torsdag 21 mars 2013

Himlen börjar här - Ja, alltså, den var ju faktiskt unfreakingbelivable

Av Jandy Nelson
Originaltitel: The Sky is Everywhere
Svensk översättning: Ulla M Danielsson
Förlag: Gilla böcker
Utgiven år: 2011 (pocket 2012, eneglska 2010)
Sidantal: 264
Rekommenderas till vilken ålder av mig? 13+ ALLA

The big deal i den här bärettelsen är att Lennies storasyster har dött, och att Lennie är otroligt ledsen och vilsen och inte vet hur hon ska gå vidare. Och sen så blir Lennie upp till öronen förälskad och känner sig skyldig för att hon käner lycka så nära inpå sin systers död. Och så finns det en mormor som tar hand om Lennie och alltid har gjort det. För ingen vet var hennes mamma är. Och så finns det Joe och så finns det Toby och så finns det Sarah och bröderna Fontaine och chokladfyllda croissanter och det blir så otroligt bra så det är bara inte klokt. Och jag säger LÄS DEN för den är bara så sjukt bra. Och jag hoppas att ni gör det.

Alltså OH MY vad den här boken var bra. Fantastiska karaktärer, underbar story, geniala dikter och unfreakingbelivable berättat. Älskade. Och nu är det ju meningen att jag ska berätta vad som är så himlastormande bra med den men jag vet inte om jag kan, för man måste uppleva det själv. Läs den.

Den liknade lite Förr eller senare exploderar jag. Och då vet ni hur bra jag menar att den är, eller hur? Och den liknar lite en novell jag skrev förra året. Den finns förresten här på bloggen (klicka på "novell" och alla med titeln "Det kändes som om en del av mig slets bort") Det där är lite komiskt faktiskt tycker jag, att den liknar min novell. Men det här var inte TFiOS eller DKSoEDaMSB. Det här var Himlen börjar här och det ar fantastiskt.

(Liten spoiler, men inte så stor, med tanke på att det typ står på bokens baksida. Och det blev en liten överraskning för mig då jag läste, eftersom jag tydligen inte läst baksidan särskilt grundligt) Joe och Lennie ( eller John Lennon :) är ett fantastiskt par. Alldelse underbart. Men (Spoilspoil, denna gången rätt stor) det där Lennie har med Toby förstörde ju lite. Blev en svart fläck i deras vita historia. Men det löste sig ju till slut. (Slut på spoilern)

Dikterna älskar jag, de gör boken alldeles speciell och egen. De är alla alldeles sjukt fina.
Ja och karaktärerna är underbara. Joe är increadible. Och Sarah är också färgstark. Unfreakingbelivable är de, allihop.

Om ni inte redan läst den så tycker jag att ni ska ta och läsa den nu. Helst ska ni köpa den till egen, för det är väldigt roligt att titta på allt fint som finns på omslaget. Förr fattade jag inte varför alla tyckte så mycket om omslaget. Men nu fattar jag, det är sjukt snyggt.
Det är bara lite synd att jag har den som pocket, för den kommer vara alldeles söndersliten efter några år när jag läst den om och om igen och lånat den till kompisar.
När jag är sjutton tänker jag läsa den igen och sen tänker jag försöka hitta min Joe, nånstans måste han ju finnas. Eller sen kommer jag att undvika att läsa den när jag är sjutton, för att jag kommer ihåg att det är en jättefin kärlekssaga och jag vill inte bli deprimerad för att jag inte är Lennie.

Jag vet att det inte blev en så lång recension. Men det är ju så sjukt jä*** bra alltihop! Jag säger iallafall nåt åt er som ni verkligen borde ta på allvar och överväga: Läs denna bok. Läs Himlen börjar här och bli amazed.
Ska nog ta och läsa om den efter att ha läst alla mina andra olästa, får se om den är så bra som jag säger.

Jättefina citat som fastnade:
"Det här är vår berättelse. Och jag kan berätta den hur fasen jag vill. Det är mitt solo."

"All luft går ur rummet och det gör jag också."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar