lördag 3 januari 2015

Toppen 2014

Jag har läst så himla mycket bra 2014! Ärligt har jag tyckt om det mesta. Och ni ska såklart få en kronologisk lista på vilka som varit allra bäst. Jag kunde bara inte lämna det till en topp fem lista, för jag vill få fram så många av de andra också. Inte ens tio kändes tillräckligt. Nästan trettio böcker fick hamna på min topp lista, och de är i ungefärlig kronologisk ordning. 24-29 är bra, men många av dem blev jag kanske lite besviken på. 18-23 är tvärtom böcker som varit överraskande bra. 12-17 är böcker som var så som jag tänkte att de skulle vara, 6-11 är JÄTTEbra och hör till favoriter, 5-1 är toppen, det ALLRA BÄSTA jag läste 2014. De berörde mig mest, var perfekta rakt igenom och bara alldeles underbara.

Egentligen är den här listan inte helt riktig - vissa böcker som fått högre betyg än andra didn't make the list. Höstens böcker är ju i färskare minne, så därför är de nog rätt överrepresenterade. Och så är det det där med om en bok är unik eller ej. T.ex. Sarah Dessen tycker jag skriver jättebra böcker - för stunden. De är ärligt talat inte hemskt minnesvärda efter någon månad. Stjärnmärkt  av Jessica Spotswood och En sekund i taget av Sofia Nordin känner jag nu i efterhand att kanske borde ha kommit med. Men nåja, det är ju bara en lista.

(Och bara så ni vet: massvis med statistikinlägg om 2014 still coming up ...)
 
 29. I dödens labyrint av James Dashner
28. Boktjuven av Markus Zusak
27. Hjärtans fröjd av Per Nilsson
26. Offpist av Johanna Schreiber
25. The return of hjärtans fröjd av per Nilsson
24. Four: En Divergent samling av Veronica Roth
23. Lite ihop av Johanna Lidbäck
22. Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt
21. Röd som blod av Salla Simukka
20. Resten får du ta reda på själv av Lauren Oliver
19. Lex bok av Sara Kadefors
18. De odödligas regler av Julie Kagawa
 17. Chanslös av Gail Carringer
16. Inte vem som helst av Nina LaCour
15. Boken om Mademoiselle Oiseau av Andrea de La Barre de Nanteuil med bilder av Lovisa Burfitt
14. Vill ha dig så illa av Gunnar Ardelius
13. Rekviem av Lauren Oliver
12. Berättelser från yttre förorten av Shaun Tan
 
11. Legend av Marie Lu
10. Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld
8. Född fenomenal av Josephine Bournebusch
7. De odödligas hunger av Julie Kagawa
6. Den femte vågen av Rick Yancey
 5. Malin + Rasmus = sant av Moni Nilsson
3. Det handlar om dig av Sandra Beijer
2. Mörk ängel av Laini Taylor
1. Outtalat av Sarah Rees Brennan


4 kommentarer:

 1. Önskar jag skulle läsa många sådana böcker så att man måste ha typ 30 på sin topplista ;D Läste Outtalat på engelska och tyckte den var sååå bra. Mörk ängel hoppas jag på att läsa snart och en hel del andra böcker som är på din lista.

  Sv: Ja, om man är Goodreads librarian så kan man sätta till böcker på goodreads. Man måste dock ansöka om det någonstans på sidan. Lättast är att googla goodreads librarian så får man fram det man behöver veta :) Satte till fjärde boken och resten av böckerna i Hedda-serien https://www.goodreads.com/series/143914-hedda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste nog försöka läsa Outtalat på engelska med någon gång, då är den ju antagligen ännu bättre! :) Ja, LÄS MÖRK ÄNGEL! Så himla bra.

   Okej, tack för svaret! Men alltså av någon anledning gick det att lägga till böcker för mig nu plötsligt? :O La inte till Hedda (tack för det!) men en annan bok som inte fanns ... måste undersöka saken närmare då ...

   Radera
 2. Att du bara placera låt vargarna komma på en 22:a plats! Den som jag verkligen älskade! Men smaken är ju som baken :P :3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha "bara" - alla som är i samma rad som den tyckte jag väldigt mycket om, så jag tyckte ju fortfarande mycket om den ;D men jag blev litelite beviken när jag läste, och inte riktigt amazed så ... och ja smaken är ju delad :P :)

   Radera