tisdag 19 juli 2016

Top Ten Books Set Outside the US

Hej på er!
Hoppas ni har det bra och MÅR bra framförallt. Det tror jag jag gör nu, för jag är ju i en nöjespark med la familia. Veckans Top Ten Tuesday går ut på att lista tio bra böcker som utspelar sig utanför USA. Än en gång ett rätt så lätt tema för oss som läser mycket nordisk litteratur, men jag tänkte försöka att inte bara ta svenska böcker ändå.
 • Jellicoe Road av Melina Marchetta - det här var ju ett givet val. Utspelar sig i Australien och är något av det bästa jag läst.
 • The Lunar Chronicles av Marissa Meyer - har hittills utspelat sig i Asien och Frankrike (ettan & tvåan) vilket jag gillat riktigt mycket. Och böckerna är ju magiska.
 • Önskemånglarens dotter av Laini Taylor - utspelar sig mycket i Prag, men sedan också i Marocko och himlen.
 • Böckerna om Mademoiselle Oiseau av Andrea de La Barre de Nanteuil & Lovisa Burfitt - utspelar sig främst i Paris och det är så franskt det bara kan bli.
 • Sommarboken av Tove Jansson - är ju något av en finlandssvensk klassiker. En novellsamling om en pappa, en flicka och en farmor och sommarstugan i den finländska skärgården.
 • Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius - utspelar sig på en himla massa ställen. Och okej, det kan hända att de också besöker USA ...
 • Sju minuter över midnatt av Patrick Ness - utspelar sig i England och är en väldigt snygg, men sorglig, bok som kommer på bio snart.
 • Den jag var av Meg Rosoff - är en svår och lågmäld historia om vänskap, utspelar sig i internatskolemiljö under 1960-talets England.
 • Lumikki-trilogin av Salla Simukka - har jag bara läst första delen av men den var snyggt skriven och rätt så spännande. Har del två och tre i bokhyllan och tänkte faktiskt läsa snart.
 • Varelserna-serien av Magnus Nordin - utspelar sig på ett zombiefylld Gotland och är snygg, actionfylld läsning.
Det blev mina tio böcker. Det var verkligen inte lätt att hitta böcker som utspelar sig på exotiska platser - vilket säger en del om min läsning. Jag måste verkligen börja läsa mer mångkulturellt. Nu blev det England och Frankrike som regerade, då jag valde att inte ta med särskilt många svenska. Eller, Frankrike hade kunnat regera mer än jag lät det, för jag insåg att jag faktiskt läst en del so utspelar sig där ... som jag valde bort.

Ska bli intressant att se vilka titlar ni väljer, så får jag förhoppningsvis lite tips tills då jag vill uppleva lite andra länder!

4 kommentarer:

 1. Sju minuter över midnatt måste jag läsa. Den verkar så fin :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den! Och illustrationerna till gör den till ett riktigt konstverk.

   Radera
 2. Patrick Ness bok är så fantastisk! Älskade den verkligen :) Hmm, jag ska ta en seriös funderar på vad jag läst om för platser :)

  SvaraRadera