tisdag 8 december 2015

Julkalenderbloggstafett - lucka 8

Nu har det blivit min tur att skriva om en riktigt bra bok jag läst i år i och med Sofies julkalender! Innan mig bloggade Hanna på Den läsande kaninen och imorgon får vi läsa ett inlägg hos Gabriella.
När jag skulle välja viken bok jag ville lyfta fram lite extra fick jag lite panik: HUR skulle jag kunna välja EN extrabra bok bland de närmare 70 böcker jag läst? Nu är det ju ändå inte så att alla 70 böcker är 5-poängare, men det finns absolut många kandidater. En bok jag tänkte på är Den unga eliten, en annan Fangirl. På sommaren läste jag Christina Lindströms debut Hälsningar från havets botten och tyckte mycket om och i maj lästes tegelstenen Sista riket. Så förälskade jag mig i sagan om Cinder i somras och återupptäckte Majken och Ivan innan skolan började!

Men vilken var då ... snäppet bättre?

Jag har faktiskt valt att inte skriva om någon av dem, utan om en helt annan bok som jag inte skrivit så mycket om här på bloggen än. Nu är det ju lite tråkigt att den här boken faktiskt fått enorm uppmärksamhet och någon av de ovannämnda kanske hade fått mer nytta av det här, men jag tycker att den här boken är så otroligt bra och sjukt viktig så jag vill skriva om den iallafall.

Hon började som en helt vanlig tjej i en liten stad med noll saker att göra. (Näe, jag har inte research:at det här så helt säker är jag inte. Men vi kan ju föreställa oss att det kanske var så.) Så kom YouTube in i bilden och hon började spela in videor om allt och inget och la upp dem på cyperspace. Hon blev snabbt väldigt populär och kan  idag refereras till som "hon som pratar om mens och var med i mello". Vet ni vem jag menar?

Men CLARA HENRY förstås!!! Jag har tagit en selfie med henne. Fett coolt. Men det var inte vad det här inlägget skulle handla om.
Utan det ska ju handla om hennes bok! Den heter Ja jag har mens, hurså? och alltså det är ett för jäkla bra namn, tycker ni inte? Älskar det. Hur Clara ser ut på omslaget är också very much bra - jamen exakt så ser man ju ut när man säger "ja jag har mens, HURSÅ?" till någon som innan det sagt "harru mens eller?" sådär nedvärderande som vi alla vet att personer ibland kan göra.

Ja jag har mens, hurså? är främst en faktabok om mens. Men också om feminism och livet! Clara skriver väldigt personligt, med en glimt i ögat och utan krumelurer och det är så lätt att ta till sig oh förstå och läsa ut utan att bli uttråkad en enda sekund! Det är inte vem som helst som kan skriva en bok om MENS och hålla läsaren i ett fast grepp från pärm till pärm. Men Clara kan.

Ja jag har mens, hurså? är nog den snyggaste faktabok jag sett. Layouten är helt fantastisk. Den går främst i ljusrött, mint, vitt, svart och rött men också i andra pastelliga färger och är utformad lite som ett snyggt modemagasin. Utan bilder på kläder då. Pappret och pärmen känns lyxigt och alltså detta är: THE PERFECT JULKLAPP. Till precis alla.

Det finns ju kanske lite grejer jag tycker om mindre mycket: som att Clara främst pratar till svenskar och skriver "vi i Sverige" etc - jag förstår ju att det lätt blir så, men hallå! Jag bor i Finland! En annan grej är att texten hela tiden citeras (som i ett reportage) och det är lite jobbigt att läsa. Men det är ju väldgt små minus, så som helhet tycker jag definitivt den är en fullträff.

En sak jag absolut ÄLSKAR är att man fär känna Clara rätt så bra, känns det som. Hon är väldigt pratig i sitt språk, skämtar titt som tätt och drar sig inte från att berätta pinsamma storys om sig själv. Så är hon Harry Potter-nörd. Det visst jag inte. (Okej jaaa - jag börkade följa hennes kanal först nyligen, då jag fick veta att hon skulle släppa en bok om mens hehe ...) Fattar ni hur härligt det är att läsa en bok skriven av en Potter-fantast? Då kan där stå saker som:
Att prata om mens har i alla tider varit mugglarvärldens mosvarighet till att prata om Voldemort. Låt oss alla börja kalla mensen för Du-vet-vem.
Alltså freakin' WORD!!!
Foto: Kristine Wreyford

Den här boken är: rolig. Fylld av kunskap. Himla kärleksfull, faktiskt. Det finns tips! Och listor! Och snygga bilder! Helt enkelt: den perfekta presenten till alla som inte redan äger den.

Och: LCHF beyder faktiskt: Lite Choklad Hjälper Faktiskt.

| Ja jag har mens, hurså? | Clara Henry 2015 | Forum | 187 sidor | allålders-bok | köp hos: Adlibris, Bokus, Cdon |

5 kommentarer:

 1. Här var det många boktips och det tyckte jag var kul. För gillar man inte boken om mens så kan man titta in och skriva vad du skriver om de andra böckerna. Bra att det finns en bok om mens som är så naturligt. Är boke dessutom skriven på ett bra sätt plus humor så går den nog hem hos alla *sant* Tack för alla tips och ha en trevlig kväll/ kram

  SvaraRadera
 2. visst vet jag vad LCHF betyder! låter som en bra bok du tipsar om. och visst är det svårt att välja bland alla bra böcker en läst under året. de är ju bra på så olika sätt

  SvaraRadera
 3. Det var helt otroligt vilka köer det var till hennes signeringar på bokmässan!
  Är absolut nyfiken på boken.

  SvaraRadera
 4. Vad roligt att du läst så många bra böcker i år! Jag tycket också det var svårt att välja en...
  Jag har hört en hel del bra om denna bok, men efter din recension vill jag läsa den direkt!
  Tack för ditt inlägg!

  SvaraRadera