söndag 7 juni 2015

Bloggstafett - bästa sommarboken

Nu tar jag emot stafettpinnen från bloggen Bokstaden i Sofies bloggstafett om sommarböcker!
 De första böckerna jag började tänka på när jag skulle komma på en bok att skriva om idag var Sarah Dessens böcker. För de om några böcker ÄR verkligen sommar. Men just för att de är så klockrena väljer jag att inte skriva mer om dem idag.
 
Nästa bok jag kom att tänka på var Jellicoe Road som jag läste och upplevde för första gången i juli 2013 - men njae, den är kanske inte främst en sommarbok, den är en när-som-helst-bok, dessutom har jag skrivit om den ganska så mycket redan, så ni kanske har fattat att jag gillar?
 
Sedan gick tankarna till Jandy Nelsons Himlen börjar här som handlar om Lennie som förlorar sin syster och upplever den första kärleken i en nyinflyttad pojke. Men den är OCKSÅ en så typisk sommarbok så jag tror att andra kanske tipsar om den och ni har ju kanske hört om den några gånger förut? Nu tipsar jag ju om den iallafall (och de andra här ovanför, sneaky, sneaky) och jag kan ju samtidigt säga att jag antagligen kommer läsa om den i år igen.
 
Det är faktiskt oväntat jobbigt att komma på den perfekta sommarboken - samtidigt vill jag påstå att den inte finns. För bra böcker är bra böcker året om, dessutom har ju alla olika kriterier för hur en bra bok ska vara, och vad är det egentligen som gör bok till just en bra SOMMARBOK?
 
Nu tänkte jag dela in det i några punkter men kom fram till att jag verkligen inte tycker att vissa böcker passar bättre och sämre på sommaren; jag läser helt enkelt vad jag vill, när jag vill under året. Samtidigt har jag kommit fram till det här om min läsning, nu i början av sommaren: eftersom jag vet att jag har så mycket ledighet väljer jag tjockare böcker, böcker som tar tid, men som får ta tid efter som tid är något jag har när det är sommar. Om jag väljer att lägga den på läsning är en helt annan sak.
Nu har jag tittat lite på min sommarläsning genom åren och slutligen kommit fram till två böcker (Neej, jag kan tydligen inte få det ner till bara en bok, om det nu finns en regel för det. Förlåt isåfall! men regler är till för att brytas, ni vet ;D ) jag vill prata lite mer om, den ena heter Jag går dit du går och är skriven av Nina LaCour. Den boken står för ett av mina starkaste läsminnen någonsin. Jag läste den en sommarnatt 2013, slukade och älskade vartenda litet ord. Jag grät och skrattade och alltså: läs den boken. Bara gör det. Upplev perfektionen Nina LaCour skapat. Hennes andra bok på svenska, Inte vem som helst, är inte heller särskilt dålig.
 
Så vill jag prata om en serie, en serie om två bästa vänner. Semlan och Gordon, heter de. De är väldigt uppfinningsrika och självsäkra men ganska sköra fåglar inuti trots allt. Det finns (bara!) sex böcker om dem och deras upptåg, de är underbart ärliga och roliga och skrivna av Moni Nilsson. (Ni som följt med ett tag vet antagligen att jag inte KAN missa ett tillfälle att tipsa om henne - men alltså: ALLA borde läsa!) Jag har för mig att de i de två första böckerna går på sexan, i trean är det sommarlovet innan sjuan och fyran handlar om sjuans början osv. Om det: läs när du är i den åldern. Då är det perfektast. (Tycker förövrigt att Adlibris ålderskategorisering av dem är felaktig: 12+ enligt mig. För det bästa är typ igenkänningen! Man kan inte känna igen sig i att gå på sexan om man inte gör/har gjort det. Så är det ju bara. (Men jag förstår varför de klassas som 9-12, de går ju absolut då med.)) Men det passar nästan lika bra att läsa när man är över den åldern också! Vilket de flesta av er antagligen är.
 
Hursomhelst så läste jag början på den här serien en sommar, eller början av sommaren var det väll, så fortsatte jag ända till fyran den sommaren (2013, som tydligen alla de böcker jag tipsar om blivit lästa.) och jag tyckte mycket om dem. Det var inte superkärlek riktigt direkt, men den här serien har växt på mig och blivit en av de allra bästa jag läst. Hittills ...
 
En annan bok, som passar på sommaren innan sexan(/sjuan), om det där gränslandet mellan barn och ungdom som tål att läsas på sommaren är Moa Eriksson Sandbergs Den första flickan skogen möter. Men nu har ni nog fått tips så det räcker, tror jag!
 
Okej så kanske det ändå finns vissa böcker som passar lite bättre på sommaren än på andra årstider, men njaae ... jag tror vi lämnar den frågan obesvarad än så länge. Kanske bloggstafetten gör oss klokare!
 
Klockan 13:00 smäller det hos Anna på Sagan om sagorna! (Svensk tid.)

Sofies bild
Tack till min syster som ställde upp som bokhållare på bilderna

4 kommentarer:

 1. Vilka fina bilder, och vad många tips du han smyga in (ja, sådana där regler är till för att brytas ;) )! Jag håller med dig om Sarah Dessens böcker, de är verkligen sommar! La Cours böcker gillade jag också. Bra tips, tack för ditt inlägg i bloggstafetten! :)

  SvaraRadera
 2. Tack för tipsen! :D Jag har inte läst några av böckerna du tipsade, vet att du redan har rekommenderat en av Ninas böcker till mig på goodreads, så den ligger nog på min to-be-read-lista där! Men får försöka ta tag i henne ;) Himlen börjar här har jag ju läst dock, och Jellicoe Road äger jag sedan tidigare, men den står fortfarande oläst.. tyvärr. Är lite smårädd för den.. men har försökt börja på hennes bok Fransesca, men har gett upp de gångerna. Så vi får se, haha.

  //kram!

  SvaraRadera
 3. Varsgodvarsgod♥ ;)

  SvaraRadera