lördag 10 november 2012

Rör mig inte!

Rör mig inte!
Av Tahereh Mafi

Handling: Juliette Nånting (kan inte för nåt komma på hennes efternamn) har varit inlåst i 264 dagar. Utan nån form av mänsklig kontakt. För att hon inte ska bli galen tänker hon på en fågel, en vit fågel med en gyllene krona på huvudet (elller jag tror att den var gyllene..). En fågel som nångång ska flyga förbi därute. Men aldrig ser hon en fågel. Åretablissemanget har förstört allt. Det finns få fåglar kvar. Men en dag kommer någon in i henne cell rum.
"Du ska få en cellkamrat rumskamrat" säger de till henne.
"Ett psykfall till precis som du Ingen mer isolering" säger de.
Det är en pojke. Med blåa ögon, ögon Juliette aldrig glömt, aldrig kommer glömma. Han heter Adam. Och han visar sig inte vara det som Juliette tror...

Vad jag tyckte om boken: Först gick läsningen rätt segt för mig. Men jag tror inte det berodde på boken, utan på mig bara. Den är rätt speciell i det att huvudpersonen sträckar över vissa meningar. Först förstod jag inte riktigt innebörden i de, men senare började jag förstå... Ena hälften tod säkert tre dubbelt så lång tid att läsa som den andra hälften, som jag iochförsig sträckläste på en kväll (eller natt, beror på hur man ser det). För den hälften var jättebra, jättespännande, blodisande, jag kinde inte släppa den från mig. Det var bara tröttheten och det att det finns kvar tills imorgon som gjorde så att jag inte läste hyela slut. Jag fick slutet till nästa dag. Och vilket slut! Nu bara måste jag läsa nästa del. NU. Så en kort sammanfattning av vad jag tyckte då: Den var lite seg först, men sen var den jättebra. Så jag skulle nog rekommendera den till de flesta. Och ja, just det! Den påminde lite om Hungerspelen och Delirium, samtidigt som den var en alldeles egen och speciell.

Betyg:                                                              4/5    
(bara för den sega början...)    

2 kommentarer:

  1. Åh jag är såååå sugen på den här! Försöker avgöra om jag ska läsa den på engelska eller svenska bara ;)

    SvaraRadera
  2. Kände knappt igen den, men det här är väl den svenska översättningen på Shatter Me? :)

    SvaraRadera