lördag 31 december 2016

2016 - bok-, film-, tv- och musiktoppen

Idag är det sista dagen på året 2016. Imorgon är det 2017. Sjukt ju - VART har året tagit vägen?!? I och med detta tänkte jag dock bjuda på mina topplistor från det gångna året - bästa böckerna jag läste, filmerna jag såg, tv-serierna jag konsumerade och musiken jag lyssnade på. Vi kör!

MINA TIO BÄSTA LÅTAR

Det här är alltås inte bara låtar som släppts 2016 - faktum är att det till stor del inte alls är det. Men det är de låtar jag lyssnat mycket på under 2016 och gillar mest! Regel: endast en låt per artist (för annars hade ju vissa *top* kanske fått rätt många ...

10. Västerbron - Norlie & KKV
9. Ophelia - The Lumineers
8. Ayahuasca - Veronica Maggio
7. Hell No - Ingrid Michaelson
6. Kärleksbrev - Hov1
5. Happy - Marina and the Diamonds
4. Let me Love you - DJ Snake feat. Justin Bieber
3. Something Wild - Lindsey Stirling feat. Andrew McMahon in the Wilderness
2. Never ending - Rihanna
1. The Judge - twenty one pilots

TIO BÄSTA FILMERNA JAG SÅG

Jag såg nästan 60 helt nya filmer för mig i år - räknade just och what? blev faktiskt förvånad. Tycker jag inte kollar så mycket på film? Men jaha. Kul kul. Här är de tio jag gillade bäst! Regel: endast en från samma "serie" tillåten.

10. Becoming Jane
Så fin och inspirerande!
9. Grease Live!
Nyversion av en av mina bästa filmer, blev superbra, speciellt Rizzo föll jag för här.
8. Kon-Tiki
Också väldigt inspirerande och vacker film. Och spännande.
7. Dirty Dancing
Såklart mitt tonårshjärta föll för den här. Plus modet!!
6. Belle
MYYYCKET vacker på alla sätt, plus berörande.
5. Fantastic Beasts and Where to Find them
Inte lika bra som jag hade hoppats (skulle ju skriva rec men nu blev det inte så), men otroligt vackert gjord, fantastiska skådespelare och intressant story. Hade hoppats på mer vad gäller karaktärer och ändå handlingen, den kändes väldigt typisk nu, tycker jag. Men hoppas den växer och alltså det var ju en bra film, jag hade bara sjuka förväntningar.
4. Captain America: The Winter Soldier
Av alla Marvel-filmer jag sett i år gillade jag nog den här mest, tror jag. Pga Cap är min favvo. Och spännande och snyggt gjord och såå.
3. The Notebook
Tycker den här är så fin estetiskt sätt plus historien gick rakt in i mitt hjärta + Ryan Gosling ...
Älskade. Så bra.
1. The Lord of the Rings: The Return of the King
Eller egentligen alla LotR men den här blev jag mest imponerad av SÅ SJUKT BRA FILMER ÄLSKAAARRR.

SEX BÄSTA TV-SERIERNA JAG PÅBÖRJAT

Jag har sett på 20 tv-serier *om jag räknade rätt* delvis eller så långt det går under 2016 - här är de jag gillat mest! *NEJ jag kunde helt enkelt inte lämna bort någon av dessa, så ja, det blev konstigt nummer men whatevs.*

6. Gilmore Girls
Känns på något sätt konstigt att ha Gilmore som sjätte och inte, typ, först ..? Men samtidigt måste jag nog säga att de fem innan varit ännu mer beroendeframkallande ehe ... men Gilmore är bra, det vet ni. Bästa karaktärerna, mysigaste miljöerna.
5. Reign
Å, Reign ... gillade nog första säsongen mest hittills - den var FANTASTISK. Även om Reign har sina svagheter - det är klyschigt, överdramatiskt och de övernatuliga delarna hade de kunnat skippa helt enligt mig - så älskar jag det. Pga miljön, århundradet, Francis och Mary ...
4. Freaks and Geeks
Tycker det är så sjuuukt att den här blev nedlagd efter bara en säsong. SÅ bra ju! Karaktärerna, här med, är vad som gör Freaks & Geeks så fint. Och årtiondet.
3. Sex and the City
Hade verkligen inte trott det - men VILKEN obsession SatC blev för mig under hösten 2016? Återigen: karaktärerna.
2. SKAM
Kläderna, igenkänningen, norskan, sträcktittandet ... need I say more? Årets serie.
1. Game of Thrones
Men ... ALLA års serie är nog ändå Game of Thrones, som nådde höjden av perfektion med Battle of the Bastards.

ÅRETS TIO BÄSTA BÖCKER

Jag läste 65 böcker i år - JA jag klarade mitt mål! Okej supermånga är väldigt korta, men ändå. Om böckerna kommer det ännu komma statistisk osv tills ni tröttnar men här kommer toppen! Allra bästa böckerna jag läste 2016. Regel: en bok/författare.
10. Rosensällskapet av Marie Lu
Inte lika bra som första delen - som jag tror var årets bästa förra året? - men fortfarande väldigt bra med en fantastisk värld, intressanta karaktärer och Marie Lus felfria språk.
9. En väktares bekännelser av Elin Säfström
Debuten om Tilda som fångade allas hjärtan, Tilda som egentligen bara ville leva ett "vanligt" live men var tvungen att rädda Sverige.
8. Tsatsiki-serien av Moni Nilsson
Okej jag vet, bara en bok per författare ... men alltså ärligt kan jag nog inte direkt skilja på Tsatsiki-böckerna haha? Allt jag vet är att jag gillade olivkriget minst ... Men överlag: karaktärer som gick rakt in i mitt hjärta och vardagsberättelser fyllda av charmig humor.
7. Du, bara av Anna Ahlund
Boken som tog hela bokbloggarvärlden med storm och inte lämnade någon oberörd. Det var fint att vara med Frank, John och Caroline i några dagar.
6. Pestan av Ingela Korsell, Åsa Larsson & Henrik Jonsson
PAX fortsätter att leverera och spänningen är på topp bok efter bok.
5. Aldrig ensamma av Anna Jakobsson Lund
En otroligt snygg dystopi där relationerna är ännu mer spännande än själva handlingen, som också är väldigt intressant.
4. Tårar i havet av Ruta Sepetys
Nog enda historiska romanen jag läste i år, om historiens största fartygskatastrof jag inte visste något om innan. Spännande, intressant och med karaktärer en bryr sig om.
3. Som stjärnor i natten av Jennifer Niven
Årets gråtfest, men ändå: så sjukligt bra.
2. Jack av Christina Lindström
Årets WOW. Jack och Freja sprängde sig in i mitt hjärta och finns där än, tillsammans med Rolf.
1. Askfödd av Sabaa Tahir
Årets första bok blev också den allra bästa. Fantastisk fantasy - spännande, hänförande mijöer, underbara karaktärer och gripande språk. VARFÖR är inte tvåan redan översatt?

Det var mina bästa från 2016. Vilka var era? Och GOTT NYTT ÅR fina läsare, tack för att just du läser, jag blir så glad! Let's make 2017 ett år att minnas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar