måndag 11 maj 2015

8 saker du aldrig skulle våga

 Jamila, Lisa, Vick och Kay går alla på nian. Sista året i grundskolan, sista året tillsammans. Så de bestämmer sig för att slutet på deras skoltid ska bli oförglömlig. Kay känner egentligen ingen annan av tjejerna än än Vick, som är hennes kusin, när de frågar om hon vill vara med. De ska träffas i Kays kolonistuga för sitt första möte när boken börjar. På mötet skriver allihop ett uppdrag på en lapp - något pinsamt, svårt eller annars bara spännande - och sedan drar alla varsin. Upodragen ska utföras inom en vecka, sedan samlas de igen för uppföljning. Nu ska väll ändå nian bli lite mer spännande?
 
Javisst, det blir den. Jag tycker det här underlaget är så himla bra för en intressant berättelse - men uppdragen är inte allt boken går ut på. Feminism genomsyrar den rakt igenom, såsom även andra normutmanande tankar. Ämnen som mobbning, sexuell inriktning och att våga vara sig själv tas upp på ett himla bra sätt. Jag hade inte hört så mycket riktigt bra om 8 saker du aldrig skulle våga innan, så jag blev riktigt positivt överraskad. Jag tycker nämligen om den här boken något enormt.
Först och främst avgudar jag karaktärerna. De är alla väldigt olika och har sina egna färgstarka drag. Vick är den sportiga, som inte bryr sig om varken smink eller mode, hon är en t-shirt och jeans tjej. Kay motsätter sig allt som är "normalt", hon klär sig androgynt och tror sig vara lesbisk. I skolan har hon ingen, Vicks tvillingsyster och hennes gäng (de går i olika skolor pga de kan inte hålla sams) mobbar Kay något förfärligt och innan hon lärde känna Vicks bästisar var Vick den enda hon hade. Lisa drömmer om att bli burleskdtjärna, klär sig och sminkar sig efter 60-talet och står verkligen upp för vad hon tror och tycker. Jamila kommer från Egypten, alla tycker hon är sjukt het och hon dansar orientalisk magdans. Pojkar intresserar henne egentligen inte så mycket. Tillsammans är de oslagbara, de komplettarar varandra och är framförallt så sjukt snälla mot varandra - inget bakom ryggen snack här inte, eller stjälande av pojkvän heller för den delen.
 
Även om jag gillar dem alla redan från början, så är deras utvecklingar genom boken riktigt bra utförda. Efter som alla har vartfjärde kapitel, kunde man kanske tro att man inte hinner lära känna dem ordentligt. Men det gör man, och jag tycker himla mycket om dem.
De har alla en så sund syn på livet och sig själva, det känns uppfriskande med så egna, starka karaktärer. Vick gillar jag kanske mest, hon är så... jag vet inte, men jag känner kanske igen mig själv mest i henne? Samtidigt kan jag inte direkt säga vem jag liknar mest, för jag känner igen mig i något hos dem alla.
8 saker du aldrig skulle göra är väldigt snabbläst och otroligt underhållande. Det tas överraskande vändningar titt som tätt, precis som i riktiga livet. Känslorna är påtagliga och det känns som om jag själv är kär, vilsen, rädd - allteftersom perspektivet byter. Romaner behöver inte vara tunga och långa för att vara fantastiska. Det räcker med underbara karaktär, en rolig historia och kanske framförallt ... kärlek till berättelsen - för det känns det verkligen som om Eva och Moa hade medan de skrev. Det gör mig oerhört sorgsen att det antagligen inte kommer fler böcker om Vick, Kay, Jamila och Lisa.
 
Förövrigt är boken väldigt snyggt designad. Vill supermycket äga den själv nu ...
| 8 saker du aldrig skulle våga | Eva Susso & Moa Eriksson Sandberg 2014 | Gilla böcker | 244 sidor | 13+ | Köp den här: Adlibris, Cdon, Bokus |
Foto: Ola Kjelbye

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar