tisdag 14 april 2015

Top Ten Tuesday - or not

Idag är det tisdag, vilket betyder att jag borde (eller borde och borde ...) delta i The Broke and the Brookish (bloggar från mobilen så: http://brokeandbookish.com) Top Ten Tuesday, som jag gjort varje vecka ett tag nu. Men:
a) Jag känner mig inte inspirerad alls till att orka hitta alla citat som skulle kunna passa och
b) jag vill skriva om något helt annat: omläsningar.
 
Så idag skippar vi Top Ten Tuesday och snackar (skriver) omläsning! För jag har märkt att jag är rätt så bra på sånt.
 
Omläsning, alltså. Vissa läser aldrig om böcker, vissa läser bara om favoritböcker, iallafall ibland. Jag är någonstans mitt i mellan - jag läser om när jag känner att jag inte minns en bra bok, eller helt enkelt är på humör för den. Jag kom att tänka på hela den här grejen med omläsningar när jag kollade på alla bokryggar i biblioteket idag, för det visade sig att jag faktiskt läst om ... ganska många av böckerna där. Åtminstone fler än jag väntat mig. Dessa böcker har jag (exempelvis) läst om de senaste typ två (möjligtvis tre ... är inte så säker på den punkten) åren:
- Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo
- Himlen börjar här av Jandy Nelson (mindre än ett år mellan läsgångerna här)
- Harry Potter, 1-4 och sexan har jag för mig .., av J.K.Rowling
- Ursäkta att man vill bli lite älskad av Johanna Thydell
- Tretton skäl varför av Jay Asher
- Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson
- Jellicoe Road av Melina Marchetta
- Wallflower av Stephen Chbosky (på olika språk)
- Förr eller senare exploderar jag av John Green, delvis
- Cirkusflickan av Camilla Lagerqvist

Det blev ju tydligen TTT med omläsningar nu istället hehe ... nåja, det var faktiskt ALLA jag kunde komma på (men nu kom jag på några till! Daisy meadows älsböcker, de jag äger, till och från. Och tror att jag kanske läst om Den första flickan skogen möter av Moa Erikssom Sandberg också ..?), så SÅ himla många var det ju inte. Har nog bara blivit ganska många nu på senaste tiden, en i månaden nu tre månader (inräknat denna).

Förresten, dedär tre ungdomsböckern mellan HP och JR? Som egentligen inte är HELT FANTASTISKA och därför inte borde vara värda en omläsning tycker man? (Nä nu var jag dum. ALLA böcker som man ... är sugen på just då är ju herregud värda att läsas om om man vill det. Dessutom är nog de där tre riktigt bra ändå. Finns ju ändå nån anledning till att jag löste om dem.) Jag fick ett ryck, någongång i förra året har jag för mig, och ville läsa om dessa böcker som jag läste när de var nya. *snabb googling* Alltså 2010/11. Fatta jag läste dessa som liten elvaåring! SÅ LITEN JUH! Fattar ni varför jag ville läsa om dem nu?! Okej, om ni inte gör det, två orsaker (kanske tre):
a) jag mindes inte hurdana de var
b) jag VILLE JU VETA VAD DET VAR JAG LÄSTE FÖR ... tre år sedan. Och
c) för att jag tänkte att de framförallt skulle passa bättre då och som följd vara bättre.

Det var det, kan jag säga nu. Nån logik in dessa åldersbestämmelser jag vägrar följa finns det ju tydligen.

Förresten, har det inte varit oönskat tyst från alla dessa tre författare nu sedan ... dess? Tycker jättemycket om Sara Ohlssons novell i Gilla böckers nivellsamling Het, mer eller mindre gillar allt jag läst av Thydell och Jay Asher är en riktigt intressant författare. Kan ju också delvis ha något att göra med omläsningarna att det inte fanns nytt av någon av dem.

NI DÅ? Brukar ni läsa om böcker? Varfö/varför inte? Tell mee! Sååu intressant sånt här.

Fun fact btw: mitt förra inlägg var mitt 600:nde inlägg på denna blogg. Har sett att det närmar sig i evigheter och så när det gäller märker jag det inte ens. Annan rolig grej (antagligen bara för mig och ingen annan men aja): jag tror jag når 40 000 sidvisningar inom en månad typ! SÅ GLAD! Tusen tack för att bi tittar in här, brtyder så. Himla. Mycket. Ni vet inte <333

3 kommentarer:

 1. Jag läser om böcker lite då och då, men jag önskar att jag gjorde det oftare. Det är något så speciellt över att läsa om böcker. Att veta vad som ska hända, men ändå hitta nya detaljer och sådant som man inte upptäckte vid första läsningen. Återuppleva allt som man tyckte var bra. Återvända till världen, träffa karaktärerna igen. Jag läser nästan bara om favoritböcker, men det har hänt att jag läst om böcker på grund av att jag glömt mycket, men vill fortsätta med serien. Om det inte finns någon bra recap, det vill säga, för då väljer jag ofta den över en omläsning pga för lite tid. Annars är det framförallt böcker som jag tyckt väldigt mycket om. Som Harry Potter. Läser om/lyssnar om hela serien nästan varje år. Vissa av dem flera gånger per år. Det har blivit lite av en tradition och jag tröttnar aldrig. Andra böcker som jag läst om är Jellicoe Road, Engelsforstrilogin, Guldkompassen, Det blåser på månen, Hungerspelen, Romeo & Julia, Divergent + Insurgent... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis! Åh, önskar så att jag också hade HP som ljudbok, skulle vara så mysigt att lyssna på dem lite då och så .. <3 Och oj, Blåser på månen MÅSTE jag verkligen försöka läsa! Så många älskar den .. så why not me?! ;)

   Radera
 2. Hallå, jag har taggat dig! http://www.saganomsagorna.se/2015/04/liebster-award.html

  SvaraRadera