söndag 5 juni 2016

Sommarbloggstafett - sol & regn

Nu är det dags för mig att skriva ett bidrag till bloggstafetten Sofie anordnar! Det förra inlägget hitta ni hos Bokmumriken.

Meningen är alltså att tipsa om två böcker - en som passar att läsa då solen skiner och en annan som passar då vädret är tvärtom, dvs regnet öser ner.
Sofies bild
Let's start med solskensboken!

Jag tycker typ såhär - när det är sol kan en läsa lite mörkare böcker, medan det är kul att läsa mysiga, roliga böcker i regnet. Så boken jag tipsar om att läsa då solen skiner är ... Legend av Marie Lu! Eller vilken annan Marie Lu-bok som helst, egentligen.

Legend är en typisk dystopi som tar plats i det som är USA någon gång långt fram i framtiden. Ungdomarna går igenom test för att mäta deras smarthet och får sedan leva efter det - är du smart går du i skolanoch har det bra, får du få poäng kastas du ut på gatan. Eller så bor du i ett ruckel.

Day lever på gatorna och är en ökänd brottsling. June har fått de högsta poängen någonsin och går på en skola där alla andra är äldre. Trots sin smartet har hon en tendens att hamna i trubbel dock, för hon är inte rädd att säga till om någon behandlar henne fel.

Deras liv kommer trasslas ihopa och samhället de lever i kommer ifrågasättas. Som det är i de flesta dystopier. Men den här serien är faktiskt något extra, om du frågar mig. Den är så smart, karaktärerna är fantastiska och spänningen hög. Jag påstår faktiskt att Legend-trilogin är den bästa dystopin jag läst, även om jag inte ens läst Champion än ... men det tänkte jag ändra på nu i sommar i solen!

Boken - eller böckerna - jag tänkte tipsa om att läsa i regnet har jag nämnt VÄLDIGT många gånger förut. Men jag tänkte att någon ny kanske hittar hit via bloggstafetten - så why not göra det igen?

Jag talar förstås om Semlan och Gordon-serien av Moni Nilsson. Den serien har allt; igenkänning, humor, kärlek, kompistrubbel, uppväxtskildring, smarthet ... dessutom är alla sex delar SJUKT korta. Jag tycker det är mästerligt att kunna skapa något så fint på så få sidor. Plus det går inte mycket tid till att läsa en bok, så gillar du inte är ingen större skada skedd.

SEmlan och Gordon är alltså bästa vänner. Semlan är påhittig och Gordon lackar naglarna. De har kärlekstrubbel och familjeproblem och hittar på sjukt knäppa saker allt som oftast. Dessutom behandlas saker som mens, sex och sexuell läggning på ett så himla bra sätt här. Tror många behöver läsa om det, speciellt när de är i Semlan och Gordons ålder.

Jag ÄLSKAR att läsa om dem, trots att de _bara_ är mellan tolv och tretton i böckerna. Jag är sexton. Dvs OBS dess passar till ALLA. Vuxen som tonåring som gamling som 12/13-åring. Mest 12/13-åring, men de funkar finfint efter det med.

Jag ska definitivt läsa någon bok om dem när regnet öser ner och vädret är deppigt. De sprider så himla mycket glädje, helt enkelt!

Nästa inlägg hittas hos Agnes på Agnes Bokblogg klockan 12.00 (svensk tid).

14 kommentarer:

 1. Tack för fina boktips! Semlan och Gordon verkar väldigt bra! :-)

  SvaraRadera
 2. Visst kan det vara kul att läsa böcker även fast man kanske är lite för gammal för dem :) Jag gillade Vargbröder otroligt mycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vargbröder har jag faktiskt inte läst, bara påbörjat och av någon anledning inte riktigt orkat avsluta - det var ju ändå bra medan jag läste :S kanske jag borde ge dem en andra chans :)

   Radera
 3. Legend ligger i min att läsa-hög och lär bli läst rätt snart, särskilt efter ditt tips!
  Semlan och Gordon låter väldigt spännande, jag skriver upp dem direkt!
  Roligt att du var med i stafetten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, vad kul! Semlan & Gordon är verkligen otroligt bra - läsläsläs!
   Tack för fin stafett! :)

   Radera
 4. Tack för bra boktips! Ibland kan det vara skönt att läsa en bok om en ålder man passerat förbi! :-)

  SvaraRadera
 5. Jag har ju Legend hemma och blev väldigt pepp nu! För hade ingen aning om smarthets-testet, lät ju bra spännande! :D Måste kanske undersöka Moni's böcker mer! Har ju faktiskt i tidigare år läst klassresan-böckerna. Minns som rätt mysiga! Kram <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Testet har väll nog skett innan vi får mta June och Day har jag för mig, men det är ändå väldigt intressant :) JA gör det! ÄLSKAR Klassresan & Malin + Rasmus = sant, valet stod mellan att skriva om dem eller S&G ... men kände att jag babblat rätt så mycket om M+R=s redan så valet föll på S&G tillslut ... :P :)
   Kram <3

   Radera
 6. Åh, jag älskade Senlan och Gordon! Måste läsa om dem!

  SvaraRadera
 7. Svar på din kommentar på min blogg: Gör det! "Fyr dagar fyra nätter" är en annan bra roadtripbok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast den har jag också läst, och gillade faktiskt inte supermycket :/ men rätt så mysig var den ju :)

   Radera