigt besviken på hur någon kan ”slakta” en bok och göra en skitfilm av den. Hur är det med dig? Har du sett en film som kanske till och med var bättre än boken (eller lika bra), eller har du läst en bok som du tycker ska bli film?

Jag ÄLSKAR faktiskt att se filmatiseringen av en bok. Eller okej - älskhatar. För det kan ju faktiskt bli bara skit av det och då plågas en ju nästan lite. Ett exempel är ju Shadowhunters där jag tycker att de gjort typ allting fel ... ändå kan jag inte låta bli att titta, så något måste den ju kanske ha. ;-D

En bok där filmen var bättre, enligt mig, är The Notebook. Älskar älskar älskar filmen och känslan den ger medan boken sedan kändes helt tvärtom. Hatade skrivsättet och tyckte inte Noah och Allies kärlekshistoria kändes äkta alls i den. Nej usch, vill inte ens tänka på boken.

Där såg jag alltså filmen före, vilket jag annars brukar dra mig för att göra. Ett annat exempel där jag gjort så är med Game of Thrones där böckerna skrämde mig så mycket att jag tillslut var tvungen att ge efter för frestelsen att se på den megahypade tv-serien. Har verkligen inte ångrat mig, men läser första boken just nu och känns som att boken och serieversionen drar ganska jämnt här.

En till lyckad filmatisering är The Hungergames. Älskade böckerna men filmerna är verkligen episka och faktiskt nästan bättre, tycker jag. Nu var det dock ett tag sedan jag läste böckerna så vet inte riktigt - förra året läste jag om Revolt och då var den fantastisk åtminstone, så kanske bok och film även här är på rätt så samma nivå.

Nu kom jag på ännu en! The Perks of Being a Wallflower filmatiserades 2013 och jag hade läst och älskat boken just precis innan. Här handlar det inte om att någon dera skulle vara bättre - nej, de två medierna kompletterar helt enkelt varandra och berättelsen blir bäst om man både läser och tittar.

Måste även nämna Stand by Me/Höstgärning där både film och novell är fantastiska.

Just det ja - andra frågan handlade ju om böcker jag skulle vilja se som film. En definitiv är Malin + Ramus = sant som kunde bli underbar - samtidigt skulle jag nog vara väldigt rädd för en filmatisering av den boken pga betyder så mycket för mig. En annan - som faktiskt håller på att bli verklighet - är Jellicoe Road. Melina Marchetta skriver manus till denna så tror det kan bli magiskt. Det är nog de jag kommer på nu såhär snabbt.

Och nu får jag hålla resten för mig själv, så att det här inte blir alldeles för långt. Älskar filmatiseringar helt enkelt!

6 kommentarer:

 1. Jag vill alltid försöka att läsa boken först, så därför har jag inte börjat titta på GoT än. Har bara läst första boken och vill hinna läsa lite mer ur den serien innan jag börjar se serien :)

  SvaraRadera
 2. Håller verkligen med om The Notebook!

  SvaraRadera
 3. Det finns en hel del filmatiseringar som har blivit bra, så det går ju uppenbarligen att göra det på rätt sätt :)

  SvaraRadera
 4. Jag älskade verkligen Jellicoe Road. Om den kommer på bio måste jag se den, trots risken att bli besviken.

  SvaraRadera
 5. Åh, ska Jellicoe Road bli film! Så kul att höra :D det var en bok som jag faktiskt tänkte nämna i min jerka att jag ville att den skulle bli film, men gjorde inte det av någon anledning.

  SvaraRadera
 6. Hungergames är den enda jag känner till här. Böckerna läste jag och såg lite på filmen men inte hela.

  SvaraRadera