onsdag 11 juni 2014

Stjärnskott

Nu är det så länge sen jag läste den här så jag tänker bara skriva en recension efter vad jag skrivit om den i en bokrapport för skolan. Det kommer antagligen inte bli långt och säkert inte så personligt men det är iallafall vad jag tyckte! Hoppas det nu blir någorlunda bra iallafall ... :-)

(Jag fyllde i ett formulär för skolan och kommer då typ "skriva av" det, alltså kommer den här recensionen bli mycket olik mina vanliga. Handlingen är dock full av spoilers i "skolversionen", men här kommer jag inte använda samma. (Har också ändrat på vissa andra saker ... haha, men det gör ju inte direkt något;))


Beskriv bokens huvudperson: Frida Karlsson är döpt efter Frida Kahlo, har buskiga ögonbryn, en stark vilja, en storasyster och en lillebror. Hon är 14 men fyller 15 i bokens slut och beter sig rätt barnsligt för att vara i den åldern. Hon tar snabba och dumma beslut men menar sist och slutligen väl. Hon är lite av en "outsider" i skolan och bryr sig mer än hon vill medge om det. Agnes är hennes närmaste vän och låtskrivarkompis, men deras vänskap är kanske inte så stark som den verkar ...

Handling: Frida drömmer om dagen då hennes band ska slå igenom. men bandet splittras i början av boken och hon blir helt ensam. Då väcks den gamla vänskapen mellan Frida och Fridas granne till liv i och med att de båda följer talangtävlingen Stjärnskott slaviskt. Tillsammans går de på deltävling efter deltävling och skriker sig hesa när deras favoriter, Leoparderna, uppträder. Frida blir lätt besatt av Leon, sångaren i bandet. Hon gör saker hon inte borde för att slippa till deltävlingarna och beter sig rätt ... pinsamt vid scenkanten tillsammans med Vilma. Plötsligt är Leoparderna och Stjärnskott-kvällarna det enda som betyder något i Fridas liv. 

Vad tyckte du om boken? Jag tycker inte att konceptet känns särskilt originellt, även om det inte finns så många böcker som handlar om det här. Språket är lättläst (men varken gripande, vackert eller slående) och det händer något hela tiden som man vill veta mer om vilket leder till sträckläsning. Karaktärerna är rätt stereotypa men inte så att det stör. Jag tyckte om den för stunden men nu i efterhand inser jag att den inte blev något som kommer stanna kvar hos mig. Den var för enkel och för ... lite unik för att bli speciell. Men det gick snabbt att läsa och var trevligt. Rekommenderas till dem som drömmer om rampljuset och dem som inte är så vana vid att läsa. Skulle också tycka att den passar cirka 9-12 åringar bättre än mig då jag inte tycker att huvudpersonen beter sig särskilt moget. Nu i efterhand tror jag jag tycker sämre om den än jag gjorde då ... för jag tycket faktiskt den var mer än okej när jag läste. Så ja, väl värd att läsa men inte så speciell helt enkelt.  

Vilka tankar väckte boken hos dig? Att föräldrar ofta inte nämns typ alls i ungdomsböcker! Bara i förbifarten. Det störde jag mig speciellt på här då Frida verkade kunna komma och gå bäst hon ville. Familjen är något av det viktigaste i den åldern! Hon pratar bara lite med storasyster Siggy ibland men när hon väl gör det minns jag knappt vem Siggy är. Föräldrarna finns bara med i bilden när de "måste" och lillebror nämns bara i början vilket får mig att nu senare fundera över om han alls finns ... 
Annat jag kom att tänka på är fans verkligen kan bli rätt vilda. Bete sig riktigt hemskt och nästan direkt skrämmande. Det tycker jag lyfter boken iallafall, att man förstår både det och att kändisar inte alltid har det så lätt!

| Stjärnskott | Anna Lena Stålnacke på Berghs förlag 2013 | 11+ | tack så mycket för rec-exet! |

Boktyckes läsutmaning #51 Läs en bok av en författare som har ett mellannamn som visas på omslaget - avklarad!

2 kommentarer:

  1. Usch, tycker verkligen inte om den här boken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör nog inte direkt jag heller .. :/ men nån där ute hoppas jag den passar! :P

      Radera