söndag 18 maj 2014

Familjen Bliss och den förtrollade kokboken

Jag har inte mycket mer att säga om den här än vad jag skrivit på goodreads, så därför tänkte jag att jag kopierar min recension därifrån hit så att jag har nåt att uppdatera bloggen med ... hemskt kort recension men är av nån anledning rätt nöjd för det! Det behöver ju inte alltid vara helt utförligt skrivet om allt, eller hur? Så här kommer den då:

Familjen Bliss är magiska bagare, deras bakverk kan i princip ha vad som helst för förmågor. Men utan deras förtrollade kokbok kan de inte baka något, och nu har deras elake moster Lily Le Fray lagt slag på den. Hon använder den för att baka i sitt program "Lilys 30-minuters magi" där hon charmar alla. Hon börjar även sälja ett ämne som är magiskt, och som alla köper för att det är kända Lily som ligger bakom. Ingrediensen gör så att alla som äter av den börjar "älska" Lily.
Det här måste få ett slut, tycker Rosemary Bliss och hennes familj. För att få tillbaka boken utmanar Rose Lily i baktävlingen Gala des Gâteaux Grands. Den som vinner får boken ... det blir en tävling där ingen spelar helt rent och en riktigt spännande och mysig historia.

Jag tror jag har en liten förkärlek för böcker där syskon/hela familjer är magiska. Det gör det på nåt vis så ... jag vet inte, äkta, på nåt vis. Så är det intressant också, att läsa om att just deras släkt är magisk. (Exempelvis magikerbs hus, trolldomens tre skrifter, vildhäxa, just det gör alla dessa böcker lite ... finare, mysigare,det tillför en känsla liksom.)
Jag får en sån myspys känsla av att läsa dessa! Det är förutsägbart och egentligen inte speciellt men det är så ROLIGT att läsa om alla bakverk! Vattnas ju i munnen i princip hela tiden...
Karaktärerna är charmiga och språket bra utan att sticka ut. Ibland tycker jag de beter sig rent ut sagt hemskt dumt, men oftast även förståeligt. De råkar ut för lite väl många missöden vilket gör det lite mindre trovärdigt men det är inte så farligt. Håller spänningen uppe iallafall!
Ibland kläcker någon ur sig något roligt även om vissa skämt känns lite gamla då de kommer om igen.
Den känns hemsk "typisk", men det är faktiskt en del av dens charm. Lättsmält och hemskt mysigt! Hamnar i en såndär särskild sinnesstämmning som jag gärna återvänder till. Kommer definitivt läsa vidare om det kommer fler och rekommenderar varmt till 11-åringar, men passar även äldre, mer erfarna läsare bra!

Familjen Bliss och den förtrollade kokboken | orig. A Dash of Magic (The Bliss Bakery #2) | Kathryn Littlewood 2013 | svenska Alfabeta 2013 | 11+ | Tack så hemskt mycket för den fina boken Alfabeta!

Boktyckes läsutmaning #29 - Läs andra boken i en serie

2 kommentarer: