torsdag 25 februari 2016

Mockingjay part 2 & omläsning av Revolt

I november såg jag, som så många andra, den avslutande delen i Hungergames-kvartetten. För det blev ju en kvartett på bio ... Innan jag såg filmen hann jag faktiskt läsa om boken, så nu tänkte jag både skriva lite vad jag tyckte om omläsningen och överföringen av text till bild.

Trots att jag då läste om boken lagom till att jag såg den på bio, kan jag nu tyvärr inte innan de saker som hade ändrats på osv ... tyvärr. Var ju liksom lite meningen med att läsa om boken, men aja.

Jag marathonläste hela trilogin en sommar, kanske var det 2012. Jag minns att jag gillade dem otroligt mycket, men ju mer tid det gått sedan jag läste desto mer har de bleknat i mitt minne. Jag har blivit osäker kring om böckerna faktiskt är särskilt bra och min kärlek för filmerna har då istället varit större.

Både för att det var sista filmen och för att jag ville se om böckerna var något för mig tog jag mig då an att läsa Revolt. Jag var faktiskt rätt så orolig inför det - tänk om den skulle vara långsam, tänk om jag nu skulle börja ogilla serien?

Jag hade verkligen inte behövt oroa mig så.

Åh, som jag tyckte om att läsa om Katniss igen! Så spännande det var! Så himla smart och snyggt och BRA alltihopa! Jag gick omkring och sa till alla som ville lyssna hur bra Revolt var.

De flesta är säkert bekanta med Hungerspelen-franchisen, om inte, det här är vad första boken går ut på: Varje år håller huvudstaden, Panem, i en sorts tävling där två tävlande, en flicka och en pojke, från var och ett av de tolv distrikten väljs ut för att tävla mot varandra i en främmande miljö. Till döden. Då Katniss 12-åriga systers namn ropas ut i distrikt 12 anmäler sig Katniss som frivillig att ta Prims plats.

Hungerspelen följer samma mall som många andra dystopier i den mån att en eller flera personer gör uppror mot ett orättvist, förfärligt samhälle.

FÖLJANDE STYCKEN KAN INNEHÅLLA SMÅ SPOILERS

I Revolt är då upproret i full gång, Fatta eld avslutas med att Katniss skjuter en pil genom spelarenans tak och räddas till distrikt 13. Peeta är fånge i huvudstaden men har räddats av rebellerna i Mockingjay part 2. Hans minnen har dock blivit lekta med, så nu tror han att Katniss är fienden.
För det första: jag var alldeles överväldigad när jag kom från bion efter att ha sett Mockingjay part 1. Catching fire och The Hunger Games var också riktigt bra, men Mockingjay part 1 grabbade liksom tag i mig på ett mäktigare sätt. Förväntningarna var definitivt höga då jag gick för att se del två, både pga att ettan var så fantastisk och för att jag nyligen läst boken och var full av återupptäckt kärlek till serien. Höll den då måttet?

Ja men, det gjorde den ju. Men den blev inte så mycket mer än så. Slutet blev inte alls så mäktigt och tårfyllt som jag hoppats, händelseförloppet var lite rörigt ibland och den höll sig liksom rätt så lugn. Ingenting extravagant hände, den höll sig på samma godkännbara nivå hela tiden. När jag gick från bion var jag nöjd, men faktiskt inte så mycket mer än det, tyvärr.

Revolt är ju också den del där det är mest krig, så man kan ju egentligen inte förvänta sig så mycket mer. Bröllopet mellan Finnick och Annie gillade jag, men det hade också gärna fått ta mer plats. Nu hände det lite i skymundan, jag hade velat KÄNNA hur det gav invånarna i tretton ett litet hopp i allt det mörka.

Men gud vad SNYGGA de här filmerna ändå är, det måste jag säga! Så himla snygga kläder, miljöer etc. Och musiken är det ju heller ingent fel på.

Lite tråkigt att den avslutande delen antagligen kommer stanna som den jag tyckte minst om av de fyra filmerna, men så blev det iallafall. En riktigt bra film är det ju fortfarande, bara lite blek i jämförelse med de andra.

Så, faktiskt - del två gillade jag ändå bättre i bokform. De är ju riktigt bra, de här böckerna. Måste ta och försöka läsa om Hungerspelen och Fatta eld snart nu också!

Foto: Charles Pryor
| Revolt orig. Mockingjay | Suzanne Collins 2010 övers. Lena Jonsson & Emma Jonsson Sandström | Bonnier Carlsen | 335 sidor | 13+ | köp hos: Adlibris, Bokus, Cdon |

Bildkälla
| The Hunger Games: Mockingjay - part 2 | 2015 | regi: Francis Lawrence | manus: Peter Craig, Danny Strong & Suzanne Collins | stora roller: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth & Woody Harrelson | köp hos: Cdon |

2 kommentarer:

  1. Intressant! Jag har bokat sista delen på dvd. Jag har inte läst böckerna, men de tidigare filmerna har varit väldigt bra tycker jag. Jag är nyfiken på hur de löste problemet för filmens sista del, när Philip Seymmour Hoffman, som hade en ganska stor roll, tog sitt liv. Blev han ersatt i filmen, eller skrev de om historien så att filmen kunde slutföras utan honom..?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Filmerna är verkligen otroligt bra! :D och jag vet faktiskt inte - men antar att de skrev om det på något sätt, tror dock att han hann filma det mesta inför denna pga han var ju med ..? Hmm, måste googla :P

      Radera