måndag 13 juli 2015

Två omläsningar

(Det här skrevs för, var blir det nu ... kanske tre veckor sedan? Så orsakerna till varför jag läste och så är ju inte JUST NU utan DÅ, notera också att "igår" och "på lördag" brtyder då för tre veckor sedan. Men - det kanske inte gör så mycket?)
Som jag ju lite sådär vagt nämnt så typ ... KÄNNER jag väldigt mycket just nu. Jag känner mig sjukt vilsen och kan inte koncentrera mig på något. Samtidigt är det bara när jag är sysselsatt som jag kan låta bli att tänka ... okej, så jag tänker obviously inte säga rakt ut varför det känns såhär så kanske det är bäst att jag skippar skriva om det överhuvudtaget. Okej. (Men bara så ni kanske lite förstår varför jag inte är helt lika närvarande som jag brukar här just nu.)
 
Hursom, pga detta har jag läst om två böcker jag gillar lite extra. Två böcker som får mig att KÄNNA en massa, just för att det är det jag gör just nu. Jag vet inte riktigt varför jag gör det - den ena känner jag igen mig sjukt mycket i och den andra är typ raka motsatsen till mitt liv just nu. Men alltså ... jag älskar de här böckerna. De är helt enkelt en trygghet, de är någon annans än min egen smärta. Kanske det är det?
 
I ... förrgår, kanske, (18 juni) läste jag om Det handlar om dig av Sandra Beijer. Den är skriven som ett brev till jagets första stora kärlek. De är femton och blir kära, hon som knappt haft någon förut, han som strular med allt och alla. Det är ingen lätt kärlek, hon känner kanske lite för mycket och han ... kan inte riktigt, har lite svårt för att stadga sig till en, kanske? Men de dras till varandra och de blir helt enkelt kära. Det är det denna blossande debut av storbloggaren Sandra Beijer i princip handlar om. Kärleken mellan två femtonåringar som inte riktigt hittat sin plats i livet ännu.
 
Jag tycker ju om den här boken, ni vet ju det, så ofta som jag för den på tal. Jag älskar Sandras skrivsätt och ögonblicksbetraktelser och små fina saker som ingen annan märker än den som ser allt. Kärleken är så bräcklig och stor som den bara är när man är så ung att man knappt känner sig själv. Det är ju så det är när man är femton, man vet inte riktigt hur, var, vem man ska vara.
 
Första gången jag läste var jag helt överväldigad och älskadeälskadeälskade. Nu ... vet jag inte riktigt. Jag älskar den fortfarande, men ... jag kände helt enkelt inte riktigt lika mycket nu. Kanske för att ... jag vet inte, kanske för att jag mindes den som mer storslagen? Den gjorde mig mest lite ledsen för att det inte var jag, för att det är så mycket alkohol och rökande och för att föräldrarna knappt nämns. Alltså - den handlar ju om kärleken och det märks ju. Den är ju som ett långt kärleksbrev, men alltså ... vi klatchade liksom inte riktigt lika precist som förra gången nu. Kanske den var som med kärleken - lite extra flammig första gången?
 
Den andra boken jag läst om läste jag idag (lördag 20 juni). Malin + Rasmus = sant heter den och första gången jag läste den gjorde jag det också på en dag. Då grät jag också floder på slutet. Nu grät jag nästan konstant för jag visste vad som skulle komma. Malin + Rasmus = sant är en uppföljare till Klassresan och skriven av Moni Nilsson(-Brännström?). Jag nämner även den här lite titt som tätt så ni vet att jag älskar den. Tvärtemot Det handlar om dig så gillade jag den här nästan mer nu. Nu kände jag igen mig i typ varenda mening och alltså bara åh. Denna Bok Är Så Fruktansvärt Fin.
 
Den handlar om vad som händer efter klassresan på sexan, då genomskinliga Malin blev tillsammans med Rasmus, killen som blivit på klassen och är en riktig bråkmakare. Nu ska de börja sjuan och klassen, som blev otroligt sammansvetsad på resan, splittras igen och alla får olika social status. Malin hänger med Emelie, Knutte och Oscar och Rasmus är plötsligt tillsammans med Elin på åttan som kallar Malin tönt. Men varken Malin eller Rasmus kan glömma den andra.
 
Jag älskar att läsa om deras kärlek, jag älskar att läsa om hur Malin känner sig för jag känner precis likadant, jag älskar att läsa om Knutte som vägrar flytta på sig i korridoren och går med i feministgruppen. Jag tycker om dem alla Så Mycket. Det är så svårt att skriva om den här boken för jag känner så mycket!? Näe men alltså ja. Jag känner igen mig så det gör ont, Malins tankar kunde liksom lika gärna varit mina, Rasmus är U N D E R B A R. Jag hatarhatarhatar slutet och det faktum att det här typ hänt påriktigt? Kanske? Eller? SÅ BRA BOOOK bara. Läs! Nu tack.

| Det handlar om dig | Sandra Beijer 2014 | raben&sjögren | 255 sidor | 13+ | köp här: adlibris, bokus, cdon |


| Malin + Rasmus = sant | Moni Nilsson 2003 pocket 2013 | natur & kultur | 222 sidor | 11/13+ | köp här: adlibris, bokus, cdon |

"Originalrecensoner": Det handlar om dig | Malin + Rasmus = sant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar