torsdag 3 oktober 2013

Min absoluta favoritserie just nu! (Eeem...eller just i denna stund, snart är det nog Harry Potter igen men aja)

Semlan och Gordon: Två steg fram och ett tillbaka
Av Moni Nilsson
Serie: Semlan och Gordon #5
Sidantal: 190
Utgivningsår: 2012
Förlag: Natur & Kultur
Rekommenderad ålder enligt mig: 13+
Genre: Kärlek, vänskap, familjen, livet

Snabbgenomgång på vad denna serie istrotsett handlar om: Semlan och gordon är bästisar, man kan säga att de är rätt så stora outsiders men de bryr sig inte. De är sig själva rakt igenom och skäms inte (typ mina idoler juh, haha). De hittar på världens galnaste saker att göra tillsammans, och denna serie rymmer allting som början av tonårstiden handlar om; kärlek, funderingar kring sin sexualitet, att hitta sig själv, alkohol och festande med mera.
Och ja, Semlan och Gordon är rätt speciella och inte direkt som nån jag känner. Men det kanske är lite därför jag gillar den här serien? Den typ inspirerar mig så sjukt mycket! Och den inspirera mig till att skriva helt ärligt. Att inte lämna något ute när jag skriver, för jag älskar ju att läsa dessa böcker, och här lämnas verkligen inget ute.

Har jag sagt hur mycket jag älskar den här serien, har jag det?! För gud vad jag älskar den. Och den femte delen gjorde mig verkligen inte besviken. Om möjligt älskar jag denna serie ännu mer nu.
Jag förstår det verkligen inte, men på något vis överraskar Moni mig gång på gång med att komma på nya saker att skriva om tonåringstiden. I den här delen tog hon upp alkohol, grupptryck och festande. Grupptryck har dock funnits med även tidigare, men iallafall. Språket och karaktärerna och ja ALTTIHOPA är bara såååå underbart.
Och humorn. Semlan är bara så väldigt rolig, ja, typ alla är lite roliga på sitt sett. Gud vad jag skrattade när Bento, Semlan och deras pappa åkte på semester. Det var sjukt roligt att läsa om deras semester.
Och sen så får jag liksom typ en "uppenbarelse" varje gång jag har läst dessa. Jag bara: Dessa passar så jääävla bra till alla sjuor i den här världen! Alla borde läsa! För de är helt enkelt rätt perfekta att läsa när man går på sjuan. De två första delarna kan man läsa på sexan, den tredje på sommarlovet mellan sexan och sjuan, den fjärde när sjuan börjat och den femte på höstterminen i sjuan. För de är liksom i den åldern huvudpersonerna är. och jag tycker det är så missvisande när typ Adlibris har som ålder 9-12, för de är ju för fan inte menade fär den åldern!! Det är ju bara det att de är korta och har stor text typ som gör att de klassas där. För jag tycker att de passar från 12 år och uppåt punkt.
Jag önskar att Moni skriver om Semlan och Gordon ända tills de blir vuxna, för det skulle vara väldigt roligt. Jag kunde liksom "växa upp" med dem, ni vet. Jag älskar älskar älskar den här serien, alla trettonåringar bara LÄS! (Även om du inte läser annars, för dessa är så väldigt korta. Väääldigt korta faktiskt. Och iochförsig skulle jag nog vilja att de var längre men de kan ju också vara bra böcker att få icke-läsande personer att börja läsa med.)

Och ni som slukar epic fantasy och liknande, och är i typ trettonårsåldern, läs dessa böcker ni med. De är inte epic fantasy, men de tar inte mycket av er tid och trust me de är
väldigt nära episka!

Var förresten meningen att jag skulle skriva en minirecension, men jag skrev tydligen av misstag en lite längre...men det var ju faktiskt rätt bra det med! :)

2 kommentarer:

  1. Efter att ha läst din recension ska jag definitivt läsa den! :D

    SvaraRadera
  2. Hej Elvira vad kiva att titta på din blogg i skolan:3

    SvaraRadera