fredag 1 januari 2016

15 bästa böckerna jag läste 2015

And here we go again - topplistan för det gångna året. Jag blir alltid väldigt ångestig av att knåpa ihop den här listan - förra året slutade det ju med att jag hade 29 titlar listade för att jag inte hade hjärta att strunta i typ nån som var ens lite bra.

Okej, det där var inte riktigt sant. Förra året läste jag nämligen supermånga superbra böcker. I år? Faktiskt inte lika många, känns det som. Antingen har det bara råkat sig så eller så har jag blivit mer krävande ... nåja, dessa femton böcker är nu iallafall SUPERbra. Speciellt ettan och tvåan. Och ja, några böcker har jag ångest över att inte ha med, så dem tänker jag faktiskt ge ett litet hedersomnämnande på slutet ...

Vi börjar från slutet och slutar med det bästa av det bästa - here it gooooooeees! (Regler: en författare får ha med flera böcker, men en serie får inte ha flera böcker ... men på PAX tycker jag alla är lika bra ... såatteh ...)
15. Anna & den franska kyssen av Stephanie Perkins
14. Röd drottning av Victoria Aveyard
13. Kanske ihop av Johanna Lindbäck
12. Djupa Ro av Lisa Bjärbo
11. Fangirl av Rainbow Rowell
10. 8 saker du aldrig skulle våga av Moa Eriksson Sandberg & Eva Susso
9. God jul, Lilla Lök! av Frida Nilsson
8. Som om jag vore fantastisk av Sofia Nordin
7. Legenden om Sally Jones av Jacob Wegelius
6. PAX #1-5 av Åsa Larsson, Ingela Korsell & Henrik Jonsson
5. Sista riket av Brandon Sanderson
4. Prodigy av Marie Lu
3. Cinder av Marissa Meyer - jag blev fullkomligt trollbunden av den här sagolika dystopin. Det är prinsar och prinsessor, men också robotar och utomjordingar. Dessutom har Meyer ett underbart språk!
2. Jag ger dig solen av Jandy Nelson - den här boken ... åh, den här boken! Som det vackraste fyrverkeri och den mest utsökta rätt någon kan skapa. Med ett persongalleri långt ifrån det vanliga och ett språk som den lyxigaste choklad lindar Jandy Nelson mig kring sitt finger än en gång.
1. Den unga eliten av Marie Lu - jag läste denna i mars och Har Inte Kunnat släppa den. Världen, karaktärerna, världen, spännngen, karaktärerna ... nämnde jag världen? Så sjukt himla bra att jag inte vet vart jag ska ta vägen.

Kommentarer på detta? Hmm ... once again är det fantasy i toppen. Jag borde verkligen läsa mer fantasy, för typ allt jag läser gillar jag? Men cirka 75% av det jag läser är någon frm av contemporary ... nåja, ändring på detta 2016!

Dessa titlar NEARLY made the list (utan någon som helst rangordning):
Sådärja, pjuh så var det avklarat! Nu håller jag på att dö av nyfikenhet: vilken/vilka var de/n bästa boken/böckerna ni läst 2015?

1 kommentar:

  1. Åh, vad tråkigt att du inte köpte några Novellixer! Jag tror att jag har gjort samma sak några tidigare år, men i år kände jag bara att jag var tvungen ^^ Det som var så roligt med dem på söndagen var ju att de började sälja böckerna i hektopris så jag köpte några fler^^ Jag hoppas att du får chans att köpa några noveller om du besöker mässan nästa år! :D Jag beställde faktiskt en novellprenumeration från dem nyss, trots att jag alltid säger att jag inte gillar noveller^^

    SvaraRadera