fredag 20 februari 2015

Harry Potter och fången från Azkaban

 
Jag kommer inte skriva någon ordentlig recension på den här omläsningen för att 1 - hallå omläsning 2 - alla vet vad Harry Potter är, alla vet att jag älskar det och 3 - det går bara inte. Jag kan inte. Jag kan inte skriva om den här boken som får mig att vilja ge alla böcker som innan varit femmor fyror för INGENTING JAG LÄST I MITT LIV har varit så himla bra som Harry Potter nånsin för att den ... det går inte. Jag är inte värdig - eh, haha ...
 
Men här kommer lite tankar lastat, iallafall.
 
Som jag älskade den här boken - det var verkligen som att upptäcka min kärlek för Harry Potter igen. Alltså, SÅ himla bra. Jag gick omkring helt glädjerusig de dagar jag läste för all kärlek, alla skratt, all spänning ... allt denna bok ger mig är bara så åh. Jag kan inte förstå hur någon människa kan skriva sånt här. Själv. Ur sitt eget huvud. J.K.Rowling är ett geni, jag har sagt det förut och ni kommer få höra det igen.
 
Om någon där ute ändå inte skulle ha nån aning om vad jag babblar om, så börjar Harry på sitt tredje Hogwarts-år i Fången från Azkaban. En man som varit Voldemorts trogna tjänare och dödat tretton personer mitt på gatan (ish? Är inte säker men tror *usch nu känner jag mig så inte-nördig*) har flytt trollkarlsfängelset Azkaban - det vaktas av dementorer, fasanfulla varelser som suger all glädje ur folk och sprider kyla kring sig, och befinner sig på en ö mitt i havet - som ingen lyckats rymma ifrån förut. Men nu vill jag inte berätta mer för vill inte spoila; I leave all the magic for you to find out.
 
Den här boken är så fin. Jag älskar Harry-Hermione-Ron, jag älskar deras små bråk, jag älskar Hagrid, Dumbledore som fixar allt, LUPIN ... jag vill bara gråta mitt i allt utan orsak hela tiden för det är så mycket kärlek. För att jag älskar ALLT DET HÄR så mycket så det gör ont nåt förfärligt att det inte är sant.
 
Jag kan tydligen inte skriva ordentligt om den här boken ... men hur som helst. Det var helt underbart att återvända till den här världen, till en historia jag kan utan och innan men ändå glömt vissa detaljer av (alltså - till och med jag glömmer efter över fyra år), till dessa karaktärer och gångar och klassrum. Till Diagongränden, Godisbaronen, Spökande stugan ... jag bara log och log och log medan jag läste, jag skrattade, jag snyftade, jag spände mig trots att jag visste hur det skulle gå. Det här är så bra - och I see a book-hangover on it's way ... vill ju inte läsa annat än Harry nu, vill inte veta av några andra skämt än dem tvillingarna slänger. Överväger faktiskt *nästan* på allvar att sluta läsa andra böcker och bara läsa Harry Potter i resten av mitt liv. För bättre än så här kan det ju inte vara - kan det?
  Samma dag jag läste slut den såg vi också filmatiseringen. Ja, min syster blev irriterad på mig efter ett tag när jag hela tiden påpekade vad som fattades, vad som var annorlunda, vad som var helt fel. Men jag förstod också filmskaparna hemskt bra - jag såg hur de lade ihop två scener till en - för att få med lite av bådadera. Genialiskt ju! För filmen är verkligen hemskt bra gjord, men inte på långa vägar lika bra som boken. Dessutom insåg jag att jag inte alls gillar Daniel Radcliffe så hemskt mycket - min Harry i huvudet beter sig faktiskt inte riktigt som han gör. Han känns för stel, för oäkta ... det störde mig faktiskt lite, men samtidigt är jag ju van vid honom, så någon annan skulle ju ändå vara helt fel.
 
Och som jag älskar Fred och George - bästa karaktärerna nånsin, helt ärligt. Och Ron och Hermione ååh! Och Hagriiiid <333 Okej jag ska sluta fangirla. Iallafall försöka minska på det ... Visst är det konstig, förresten, att jag såg vissa miljöer helt på ett annat sätt i mitt huvud trots att jag sett filmen flera gånger?! T.ex. Den läckande kitteln är annorlunda i mitt huvud, såsom också Professor Trelawneys rum och Spökande stugan. Det om något säger ju nåt om hur bra Rowling berättar (och beskriver!). *eller så har jag bara en livlig fantasi höhö*
 
Vill bara läsa Flammande bägaren direkt! Aaargh vad det stör mig att den är slut överallt! *bibbabesök asap*
 
Tack för mig det var allt för nu, nu ska jag läsa i Page to screen - kan inte få nog av det här gänget.

2 kommentarer:

  1. Jag älskar när du skriver om dina favoritböcker, för det är som om man får en liten kärleksdos rätt in i hjärtat! haha <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Önskar att jag kunde hålla mig till det ;D blev så glad av din kommentar, tack! <3

      Radera