torsdag 28 maj 2015

En titt på höstens böcker

Halloj på er!
Nu släpper ju förlagen höstkataloger i racerfart, och jag kollar noggrant igenom dem; vi verkar ha en toppenhöst i sikte! Flera böcker jag vill läsa, som ganska nyligen (eller snart) kommit ut på engelska ges ut:
 • Den sovande och sländan av Neil Gaiman & Chris Riddell (tecknat! Bilder! Saga!) (eng. The Sleeper and the Spindle)
 • Girl Online av Zoe Sugg (eller egentligen Siobhan Curhan)
 • Jag var här (eng. I was here) av Gayle Forman
 • nyutgåvan av Harry Potter och de vises sten av J.K.Rowling med illustrationer av Jim Kay. Alltså denna - HUR HIMLA FIN?!? Blev superglad när jag såg att den kommer på svenska så snabbt, för att 1. den engelska verkar vara på amerikansk engelska då den heter Sorcerer´s stone (inte Philosopher´s stone) och 2. den är billigare och 3. det är ju faktiskt mycket behändigare att ha just den illustrerade på svenska - som om mina brorsor och möjliga framtida barn etc kan engelska i den åldern jag vill läsa den för dem?! (och 4. jag kanske kan få rec-ex)
 • Miniatyrmästaren (eng. The Miniaturist) av Jessie Burton. Den här är himla hajpad av någon anledning - eh, varför? Hursom, supersnyggt omslag och ska väll vara vuxenbok så jag vet inte - ska jag läsa eller inte?
Nytt av välkända författare bjuds vi på iochmed Katarina von Bredows Släppa taget - en tvillingsskildring som för mina tankar till Fangirl efter att ha läst beskrivningen, men kanske lite mörkare? Anna Höglund kommer också med ny egen, Att vara jag. Jag tror den kan vara jättebra! Christina Wahlden testar helt ny genre med Fripassaseraren - svensk steampunk! Yes please. Augustvinnaren Jessica Schiefauer kommer med nytt efter en liten paus och den nya har titeln När hundarna kommer - som faktiskt inte gör mig så nyfiken (inte omslaget heller) men jag gillade hennes skrivsätt i Pojkarna så den här ska väll också läsas. Rabén&sjögren ger ut en bok med texter av Astrid Lindgren! Alltid välkommet hos mig.
 
Sedan möter vi på okända godingar:
 • Omänniskor av N. Johansson & K. Svensson (intressant att inte veta författarnas kön! Det brukar faktiskt påverka mig vare sig jag vill det eller ej.) är jag supernyfiken på pga min nuvarandra fantasyfas. Man får ju hoppas att det räcker tills den kommer ut - i november. Kollade adlibris för att få veta det och jaha - dit gick det där med att inte veta skribenternas kön. Nanna står N för och K för Kristoffer. (Ändå bara att det vara både kvinna och man ;D)Men eh - Nanna Johansson som i Nanna *feministiska seriealbum* Johansson?! Det ger denna bok en HELT NY dimension juh! Coolt. Men då är det kanske mer samhällskritik än fantasy..? Nå, jag ska väll inte ta ut något i förväg igen ... (Författaren/na var ju tydligen inte så okänd/a då heller ...)
 • En sång till Ella av David Almond vet jag inget om. Coolt omslag hur som haver!
 • Dans för en död prinsessa av Lo Kahn har ett omslag jag tycker är lite amatöraktigt gjort, men annars ser den ju fin ut, ny fantasyserie huh?
 • Nu kommer vi till en jag är riktigt entusiastisk över - Dimensioner av Sofie Berthet! Svensk dystopi-trilogi! Som ges ut av Modernista! Åh, låter så bra, så bra, så bra ....
Och det var allt jag spanat på hittills! Inte lite det heller ju. Vad vill ni läsa alt. har ni läst (eftersom mycket är översatt) - tror ni bokhösten 2015 blir bra? Det tror jag.
 

1 kommentar:

 1. Jag är också supernyfiken på Dimensioner! Jag hoppas verkligen att den är bra! :)

  SvaraRadera