fredag 29 maj 2015

Ge mig mer fantasy!

Låt oss börja med denna bild, så får vi se vart rubriken leder oss: 
 Mina senaste bibliotekslån ackompanjerade av boken jag läser nu utan sin dustjacket = mycket medfaren nuförtiden. (Det här är faktiskt en liten hög om man tänker på att det är JAG som gått lös bland hyllorna.)
 
Just nu läser jag Sista riket av Barndon Sanderson och kan inte få nooog! *som jag ju kanske nämnt innan..* Jag vill läsa mer fantasy, den är snart slut men fantasy finns det mer av. Ärligt talat har jag varit sugen på mer episk fantasy ända sedan jag läste Den unga eliten av Marie Lu - som jag ju också älskade. Men det har inte blivit av? Nu ska det det, för lånen är ju då (uppifrån neråt):
 • Silverpojken och Stenänglar av Kristina Ohlsson, de två följande delarna i serien om Simona, Billie och Aladdin som börjar med Glasbarnen som jag nyligen läste ut för mina småbröder. De gillde den supermycket! Så kunde ju inte låta bli att låna hem de två följande delarna när jag såg dem, passligt till sommarlovet och allt.
 • Lite mer än en kram av Mårten Melin lånade jag för att den fått mycket bra kritik och jag vill ha något kort och lätt mellan följande, lite större, böcker:
 • Ondvinter av Anders Björkelid lånade jag av två anledningar: 1. det är episk fantasy, I think och 2. den här recensionen. Jag vet inte riktigt varför jag bara låtit handen glida förbi den här serien i alla de år den funnits på mitt bibliotek, visst, någon enstaka gång har den plockats ut, men någonting har hindrat mig. Nu fick jag den spark i baken jag behövde både genom Fiktiviteters recension av den avslutande delen och mitt fantasysug. Den är inte så superlång för att vara episk fantasy heller! 281 sidor för att vara exakt.
 • Hans majestäts drake av Naomi Novak har jag lite samma anledning som med Ondvinter till varför jag skippat att läsa: jag har inte hört så mycket om den och annat har pockat på uppmärksamheten. Men alltså - drakar. Jag tror faktiskt det kan vara väldigt bra!
 • Rubinröd av Kerstin Geir har jag velat läsa Så Länge - jag tror faktiskt jag till och med lånat hem den förut. Nu, hundra år efter alla andra, ska jag försöka läsa denna kärlekshistoria där tid och rum inte är väsentligt - eller det är väll just vad det är!?
 • Främlingen av Diana Gabaldon är en riktig tjockis. De två personer jag vet har läst den här serien älskar den båda ohämmat (Vilma, och Sasha på abookutopia (jag har hittat till booktube!!)) så why shouldn't I try it? Jag har sommarlov imorgon och är på fantasyhumör - klart jag *åtminstone* lånar!
 
Pjuh, det var det! NU tänkte jag att ni kanske skulle vilja berätta för mig vilken av dem jag först ska sätta ögonen i!? Då menar jag alltså fantasy-böckerna. För jag antar att kanske någon råkat läsa något av det här, ni är ju ändå antagligen läsare, de flesta som läser min blogg. Och om ni vet någon annan bra episk fantasy i stil med De utvalda (Kristin Cashore), Den unga eliten och Mistborn så är det också bara att säga till - jag tar tacksamt emot alla tips inom den här för mig rätt så okända genre.
 
Jag säger att jag älskar *och läser* fantasy, men jag HAR faktiskt inte läst så himla mycket på den fronten! De jag nämnde här ovan som exempel på böcker jag gillat är väll typ undantagen, sedna har jag ju läst lite mer middlegrade-fantasy, men jag vet inte om jag riktigt de passar under benämningen "episk fantasy". Vad är ens kriterierna för att en fantasy-bok ska klassas som just episk fantasy? Jag har förstått det som så att det, förstås, är fantasy men då att den faktor som gör att det blir EPISK fantasy är att historien utspelar sig i en påhittad värld, vilket de gör i alla de böcker jag läst och räknar som det och i Sagan om ringen som väll är det mest självklara exemplet inom den här genren men som jag ändå inte har några planer på att försöka läsa i sommar. (För att Hobbiten - ärligt talat - var ganska mycket sömnpiller även om den också är bra.) Så finns ju A song of ice and fire av George R. R. Martin och den skulle jag ju defintivt vilja läsa, men 1. hittade inte första delen på biblioteket och 2. de ska väll vara ganska långsamma de med?
 
Juste ja! Kärlek ger *nästan* alltid extra pluspoäng hos mig! 
Jag använder förresten mycket långa meningar idag? Och japp, ett relativt långt inlägg med ganska lite innehåll blev det tydligen - men det här är roligt! Superroligt! SNÄLLA diskutera fantasy med mig i kommentarsfältet, will you?


4 kommentarer:

 1. Hans majestäts drake har jag läst för några år sedan! Älskade den! <3 Läste nog 4 böcker, sen har jag inte kommit längre. Tror inte att det fanns fler översatta då. Men är jättepeppad på att fortsätta med serien i alla fall, för minns den som riktigt bra. :D

  Mistborn är jag otroligt sugen på! Och typ allt annat Brandon Sanderson har skrivit, han har ju blivit tokhyllad av många booktubers jag följer. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska jag defintivt försöka läsa den snarast! Har aldrig läst något om drakar, men de lockar mig så!

   Och du gör rätt i att vara sgen på Mistborn - F A N T A S T I S K bok!!!! Åh gud älskaaarr.

   Radera
 2. Hans majestäts drake tycker jag är riktigt, riktigt bra! Jag älskar verkligen drakar och måste snart läsa om de delar som har kommit ut på serien, ska bli kul att få läsa vad du tyckte om den sen! ^^ (Drakarna är bäst i hela boken <3)
  Gabaldons serie är också väldigt bra, men man får nog ha lite tålamod eftersom de är vääääääldigt tjocka ;)

  PS. Åh vad fuskigt att du har sommarlov redan imorgon! Jag har inte sommarlov förrän om typ 2 veckor...
  PPS. Kom bara och tänka på en liten grej, din blogg är helt FANTASTISK. Varje gång jag ser att du har gjort ett nytt inlägg blir man såhär lite förväntansfull. Ville bara att du skulle veta det, eftersom jag vet själv att som bokbloggare uppskattar man minst lilla. Vill bara säga att din blogg är en utav mina favoriter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, ska absolut försöka läsa den snart då, drakar låter så braaaa *-* Hoppas verkligen att Outlander är desto mer spännande då, för om det är långsamt och långt kan jag snabbt tappa lusten o.O men har ju bara hört gått om den, så ska nog ge den en chans supersnart!

   Alltså herregud tusenmiljoner gånger TACK! Blev så himlahimla superglad. Och precis, som bokbloggare uppskattar man minsta lilla, men jag tycker inte det här var minsta lilla, för eftersom du har en blogg jag gillar jättemycket och alltid blir glad av att läsa så betyder det ju ännu mer. Blev faktiskt jätteglad, världens finaste kommentar tack <33

   Radera