onsdag 16 mars 2016

M varken mer eller mindre

Idag skulle egentligen svaret på veckans Bokbloggsfråga komma upp, men då vi inte verkar få någon fråga idag så får ni en recesion istället som egentligen skulle dyka upp först imorgon. Då kanske ni får en video istället, om tekniken är på min sida!

Ni kanske minns när jag hela tiden nämnde M varken mer eller mindre? Ni vet ju typ vad jag tycker redan, men nu är det iallafall dags för en traditionell recension.

Jag blev väldigt överraskad av den här - positivt överraskad! Hade inte särskilt höga förhoppningar, vet inte riktigt varför men det var väll kanske en kombination av helt ny författare och rätt så intetsägande handling. Handlingen är väldigt rapp, ja, men inte riktigt vad jag söker efter hos en bok, ni vet? Nu i efterhand tycker jag dock den är en av de bättre baksidestexterna och tror faktiskt att den kan locka många, även om den inte riktigt fångade mig till den början.
Vi har exet som jag fortfarande ligger med
vi har stalkern som aldrg ger sig
vi har kompisens pappa som stöter på mig
och vi har killen som jag inte vet om jag borde falla för.
Det är lätt att se tillbaka och tänka: Vad såg jag i dom andre tre?
Men man vet ju så lite inna allt har hänt.

Står det alltså på baksidan. Och ärligt talat vet jag inte riktigt nu varför inte den här beskrivningen lockade mig? Nu tycker jag den är väldigt, VÄLDIGT bra.

Och det är alltså typ det den handlar om. Maj som hänger med den ena och den andra killen, ligger med någon men gillar egentligen ingen. Hon räknar upp för- och nackdelar med typ, allt? Maj är väldigt sarkastisk och trött på livet. Hon har ingen aning om vad hon ska göra med sitt liv och bråkar lite med sin styvmamma när pappan är i ett annat land. Typ så.

Men om handlingen inte riktigt nappade tag i mig direkt finns det något annat som fångade mig på en gång och inte släppte taget - själva boken.

Jag gillar det här SÅ mycket! Det är korta kapitel, handlingen hoppar lite hit och dit, det är superkul inne i Majs huvud och berättelsen har ett driv man faktiskt sällan stöter på. Och dialogen! Åå, vad jag tycker den är bra. (Både den mellan flera personer och den som sker i Majs huvud.;-) Men det är inte nog - den har världens finaste slut (som jag dock såg komma men fint ändå), humorn är svart och genomsyrar hela boken och DET ÄR EN DEBUT.

Språket, eller Maj då, är absolut bokens kärna. Språket och handlingen rör sig än hit, än dit. Det är roligt, svart och uttråkat. Maj ifrågasätter sig själv men har samtidigt svårt att ge upp sina teorier, hon hänger med helt fel killar och vet inte hur hon ska ta sig ur det. Om hon nu vill ta sig ur det. Hennes sexualitet känns fri men samtidigt känns hon rätt så osäker. Och hon är så OTROLIGT uttråkad och rätt så bortskämd. Men alltså: jag gillar att läsa om henne, för samtidigt som själva handlingen är rätt så tråkig så har berättelsen ett fantastiskt driv tack vare språket, Majs ironi och att Backström faktiskt vågar hoppa över vissa passager.

Jag kan ju faktiskt inte känna igen mig i särskilt mycket, för mitt liv är ju rätt så långt från Majs. Jag kan ju delvis känna igen mig i rastlösheten och vilsenheten. Och till viss del i Maj som person. Men i händelseförloppet finns det ingenting jag har upplevt, vilket både är bra och dåligt. Bra, för då underhåller det mig kanske desto mer. Dåligt, för att jag blir lite distanserad från berättelsen och känner inte lika mycket som jag kanske hade kunnat. Över huvudtaget känns inte riktigt Maj som en person man sympatiserar mer - hon får liksom lite skylla sig själv. Men det är väldigt underhållande att läsa om hennes upptåg och intresset hålls hela tiden då problemen aldrig verkar ta slut.

M varken mer eller mindre är brutal och ärlig, men verklighetstrogen vet jag inte riktigt om den är. Majs situation känns ju realistisk men att hon ska hamna med alla dessa ouppnåeliga/dåliga killar känns väll inte helt troligt. Dock så kan jag ju acceptera det i och med att det faktiskt är en skönlitterär bok och det gör storyn intressant.

Jag njöt verkligen av att läsa den här. Den fick mig i ett underbart läsflow och jag underhölls hela tiden. Jag rekommenderar den till alla som gillar böcker man blir glad av. Eller böcker med käckt språk. Eller böcker om unga, vilsna människor i Stockholm. Eller typ alla?

Alltså - jag tycker inte den är ett MÄSTERverk, direkt, men riktigt riktigt bra är den faktiskt. Min läsupplevelse var top notch - och det är ju faktiskt det viktigaste! Tusen tack för denna pärla till bok, Petra Backström!
Foto: Maria Östlin

| M varken mer eller mindre | Petra Backström 2016 | rabén&sjögren | 269 sidor | 13/15+ | tack så mycket för rec-exet, rabén&sjögren! | köp hos: Adlibris, Bokus, Cdon |

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar