tisdag 18 februari 2014

Genre-februari: andra-delar!

I genre-månad presenterar jag ett nytt genre i början av varje månad och presenterar det med en bok jag läst i det genret. Under månaden ska jag läsa en ny bok i det genret (eller ny för mig) och i månadesn slut ska jag skriva ett recensions-artat inlägg om boken - fick den mig att gilla genret mer/mindre? Var den typisk för det genret? I recensionen ska jag speciellt ta hänsyn till genret den tillhörde! Eller tillhörde den fler genren..?
 
Okej, japp. Andra delar är inget genre. Men de är ändå ... en särskild sort? När jag gick igenom min olästhylla märkte jag att där finns rätt många andradelar, så då tänkte jag att jag kan ta upp det. För andra delar är ju lite speciella, eller hur? Här är några punkter så ni förstår vad jag menar:
  • Då man läst första delen i en serie, och antingen gillat eller tyckt sådär om den (knappast hatat, då fortsätter man knappast till nästa del), såhar man ju vissa förväntningar på andra delen.
  • Bäst för andra delen då att den antingen är mycket bättre eller en pytteliten besvikelse, om den andra delen plötsligt är helt i annan klass än första är det ju inte så bra.
  • Andra delars, såsom även tredje-, fjärde, femte- osv. delars uppgift är att få läsaren ännu mer nyfiken, ibland finns det urtråkiga andra delar, men sen kan det i specielfall vara så att tredje delen plötligt är bra igen. Det är hemskt viktigt i en serie att alla delar håller samma nivå, eller så att serienblir bättre allteftersom, men då ska den ju inte ha varit dålig i början.
Fattar ni lite vart jag vill komma nu? Man har förväntningar gällande andra boken, alltså är det inte samma sak som när man läste första.
Sen så är det det där med genomgång i andra delar - fortsättningar överlag. Ibland är det ju så att i princip det mesta av frsta delen gås igenom, eller att det står något ibland för att förklara saker och ting, och ibland berättas inget av det som varit. Ibland funkar det ena, ibland andra. Jag stör mig något enormt på genomgångar om jag nyligen läst förra delen, men om det är ett tag sen är jag bara glad att de finns och om de fattas blir jag besviken och förvirrad. Vad tycker ni?
 
Och här är mitt tips på en GRYM andra del:
 
 
Jag tyckte sådär om första boken; första halvan var seg och andra halvan var sjukt spännande och lästes i princip på en natt. Tack vare det där fina slutet ville jag läsa vidare, och det är jag glad för! Denna är bara så SJUKT bra. Så spännande, så het, så fantastiskt språk...är verkligen helt kär i Mafis skrivsätt! Och längtar som en tok efter tredje och avslutande delen, hoppas den kommer snaaaaart!
 
Era tips på bra andra delar? Kommentera! (Och tipsa hemskt gärna om andra delar som varit bättre än första, är ju bra att veta!:)
 
(Skriv gärna vad ni tycker om dessa inlägg, fortsätta eller skippa?)
 
Och ni får ju sen gärna skriva ett eget inlägg om andra delar om det verkar intressant...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar