torsdag 7 april 2016

Billie - Avgång 9:42 till nya livet

Den första boken om Billie, Avgång 9:42 till nya livet, handlar om Billie. Hennes mamma mår inte så bra och eftersom hon knappt kan ta hand om sig själv skickas Billie bort från Stockholm till en liten håla som heter Bokarp. Mamman i fosterfamiljen är präst, pappan håller på med pingis och så finns det två barn, Alvar och Tea. Alvar är lika gammal som Billie, går på sexan, men är konstigt tyst hela tiden och håller mest till i lillstugan på gården. Tea är kring tio, har ett rum helt i rosa och lägger upp sminkvideos på Youtube.

Allting är annorlunda i nya familjen. De har skilda tider för när det ska vara släckt, när de äter, alla har en egen mugg och plats vid matbordet, man får inte vara på datorn särskilt länge, de går i kyrkan och pratar aldrig om något som är viktigt. På ytan verkar de som den perfekta familjen, men Billie anar att en hemlighet av något slag gömmer sig under ytan.

I skolan är Billie ny och spännande med sina dreadlocks och annorlunda stil. Hon vågar säga vad hon tycker och kommer med nya ideér. Alla vill vara med henne, åtminstone till en början. Men när hon inte går med på hierarkin i klassen och vill vara vän med alla får hon fiender istället.

Jag vet inte riktigt vad det är, men något hos den här boken skapar ett visst obehag hos mig. Kanske är det hur mycket det påminner om min tid på femman/sexan, samtidigt som det känns mycket modernare. Nu verkar de ju leka ännu mer vuxna än vi gjorde! Jag känner en viss lättnad över att jag kommit undan det här, om man säger så.

Sara Kadefors böcker har en tendens att bryta normer och innehålla en del svärta, så även här. Den största skillnaden är väll att det här är en bok om 12-åringar och inte gymnasieelever eller vuxna. Den är väldigt kort, vilket säkert är bra för den "verkliga" målgruppen, men för mig känns den för tunn. Jag känner inte att jag når någon av karaktärerna på djupet och det händer inte särskilt mycket. Det blir liksom lite mjeh-läsning. Men jag gillar det samhällskritiska!

Språket är lättläst, men jag stör mig lite på det. Det känns liksom lite väl typiskt "vuxen försöker låta som ungdom"igt. Eller så är det bara Billie jag inte gillar. För det är nog faktiskt där mitt största problem med den här boken ligger - jag fastnar inte alls för Billie. Eller jag är kluven. För på många sätt är hon väldigt cool och jag gillar hur hon vägrar låta den nya skolan förändra henne. Hur hon istället ändrar på DEN. Men hon känns lite väl lillgammal, typ. För hon känns inte som tolv, hon känns som 13-14 minst. Resten av klassen däremot, ja de känns definitivt som tolvåringar. Men alltså jag vet inte ... för ska jag vara helt ärlig tycker jag ju att jag varit likadan typ alltid..? Så jag motsäger ju lite mig själv. Och det är ju säkert skillnad på en storstadsunge och en byunge.

Nu har jag varit väldigt negativ, men egentligen är jag nog inte det. Jag gillar vänskapen som växer fram mellan Alvar och Billie, Alvar är nog faktiskt den enda karaktär jag fastnade lite för. Nadine gillar jag också, men henne lärde man inte känna särskilt bra. Jag gillar delarna med finskan och hemligheten familjen ju *obviously* bär på. Kadefors vill väldigt mycket på få sidor, vilket leder till att det faller lite platt och blir tunt istället.

Jag gillar hur det blir så påtagligt hur skilda världar det faktiskt verkar vara, att bo i Stockholm eller Bokarp. Alla vet liksom allting i en liten by, eller samhälle eller vad det nu är, och därför blir alla likadana av rädsla för att sticka ut, medan det bor så många i t ex Stockholm att man inte sticker ut om man är *annorlunda*, då såpass många andra också är det. (Nu säger jag inte att det här gäller för _alla_ byar och städer, men generellt tycker jag ändå att jag märkt den skillnaden.) Trots att jag verkligen ogillar att läsa om hur barnen i skolan beter sig (alltså - de beter sig ju inte HEMSKT och är inte elaka eller så, men liksom ... så himla typiska, bara), så kan jag inte låta bli att gilla att det faktiskt är ett litet område det handlar om. Känner igen mig så mycket på den punkten!

Det här ska ju dock bli en serie, så som seriestart funkar den och jag har alla förhoppningar om att det här kan bli riktigt bra till slut! Dessutom tror jag absolut att 9-12-åringar kan gilla den riktigt mycket och säkert känna igen sig.

| Billie: Avgång 9:42 till nya livet | Sara Kadefors 2016 | Bonnier Carlsen | 169 sidor | 9+ | tack så mycket för rec-exet, Bonnier Carlsen! | köp hos: Adlibris, Bokus, Cdon |

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar