tisdag 5 april 2016

Mademoiselle Oiseau kommer tillbaka

Nu har jag äntligen läst uppföljaren till Boken om Mademoiselle Oiseau. När jag väl tog tag i det gick det riktigt snabbt och Mademiselle Oiseau kommer tillbaka var utläst på kring en timme!

I den andra delen om Isabella i Paris är inte Mademoiselle Oiseau särskilt närvarande. Isabella och Isis vet inte alls var hon är eller när hon kommer tillbaka. En dag ringer den gamla telefonen i Juliettes (aka Mademoiselle Oiseau) lägenhet, Isabella svarar också någon väser "Det går bara inte längre". Personen nämner också en lägenhet, äventyret börjar. Isabella och Isisn ger sig ut på Paris slingriga gator för att hitta den mystiska lägenheten och kanske få kontakt med Juliette. Det är katter, duvor, gamla damer, dockhus och hemliga trädgårdar. Alltså riktigt himla underbart! De här böckerna är magi i bokform.
Den första boken blev jag kanske lite besviken på, men nu var ju förväntningarna mycket lägre och det resulterade i att jag gillade den här riktigt mycket. Det finns en tydlig röd tråd och är precis lagom magiskt och flummigt. Jag gillar relationen mellan Isis och Isabella, miljöerna och hur man bit får bit får veta vem Juliette riktigt är.

Bilderna är fortfarande otroligt vackra, men medan jag i första boken tyckte att de var det bästa så gillar jag faktiskt själva storyn mest i den här. I första boken hände det liksom mest en massa konstiga saker men här är det en tydlig story och det gillar jag verkligen, då det ändå blandas med en hel del magiska och diffusa saker. Det känns faktiskt som om det är mer krut lagt på texten än bilderna den här gången. Jag får intrycket av att de är både färre och mindre. 

Att jag föll för storyn betyder ju ändå inte att jag inte skulle gilla bilderna, nej, klart jag älskar dem fortfarande! Färgskalorna är otroliga och Burfitts teknik känns väldigt egen men också självklar. Jag vill ha fler heluppslag med färggranna bilder!
Det här är en riktig bilderbokspärla med en filosofisk, spännande och fantasifull historia. Jag tror många kan känna igen sig i Isabella och Isis känns lite som den äventyrige storasystern. Det här är ett underbart, tokigt äventyr i Frankrike jag tycker du ska bjuda dig själv/ditt barn/ditt syskon/dina barnbarn osv på omedelbums!

Foto: Nicho Södling
| Mademoiselle Oiseau kommer tillbaka | Andrea de La Barre de Nanteuil illustratiner Lovisa Burfitt 2015 | rabén&sjögren | 136 sidor | alla åldrar | tack så mycket för den veckra boken, rabén&sjögren! | köp hos: Adlibris, Bokus, Cdon |

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar