onsdag 29 augusti 2018

Karta för förälskade och andra vilsna

Läste en så mysig bok i sommar! En bok jag egentligen tänkt läsa i närmare ett år och faktiskt haft i e-boksformat typ lika länge men det har inte blivit av? I sommar tog jag äntligen tag i det och läste ut Karta för förälskade och andra vilsna på några dagar.

Karta för förälskade och andra vilsna handlar om Julia och Rasmus som bor grannar i några veckor sommarlovet efter nian. Julia i stugan de åker till varje år, men utan Karin den här gången. Rasmus i en stuga han och mamma hyr i tre veckor. På Dalarö, som Julia känner som sin egen ficka men Rasmus inte vet något om. Så visar det sig att Rasmus mamma och Julias pappa är bekanta från ungdomen, så de börjar prata och umgås och så gör Julia och Rasmus det också. Mer och mer, hela tiden, samtalen bara flyter på och han har så fina ögon och ... Julia är tillsammans med Isak.
Vem är du? ville han fråga. Var kommer du ifrån, vad gör du, hur kan du vara så här bra? s. 43
Den här boken är först och främst urgullig. Och så somrig! Julia och Rasmus är supersöta - till och med deras föräldrar är det! Miljön är supercharmig och alltså Rasmus kartor?!? Och Julias läsande?!? SÅ fint gillar very much. Uppskattar definitivt att de faktiskt är så gulliga, och inte liksom coola som bokkaraktärer ändå ofta är. Och de känns precis som sin ålder! Mycket bra. Och hur Rasmus tänker på Julia konstant? SÅ fint.

Sen finns det ju en hel del grejer som är rätt djupa - som det här krånglet mellan Julia och hennes bästis som gör rätt ont att läsa om. Att ingen av dem har vidare mycket pengar, funderingar kring framtiden och vem en vill vara och vem en kan vara den här personen med. Så många formuleringar som är precis mitt i prick! Tycker även ytterst mycket om relationerna de har till sina föräldrar.

Sen är det ju kul rätt ofta med, är ju ändå Johanna Lindbäck som skriver hon har ju ett sådant sätt - formuleringarna får en att le konstant och skratta till ibland. Allt är himla vardagligt och vanligt men just precis det gör allt så fint. Genuint, liksom. Den här boken är typ som vågor på vattnet som glimmar till i solskenet. Sen är den en kärleksförklaring till böcker och bibliotek också, vilket jag som läsande person ÄLSKAR. Även detta känns väldigt naturligt, det har liksom en roll i berättelsen men inte en huvudroll - att det tillåts vara en så pass liten del känns liksom skönt, för oftast då bibliotek är inblandade tycker jag de är en så mäktig del av handlingen, på något vis? Här är det inte något en säljer in boken med, utan bara en hobby som vilket som helst. Vilket det ju är för så många! Så ytterst logiskt att biblioteket får vara med på det viset for once. Okej vet ej om någon förstår min point men eeh.

Sen blir det här aldrig en fantastisk, omvälvande läsupplevelse för mig på något sätt men ärligt gör liksom inte det särskilt mycket. Det här är en riktig karamell i stunden liksom, och det är allt den behöver vara. Njöt så himla mycket av läsningen - av Dalarö, av dialogen mellan Rasmus och Julia, av hur fint och genuint och bra den här boken är. Skulle då verkligen inte ha något emot att fortsätta läsa om dessa två!
Foto: Stefan Tell

| Karta för förälskade och andra vilsna | Johanna Lindbäck 2017 | Gilla böcker | 256 sidor (fysisk bok) | 11+ | rec-ex | köp hos: Adlibris, Bokus |

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar