tisdag 2 juni 2015

maj.

Jag har sommarlov! Tänk hur snabbt året sist och slutligen gick - sjuans avslutning var ju alldeles nyss, var det inte!? Samtidigt gick maj relativt långsamt, tycker jag. För jag har hunnit med så mycket! Jag har hunnit vara sjuk i en vecka, besöka YLE med skolan och sedan hänga i Helsingfors, komma ganska bra ikapp med recensionerna tack vare recensionsveckan, se en del film och göra många prov. Och nu på slutet vårfest! Jag fick två stipendier och ett riktigt bra betyg, så jag är väldigt nöjd! (Mindre nöjd över att jag halft stressade ihjäl mig för att åstadkomma det ... *inte alls melodramatisk*) Nu är det då dags för en summering av maj 2015, detta har jag läst:
~
Änglar & duvor (Mamette 1) - Nob (5/5)
Harry Potter och dödsrelikerna (Harry Potter #7) - J.K.Rowling (5/5) (omläsning)
Det är du, inte jag - Nora Strömman (3.5)
Sätt mig i brand! (Juliette #3) - Tahereh Mafi (4.75/5)
Glasbarnen (Billie, Simona, Aladdin #1) - Kristina Ohlsson (4/5) (högläsning)
Sista riket (Mistborn #1) - Brandon Sanderson (5/5)
Jag biter i apelsiner - Annakarin Thorburn (3.5/5)
~
Antal lästa böcker: 7
Antal lästa sidor: 2531 st
Omläsningar: en
Antal manliga/kvinnliga: 2/5
Kvar i olästhögen: 50 st (49+5-4) (inte helt säker nu...)
Övernaturliga inslag: två fantasy, en spök och en *två* dystopi.
Påbörjade serier: tre ...
Fortsättningar på serier (varken första eller sista delen): noll
Avslutade serier: en! (För Harry Potter har jag ju redan avslutat ...)
Antal recenserade böcker: två av de här ovanför men nio sammanlagt. (Oj, när hände det senast!?)Kommer i någon form på alla de resterande med.
Fådda/köpta böcker denna månad: köpte en och fick hem fyra fina rec-ex.
Lästa recensionsex: 2 st.
Lästa bibliotekslån: två
Lästa e-böcker: noll
Noveller/seriealbum/bilderböcker/mellanböcker: ett seriealbum
Böcker som påbörjades i maj men inte lästes ut: Silverpojken, som är uppföljare till Glasbarnen.
Månadens finaste:
Måste ju ändå vara denna, trots att Sista rikets omslag också är otroligt snyggt.
Bästa bok: Sista riket! Helt episk. (Harry Potter... kommer ändå före om omläsningar räknades ;))
Största överraskning: De flesta, faktiskt. Sätt mig i brand! för att jag hört så mycket negativt om den, Glasbarnen för att jag nog blev lite rädd faktiskt, Det är du, inte jag för att den var bättre än väntat, helt enkelt, och Jag biter i apelsiner för att jag läst ut den.
Sämsta bok: Då står det ju mellan Jag biter i... och Det är du... och jag tror det blir Jag biter i..., då. För att jag helt enkelt inte kunde relatera. (Jag vet, eget fel. Men så är det.)
Största besvikelse: Jag biter i... som jag nog hoppats att jag hade fastnad mer för. :/
Spännande saker som hänt under den här perioden: Jag glömde ju nämna Stafettkarnevalen här ovanför! Det var jätteroligt att springa! Annars lite medioker karneval, tycker jag. Annars har min familj varit sjuk i perioder i princip hela månaden (såååå irriterande) och jag har fått veta att massvis med lärare ska sluta till nästa år. Ugh.
Hur det gick med planeringen: Ehm ... sådär. Läste en av de fem böcker jag tänkte läsa för att sjukdom = Harry Potter och nya spännande rec-ex kom och såntdär. Eh. Men annars så läste jag ju två tegelstenar vilket ledde till över 1000 sidor mer än förra månaden! Woopwoop!
Planer inför juni: Jag ska ju vara med i A year a thons read-a-thon för juni som går ut på att komma ikapp med serier/läsa slut. Jag tänkte köra lite samma tema hela juni ut, men vi får se! Annars tänker jag försöka läsa så mycket som möjligt och så många rec-ex som möjligt. Och komma ikapp med recensionerna!

SEDDA FILMER OCH TV-SERIER
Minst sagt en blandad kompott hann jag tydligen med i maj! En Disney, en animarad, en romantisk komedi, ett tonårs-drama, två *en* mörka fantasy, en ungdoms-komedi och så lite Friends på det.
The DUFF tycker jag yttert mycket om - så underbar!!!! Åh. Mycket förutsägbar (kom ju på typ hela handlingen efter första tio minuterna ..) men otroligt härlig (8/10).
Speak är en deppig film om en tonåring (Kristen Stewart) som hamnat utanför pga en incident man får fler detaljer kring genom filmen. Fin att titta på men något långsam kan jag tycka. Ganska typisk också, faktiskt (6/10).
No Strings Attached är även den hemsk klychig, men proffsigt gjord med bra skådespelare och hög mysfaktor (7/10).
Harry Potter and the Deathly Hallows del ett och två såg jag (än en gång) efter varann när jag var sjuk och det var mys. I min "recension" på boken (länk högre upp^^) står det lite mer om vad jag tycker man alltså lite såhär: bäst gjorda av filmerna kvalitémässigt, ganska mörka och lite för mycket strid. Men alltså bra, obvi. 8.5 kanske? Tycker lite bättre om del ett förresten. Tror jag.
Shrek the third, ja alltså ... i min familj ÄLSKAR vi Shrek. Passar för ALLA och jag märker så mycket nytt (skämt och sånt) när jag ser på dem nu - fanns all den där vuxenhumorn innan med!? Nej men superbra. Faktiskt. 9/10!
Oz the Great and Powerful börjar tråkigt men blir bättre och bättre. För färgglatt för att jag ska tycka att den är särskilt fint gjord, men charmig och inte för fånig. 7 av 10 kanske?

 MUSIK
Alltså jag upptäcker typ noll ny musik nuförtiden. Jag lyssnar bara på samma gamla om och om igen. Men eh, "nytt" av Softengine började jag ju faktiskt lyssna lite på i maj! De är bra. Gillar dem mycket.
Och detta är min nya hobby^^.

 Hur var maj för er? Peppar ni sommarn? (I do. Även om vädret är supertrist just nu.) Tips på musik/film förresten? Älskar tips!

1 kommentar: