måndag 28 mars 2016

Isdraken

Isdraken är en väldigt kort bok för att vara författad av George R R Martin. Den kom första gången ut år 1980, då endast i en samling berättelser, har jag för mig ..? Den handlar hur som helst om Adara, ett vintebarn som alla finner lite konstig. Hon leker inte som de andra barnen och skyggar inte för kyla. Varje vinter kommer isdraken till byn, isdraken är Adaras vän som hon rider på redan som femåring. Varje år blir vintern allt längre och kallare. Det pågår ett krig som snart kommer nå Adaras by. Adaras farbror råder familjen att flytta, men hon vill inte. Inte utan isdraken.

Illustrationerna i den här boken är magiska. De går i blåvitt och är väldigt skissiga med en hel del streck. De finns överallt i boken och gör boken väldigt snygg och ger den en lyxig känsla.

Det här är en barnbok, men jag skymtar en underliggande filosofisk mening som ger den ett större djup. Överlag är det en fåordig, rätt så ytlig barnbok där varken berättelse eller karaktärer hinna växa till sig särskilt mycket innan sagan är slut. Men handlingen är dubbelsidig, man måste läsa lite mellan raderna, tycker jag. Det i samband med de förtrollande bilderna gör det här till en riktig pärla.
Exempel på illustration från boken, dock i isblått i min version - källa
Historien hade dock fått vara fylligare, det är väldigt mycket bakgrumdsstory i början och först på slutet blir det lite spännande. Äventyret hade fått vara längre och jag hade gärna lärt känna Adara bättre. Det här kunde definitivt bli en mysig serie. :-) Förutom att den inte kan det om det inte redan är det ... jag gillar den tidlösa världen med drakryttare och krig. Jag tolkar det som en första idé till vad som blev Westeros, och det är ju kul.

Jag rekommenderar den här gärna till mindre erfarna läsare, men även fantasyälskare i alla åldrar eller någon som helt enkelt söker efter en söt men spännande bok som går snabbt att läsa. Bilderna är dessutom helt fantastiska så jag kunde nästan rekommendera den bara pga dem. Det var roligt att läsa något av George R R Martin även om den här boken har några år på nacken - jag gillade hans språk och händelsförlopp väldigt mycket i denna och läser gärna något annat av honom. (Även om hans språk i Sagan om is och eld högst antagligen är väldigt annorlunda för annars förstår jag inte hur de kan vara så förbannat långa ...)

| Isdraken orig. The Ice Dragon | George R R Martin 1980 illustrationer Luis Royo 2014 övers. Jan Risheden 2016 | Natur & Kultur | 120 sidor | 6/9+ | tack så mycket för rec-exet, Natur & kultur! | köp hos: Adlibris, Cdon, Bokus |

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar