lördag 14 november 2015

Om Harry Potter i allmänhet och Tom Dolder i synnerhet

Nu minns jag faktiskt inte riktigt när och varför, men för ett tag sedan slog tanken mig: om det är någonting jag inte riktigt fått ett svar på i Harry Potter, så är det varför ett visst föräldralöst trollkarlsbarn blev så elakt.

OM DU NU MOT ALL FÖRMODAN INTE HAR LÄST ALLA HARRY POTTER BÖCKER, GÅ OCH GÖR DET GENAST OCH KOM SEDAN TILLBAKA FÖR ATT LÄSA DET HÄR.

Jag tycker ju annars Harry Potter är perfektion - men VEM är Tom Dolder? VARFÖR blev han Lord Voldemort? Vi får ju vaga förklaringar, som att han föraktade sina föräldrars ynklighet och tyckte att han blivit orättvist behandlad etc. Men han är ju faktiskt elak redan som BARN - det får mig att undra: var han sjuk?

Att älska fienden är något som vi bok- och filmälskare är vana vid. Jag älskar en perfekt skurk. Det finns ondisar jag stundtals har känt medlidande för osv. Men Lord Voldemort ... han är ju bara ond. Ändå har han också varit en männska.

VAD får en 17-årig pojke att fråga sin lärare om horrocruxer? Han törstar ju efter makt, letar ständigt efter nya sätt att bli bäst och odödlig på. Slytherins arvinge, herre över döden ... det tar aldrig slut, hans försök att undslippa döden. Då undrar jag: varför vill han ens det? Han har ju ingenting att leva för.

Om J K Rowling någon dag beslöt sig för att skriva en bok om Tom Gus Mervolo Dolders (Tom Marvolo Riddle) liv, skulle jag definitivit läsa. Jag är så otroligt nyfiken - hurdan var han? Vad beror svärtan inuti honom på? Finns det ingen han älskar?

Som det ser ut nu kommer vi nog aldrig få veta - vad tror ni?

(En annan sak jag förövrigt tänkte på samtidigt är att alla chefspositioner/avgörande roller innehas av män, i Harry Potter. Trots att en kvinna har skrivit. Mr Fudge, Dumbledore, Voldemort, Harry etc ... dock så finns ju kvinnorna också där, visst är de många de med: McGonagall, Hermione, Bellatrix ... eh? Typ de? Alltså det finns ju många kvinnliga karaktärer, men de allra viktigaste är ju ändå män. Allihopa. Är det för att det är så samhället ser ut idag och man gör så utan att tänka, eller är det helt enkelt för att de SKA VARA män enligt Rowling, eller - är det egentligen en större mening bakom, som att kvinnorna sist och slutligen är de som löser det mesta? (Jag menar, Harry skulle vara SÅ borta utan Hermione. Faktiskt.))

1 kommentar:

  1. Detta är väldigt intressant, och någonting jag också tänkt på mycket. Kanske är den en lek med Det Onda, vad det egentligen är och hur det fungerar. Ofta brukar barn benämnas som Goda, som oskyldiga i en mörk värld. Ändå visar Rowling gång på gång att Tom på många sätt var ond redan som barn. En dikotomi där det onda vinner.

    Eller så kanske hon ville lyckas med det som så många andra författare misslyckats med - att göra en karaktär som är GENOMOND och ändå intressant att läsa om. Många gånger blir det tråkigt och känns inte speciellt äkta, men med Voldemort så köper jag det rakt av. Han är ett as, helt enkelt.

    Men ack, så intressant.

    (Det här med kvinnorna, det är också väldigt intressant. Jag tycker ändå att några av de viktigaste karaktärerna är kvinnor - Hermione, Mrs Weasly, McGonagall. Bellatrix är en av mina favoriter. Men ja, många av männen sitter ju på sina toppar. Fast som du säger, det kanske är en avspegling av samhället i stort. Hrm...)

    SvaraRadera