tisdag 4 juli 2017

Fyra noveller om att vara ung

Nu har jag läst alla noveller i den superfina boxen "Fyra noveller om att vara ung" Novellix gav ut i år! Med noveller skrivna av kända ungdomsförfattare - jag har läst två av dem förut; Sandra Beijer och Sara Kadefors. Gillat bådas böcker mycket! Främst Det handlar om dig av den förstnämnde och Lex bok av Kadefors. Varit nyfiken på Bengtsson och Nilsson ett tag! Och nu har jag fått ett smakprov.

Rent generellt kan jag säga att novellgenren inte är en genre jag är särskilt bekant med, annat än novelltävlingsvinnare i Frida och Julia och Läseposten och sånt och några jag läst för skolan. Och någon antologi jag läst. Så okej är väll ändå måttligt bekant, men har liksom aldrig fastnat för novellgenren? Det går så snabbt - jag vill ha mer, jag vill ha tydligare, jag vill hinna landa.

Så det är väll mest det problemet jag har med alla dessa, även om historierna skiljer sig åt rätt mycket har de alla den gemensamma nämnaren: jag hinner inte fastna för karaktärerna, jag förstår inte helt och orkar inte tänka själv - eller strunta i. Jag hinner liksom inte bli så berörd att jag känner något. Det är språket och dramaturgin som är i fokus och ärligt är det aldrig de här sakerna som är viktigast för mig i böcker - de är bara bisaker, stora sådana men ändå, som måste fungera för att allt det viktiga ska bli bra. Aja, tänkte skriva skilt om alla fyra nu då!

Juan-les-Pins av Sandra Beijer
Handlar om: tre 15-åringar som vill bort från sitt skitliv och får chansen då berättarjagets föräldrar äntligen går med på en språkresa.

Jag tycker: Har alltid höga förväntningar på Sandra och här införlivades de nog inte helt. Tycker den är väldigt Sandrig, men hade gärna velat ha mer. Älskar språket som alltid, älskar tjejgängets vi-mot-världen-grej och älskar "sensmoralen". Gillar också kapitelindelningen!

Men det känns helt enkelt inte tillräckligt och lämnar mig oberörd. Slutet känns lite antiklimatiskt samtidigt som det är som en käftsmäll och jag blir nog lite besviken. Hade även gärna sett att titeln fått en förklaring. Och: gillar inte karaktärerna vidare mycket ändå, så då är det väll svårt att känna med dem. Känner ju igen mig till viss del, men känner också att jag nog kommit över den åldern nu - när hände det? Gav den 3/5 på Goodreads.

En vinterlek av Elin Bengtsson
Handlar om: ett möte på en bar en vinternatt mellan ett gammalt kärlekspar. Hon har gått vidare och startat ett nytt liv, försökt förtränga personen hon var - men hon finns ju där, och när Gabriel står framför henne kommer allting plötsligt tillbaka och det går inte att värja sig.

Jag tycker: Gillade denna mest! ÄÄÄÄLSKAR språket och älskar verkligen storyn - så snygg! Så smart! Så skickligt utförd! Gillar alltså verkligen idén och tycker utförandet är utmärkt och svinsnyggt. Tänkte gång på gång att det är såhär jag vill skriva, så här försiktigt mensamtidigt brinnande. Det här är nog en av de bästa novellerna jag läst, är fortfarande rätt knockad. DOCK känner jag inte igen mig särskilt mycket och då når det mig inte helt på ett känslomässigt plan, så det blev *bara* 4/5.

Till varje pris av Sara Kadefors
Handlar om: en person som behöver pengar och får jobb på en kiosk i ett rätt slummigt område. Hennes överordnade är rätt manisk vad gäller jobbet och saker går tillslut väldigt fel.

Jag tycker: Alltså den här var mest ... konstig? Gillar språket och skräckfilmskänslan - det obehagliga liksom smyger sig på - och tycker storyn är helt himla underlig blir typ förundrad över att någon ens kommer på den? Av alla möjliga berättelser?!? Men alltså ganska intressant ändå, dock alldeles för diffust utförd enligt mig pga fattade noll och gillar verkligen inte att känna så. Hatar när saker bara händer i böcker (noveller) och jag inte får en förklaring utan måste försöka TÄNKA *gud* - känner mig så osmart då. Vill ju veta om jag tänker rätt! Gillar ju när saker skrivs mellan raderna osv men inte när det bara ... händer pga vad som helst som jag aldrig får veta. ÄR SÅ FRUSTRERAD.

Tycker ändå det är en snyggt författad novell om en tänker på temat så den fick 3/5 även om läsupplevelsen kanske var max en tvåa.

Levande läppar rekommenderas av Johanna Nilsson
Handlar om: Charlie som nyss blivit dumpad och träffar en eldig tjej mitt i natten som han påbörjar ett förhållande med. Så behöver han pengar och hon vet en han kan låna av men då måste han bli medlem i Sällskapet.

Jag tycker: Även väldigt diffus - alltså känner att det nog är mig det är fel på pga fattar verkligen inte mycket haha? Hade även förväntat mig noveller om typ 15-åringar inte 22, som alltså alla förutom Beijers handlar om.

Gillar: stämningen, mystiken, det faktum att det finns ett "sällskap", språket, slutet, titeln.

Gillar inte: för rörig - hänger ej med, brist på sympatiska karaktärer, likheten med Allt som blir kvar - är som en feberdröm där saker bara händer och jag förstår noll och inte får ut något alls.

Den fick 2/5 på Goodreads pga nu är jag less på oförståeliga historier.

Summan av kardemumman: Alltså skulle nog ärligt inte rekommendera den här boxen, åtminstone inte till ungdomar utan typ 20+. Förutom En vinterlek då kanske som jag tycker är superfin, men kanske också passar bäst för typ 20+? Dock kan det egentligen vara det de avser med "vara ung"? Är ju ett rätt brett begrepp ändå. Och alltså utseendemässigt är den ju fantastisk så ångrar verkligen inte de 15 eurona.

köp hos: Novellix, Adlibris, Bokus

2 kommentarer:

  1. Men åååååh har varit så kluven till den här boxen och är ännu mer kluven nu ju! För den är ju å ena sidan skitsnygg (plus att jag har bestämt mig för att läsa fler noveller i år, och en box "för unga" kändes rätt givet??) men å andra sidan så vet jag inte om jag är jättesugen på just dem. Och just nu verkligen inte, förutom Elin Bengtssons! Supernyfiken på den ju, älskar när man impas utav andras sätt att skriva på <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså ja förstår dig. Ångrar verkligen inte att jag köpte den pga den är supersnygg och var nyfiken, men samtidigt är det nog inget jag skulle köpa i present till någon :P förutom typ En vinterlek :')

      Radera