torsdag 31 januari 2013

Matchad - en vacker historia

MatchadMatchad
Av Ally Condie
Serie: Matchad-trilogin
Originaltitel: Matched
Översättare: Katarina Falk
Sidantal: 350
Utgivningsår: 2012
Förlag: Rabén & Sjögren (tack jättemycket för rec-exet!)
Passar åldern: ungefär 11+, kanske?

Handling: (från Adlibris)

Samfundet bestämmer. Vem du ska älska. Var du ska arbeta. När du ska DÖ.

17-åriga Cassia Reyes lever i en värld där Samfundet styr. Ett kliniskt rent samhälle där allt är bestämt på förhand. Det har blivit dags för banketten, något som Cassia har sett fram emot i åratal. Det är nu hon ska få reda på vem hon ska leva med resten av sitt liv, vem Samfundet har matchat ihop henne med för att uppnå största möjliga perfektion. Cassia har alltid litat på Samfundet, på att de fattar de rätta besluten åt henne: vad hon ska läsa och vad hon ska tro på. Så när Xanders ansikte dyker upp på bildskärmen under matchningsceremonin vet Cassia att han är hennes idealpartner - tills hon ser Ky Markhams ansikte flasha förbi under ett ögonblick, innan skärmen släcks ner.

Cassia börjar förstå att allt inte är som det verkar. Om Samfundet vet bäst, hur kommer det sig då att hon har parats ihop med fel person? Och vad händer om hon blir kär i någon annan, någon förbjuden, någon som inte är hennes utvalda? 

Personligen tycker jag att den här handlingen är lite missvisande. Men jag orkade/kunde inte skriva en egen, så det får duga. Det som är fel med den är att man kanske uppfattar sakerna fel än vad de är påriktigt i boken. Men det lär ni ju märka när ni läser den.

Vad jag tyckte om boken: Jag tycker den var väldigt bra! Språket var vackert - jättevackert!, men det flöt ändå på väldigt bra. Jag tycker varken den var alltför lång eller kort, och det blev aldrig tråkigt. Trots att det kanske inte hände nåt hela tiden så ville man ändå veta hur det skulle gå, och läste därför vidare. Jag tycker om storyn, men den är väldigt lik Delirium! Vilken kom egentligen före? Nån som vet? Jag har försökt att lite "forska" i saken och tror att Matchad var kanske liiite tidigare. Men jag tycker att båda är bra, de är annorlunda trots likheterna i storyn! Om jag skulle välja mellan Cassias och Lenas dystopiska samhällen, skulle jag nog välja Cassias. Det är ändå snällare, på nåt vis. Men de är verkligen lika!

Karaktärerna i den här boken tyckte jag att var bra, men inte så väldigt speciella. Man lärde känna Cassia bäst, man fick ju hela tiden läsa hennes tankar. Först gillade jag henne inte så mycket, hon följde reglerna så mycket! Lite som Lena, men Cassias samhälle verkade ändå som om det var bra, tills hon märkte att det inte var så perfekt som det verkade. Men sen blev hon ju bättre då, för hon märkte att man kan trotsa regler. Lenas samhälle var ju liksom helt tydligt dåligt från början. Trots att man fick lära känna Cassia bäst känns det som om jag inte riktigt kan beskriva henne som person. Jag vet inte riktit hurdan hennes personlighet är. Ky gillar jag ändå mest, man fick hela tiden se nya sidor av honom. Hela boken igenom tyckte jag hemskt synd om Xander, men Kys och Cassias kärlekshistoria är verkligen vacker! Jag kan inte säga att den här boken berörde mig så väldigt mycket. Men på slutet var jag ändå nära till tårar. Cassias kärlek till sin farfar gör också boken vacker.

Jag hade förväntat mig action, hemskheter, krig. Så jag blev överraskad av vad den visade sig innehålla. Jag tyckte verkligen hemskt mycket om den här boken, men inte så mycket att den blir en favorit, tyvärr. Ally Cassidys språk är verkligen speciellt, jag kan egentligen inte säga vad som gör det så speciellt. Men det är väldigt vackert. Jag älskar det.

Det som är dåligt med den här boken är nog att man inte fick lära känna just någon karaktär särskilt bra. Och att den kunde ha varit mer spännande.

Egentligen tycker jag att det här är en kärlekssaga, utklädd till dystopi. En väldigt vacker kärlekssaga. Och jag ser fram emot att få läsa nästa del! Så läs denna, den är verkligen läsvärd!

2 kommentarer:

  1. Nu är jag ännu mer sugen att få läsa den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt, det var meningen med min recension!:)

      Radera