lördag 3 augusti 2013

Fyra gånger minirecensioner!

Helt enkelt för att jag bara inte orkar skriva långa recensioner till dessa böcker så tänker jag skriva små. Och jag minns dessutom inte mycket av vad jag tyckte... Men jaa, en minirecension á la Elvira går till så att jag skippar handlingen, eller möjligtvis förklarar lite kort, och skriver ganska lite om vad jag tyckte om boken. Jag ger även betyg på böckerna då, så att man får en lite större uppfattning om vad jag verkligen tyckte. Let's start!

Först ut är...:

Nikon D3100
Ibland vill man inte gärna gå in fast regnet öser ner
Av Malin Stehn

Rekommenderas från 11 år och uppåt av mig.

Ärligt talat minns jag inte mycket av vad den handlade om. Men typ så har Lovisas mamma flippat ut, eller liknande, och Lovisa har inga vänner (tror jag), men hon är världens största fan av Ricky, Idol-Ricky med de vackra bruna ögonen och den fantastiska sångrösten, och honom ska hon faktiskt en dag få träffa. Sen så finns det också en granne som typ förföljer henne, men det är liksom mest ett problem.
Jaha, men vad tyckte jag då? Jo, jag hade rätt stora förhoppningar, för det kan man ju lätt få om det på insidan av boken står "Till Elvira" och man älskar både omslaget och titeln. Men tyvärr höll den dem inte. För jag tyckte den var väldigt tråkig. Det hände liksom inget och jag gillade faktiskt inte huvudpersonen. Jag tyckte att det var så tjatigt hur mycket hon gillade Ricky och så vidare. Bläh. Och hon betedde sig inte vidare bra heller mot sina vänner. Och hennes "vänner", eller vad vi ska kalla dem, betedde sig inte vidare bra mot henne heller.  Språket var det egentligen inget fel på, och egentligen var den helt ok, för det var liksom viktiga saker och så som den handlade om. Men den var faktiskt väldigt tråkig, inget för mig helt enkelt. Så nej, jag har inte funnit en ny bra författre som skriver om vardagen och kärleken. Mina favoriter fortsätter att vara Lisa Bjärbo, Johanna Thydell och Sarah Dessen där.

Den får faktiskt bara 2½ av 5, tyvärr.


Nikon D3100
Jag vill bara att du gillar mig
Av Ingrid Olsson

Rekommenderas från 13 år och uppåt av mig.

I "Jag vill bara att du gillar mig" smyger Ingrid Olsson in under huden på tio elever i en gymnasieklass. Hon skriver om deras tankar i tur och ordning under en marsmorgon då klassläraren är försenad på grund av snön.
Och det är faktiskt riktigt bra läsning! Vi snackar ju augustprisnominerad författare här, så hon borde ju vara bra. Och jag tycker att språket är riktigt bra! Det ändrar lite beroende av vems tankar man läser, vilket är riktigt bra! För alla karaktärer kan ju inte ha ett likadant språk, så det är en viktig sak att lyckas med speciellt när man skriver såhär. Och jag tycker att hon lyckades riktigt bra! Alla tio har nånting de tänker på under denna morgon, nån sak som de är oroliga över, som de vill göra, som de inte förstår, nånting. Och det är riktigt intressant läsning. Men nästan allas tankar är äldigt sorgsna och dystra, så det är en rätt tung bok. Jag gillade den väldigt mycket! Det som jag tyckte var dåligt med en var att man fick läsa så lite om varje person, jag hade gärna viljat ha en längre bok om flera dagar. Men det var ju inte det som var grejen med den här boken. Egentligen fattar jag faktiskt inte riktigt grejen med den här boken. För liksom, vad var meningen? Det leder ju inte till nåt. Utom att läraren kommer. Men alltså, jag skulle jättegärna ha läst om hur det gick för dem sen! Men ja, riktigt bra och annorlunda. Rekommenderas nog inte till alla, men jag tror att vissa kan gilla den mycket. Den påminde lite om "Majas morsas kompis sambo" av Katarina Kieri, där det är flera små noveller. Här var det ju också tio separata historier, som ändå hängde ihop.

Fyra av fem, får den.

Nikon D3100
Som om jag frågat
Av Johanna Lindbäck

Rekommenderas från 11 år och uppåt av mig.

Tredje boken av Lindäck för mig! (Tidigare läst "Välkommen hem" och "Saker som aldrig händer")
Och egentligen vet jag inte riktigt varför jag fortsätter att läsa hennes böcker. Egentligen gillar jag dem ju inte så mycket. Men de är väl rätt lättlästa antar jag. Och så har de lite kärlek och kompisrelationer och så i sig. Men det är faktiskt allt för lite kärlek för mig.
Men till just denna då av hennes verk.
Jag tycker den var rätt tråkig. Det hände liksom inte så mycket. Det den egentligen mest handlade om var att Johns mamma och pappa tog en paus. (De flyttar isär, men skiljer sig inte) Och att allting blir helt konstigt sen. Samtidigt blir barndomsvännen Saga ihop med Johns bästa vän Lukas och allt blir konstigt mellan dem också. Men sen börjar John stöta ihop med Sagas vän Line allt oftare, och han upptäcker att han gillar hennes sällskap, han gillar att vara med henne.
Karaktärerna är rätt bra, inte så där wow som Hazel Grace eller Augustus (Förr eller senare exploderar jag) eller Joe eller Lennie (Himlen börjar här) eller Auden eller Eli (Mycket mer än så). Men tillräckligt bra. Och språket är det heller inget fel på. Inte särsklit speciell bok, men av nån anledning saknade jag den när den var slut. Jag ville väl inte att den skulle vara slut ren, för det hade ju inte hänt nåt. Men det var trevlig läsning och det handlade om riktigt vardagliga saker.
Mycket trovärdig skildring av vardagen i högstadiet, familjeproblem och vad det leder till.

3 av 5.

Nikon D3100
Himlen börjar här
Av Jandy Nelson

Rekommenderas från 13 år och uppåt av mig.

Jag läste alltså om Himlen börjar här nu i sommar, då den är så otroligt somrig och bra! Perfekt sommarbok! Men den här gången frå den bara en liten recension, då jag redan gjort en längre. Och egentligen har jag inte mycket mer att säga annat än det jag skrev i min recension i vintras. Bara det att den absolut var lika bra som förra gången, och att jag absolut kommer läsa den ännu många gånger! Nej men, jag älskar karaktärerna, berättelsen, omslaget och ALLT helt enkelt. Och jag sträckläste den, den här gången, låg långt in på natten och läste bara för att jag ville läsa hur det gick (även om jag visste det, haha). Men ni som inte vet vad den handlar om: Lennies storasyster Bailey har dött i en hjärtattack och Lannie är otroligt ledsen för det. Men sen kommer det en ny kille till skolan, Joe, och han tittar inte på Lennie sådär som alla andra, han tittar inte på henne som om det var synd om hennes, han tittar på hennes med ett leende, och han hjälper solen att skina på Lennie igen. Men samtidigt händer det nåt mellan Lennie och Toby, Baileys pojkvän, nåt som komplicerar saker och ting betydligt.
Men alltså, den här boken är helt underbar. Läs den läs den läs den! Kärleken i den är helt underbar, och den fick mig att vilja läsa Svindlande höjder. Jag vill läsa Svindalnde höjder hemskt mycket nu. Nån gång ska jag göra det.

5 av 5, förstås.

Har ni läst nån av dessa och vad tyckte ni i så fall? Eller vill ni läsa nån av dem? ^^

Jag tänker försöka skriva recensioner på "Farlig förmåga" och "Francesca" också, men får se hur det blir. Är nästan två veckor sen jag läste dem, så det är inte sagt att det i så fall blir så värst långa recensioner, även om de båda är värda det. Får se hur det blir.


2 kommentarer:

 1. Hej elvira vilken fin blogg du har och tack för hjälpen med min blogg.

  H: essi

  http://djur2013.blogspot.fi/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Essi! :)

   Tack så mycket, och varsågod! :)

   Radera