tisdag 5 november 2013

Kär och galen

Hej! Har skrivit en liten uppsats i moddan som heter "Kär och galen", vi skrev rent dem på datorn och jag kopierade den hit. Själv är jag inte jättenöjd...tycker den är så tråkig, rätt klassisk, ni vet? Och rätt söt... Men tänkte i alla fall lägga upp den här så får ni gärna kommentera vad ni tycker! Titeln kom jag inte på själv, utan man skulle välja av några och de andra var väääldigt tråkiga så tog den här, även om jag tycker att även den är tråkig... Och när det är sånadär ordspråk emellanåt så det var också att man skulle ha med ett visst antal. Om jag skulle skriva vanligt skulle jag aldrig använda dem men jaja... :P Kommentera som hemskt jäääättegärna!
 
Kär och galen

Lisa heter flickan. Hon sitter på en röd bänk utanför S-market med ett paraply ovanför huvudet. Det är stängningsdags och parkeringen är nästan tom. Hon har hörlurar i öronen och gungar lite med huvudet i takt med musiken. Hon väntar.
Edvin stirrar stint på hyllorna fyllda med godis, försöker avgöra vad som skulle smaka bäst. Choklad eller lakrits, lakrits eller choklad? Han kastar en snabb blick på armbandsuret och noterar att han endast har två minuter på sig innan butiken stänger. Snabbt bestämmer han sig för en blandning och går mot kassorna.
Lisa räknar människor. Den femte personen som kommer ut från och med nu är hon, tänker hon. Den första är en man som verkar full, han vinglar lite när han börjar gå mot höghusen. Den andra är en mamma med tre stora kassar gulla med mat och två bråkiga ungar. Den tredje är Smila, Smilla som Lisa en gång kände. Den fjärde är äntligen Astrid, Astrid med röd läderrock och krulligt vitblonderat hår. Hennes naturliga mörka har börjat synas vid hårbottnen.
- Lisa! ropar hon glatt och börjar springa mot Lisa, de svarta bikerbootsen slafsar i vattenpölarna och Astrids hår blir genast blött, men det struntar hon i.
- Astrid, det var länge sen! säger Lisa och skrattar åt Astrids överdrivna entusiasm., hon ställer sig upp och kramar sin bästa vän, denna färgsprakande varelse som sprudlar av energi. Hon är tvungen att ställa ner paraplyet för att kunna ge Astrid kramen och de två vännerna står i regnet och blir blöta tillsammans.
Ut från butiken kommer en pojke, han är den femte, den som Lisa hade tänkt skulle vara Astrid. Han har ljust hår, ögon som lyser och Lisas favoritblandning i handen. Han är ett år äldre än de två flickorna som står i regnet och känner dem inte.
Lisa släpper taget om Astrid och ser en pojke komma ut från butiken. Han har hennes favoritblandning i handen och ser rätt perfekt ut. Edvin, heter han nog, han är ett år äldre, går på åttan. Man Lisa har nog aldrig märkt honom förut, inte märkt märkt. Men plötsligt märker hon honom verkligen. Gud, vad hon märker honom! Hon bestämmer sig för att hon vill lära känna honom, typ nu direkt helst.
- Astrid, ser du pojken där? säger hon försiktigt till Astrid som står och äter från godispåsen hon köpt. Astrid vänder sig om och ser Edvin som nu står och pratar i telefonen. Hon nickar.
- Mmhm, Edvin heter han va’? säger Astrid och sätter sig på den röda bänken.
- Joo, han gör nog det, säger Lisa och sneglar mot hans håll. En stund sitter de bara och äter godis på bänken, Lisa sneglar ibland mot Edvins håll, nu har han fått sällskap av två andra pojkar, Valle och Cevin. Men sen bryter Astrid tystnaden:
- Men gud vad det måste regna! säger hon och suckar. Vi kan inte gå hem till dig?
Lisa nickar tankspritt och slänger en blick mot Edvins håll.
- Jaa, egentligen så skulle vi kunna göra det, säger hon. Men är inte ungdomsgården öppen?

Det är nästan tomt på ungdomsgården när Lisa och Astrid kommer. Bara Lasse och Johanna, ungdomsledarna, sitter på säckstolarna och spelar FIFA.
- Hej! säger Astrid och skriver sitt namn på listan.
- Hej, ekar Lisa och skriver även hon ner sitt namn på listan. Johanna och Lasse lyfter inte ens blicken från spelet.

Astrid sitter i den nötta soffan och suger på en godisbit.
- Berätta något spännande! uppmanar hon Lisa. Lisa låtsas tänka en stund och säger sedan:
- Joo, jag tror jag är typ förtjust i Edvin.
Astrid sväljer i fel hals i rena förskräckelsen.
- Vad exakt sa du just? utbrister hon när hon hostat klart.
- Du hörde nog, säger Lisa och höjer menande på ögonbrynen.

Edvins skor är dyblöta, håret med, och rocken – hela han.
- Jävlar vad här är kallt! suckar Valle och trampar på stället.
- Mmm, instämmer Cevin och Edvin. Skitkallt.
- Vi kunde inte sticka till Unccan? fortsätter Valle och blåser varm luft på händerna.
- Låter som en rätt bra idé, säger Edvin och ler lite.

In genom dörren på ungdomsgården ranglar tre dyblöta pojkar. Lisa och Astrid skrattar lite när de ser dem, men det är innan de upptäcker vem det är.
- Tja! säger Valle och sätter sig i soffan bredvid Astrid.
- Hej! säger Astrid och ler stort, hon liksom lyser upp, inifrån. Lisa höjer frågande på ögonbrynen mot Astrid. Whaat, de känner varann? Sen när då?! tänker hon. Edvin och Cevin drar fram pallar och sätter si vi Astrid och Lisa, även de.
- Ni känner visst inte varandra? säger Valle och tittar från Cevin och Edvin till Lisa och Astrid.
- Ehm, näe, säger Edvin och ler lite. Gud vad söt han är! tänker Lisa. Cevin spelar på telefonen.
- Okej, säger Valle. Men dåså – jag heter Valle, detta är Cevin och detta Edvin. Du heter? han nickar mot Lisa.
- Lisa säger hon snabbt ock märker att hon darrar på rösten. Hon ler lite och försöker hitta en bekväm ställning.
- Och jag är Astrid! säger Astrid och ler stort. Hej allihopa!

Plötsligt sitter de alla på säckstolarna med joystickar i händerna och blickarna på skärmen. Edvin och Lisa spelar. Lisa sitter stel och försöker förstå hur man spelar. När Edvin gjort sitt femte mål pausar han och ler lite för sig själv.
- Du har aldrig spelat FIFA förut va’?
- Noup, säger Lisa och ler, hon kan inte låta bli att le mot det där ansiktet.
- Jag lär dig då... och Edvin lägger sina händer på Lisas och för hennes fingrar på rätt knappar. Lisa märker att hon rodnar och hjärtat är uppe i halsgropen.

- Det gick ju till slut, säger Edvin när han och Lisa sitter och tittar på medan Valle och Astrid spelar. Du var ju som fisken i vattnet när du väl satte igång!
Lisa ler, tillslut vann Edvin med 10-3, men helt okej gick det ju nog.
- Äsch, säger hon och rodnar lite.
- Vill du ha? frågar Edvin och håller fram godispåsen mot henne.
- Okej, jo, säger Lisa och tar en svart godis.

Klockan nio ska Edvin, Valle och Cevin sticka. De har ishockeymatch imorgon och vill vara tillräckligt utvilade då.
- Hejdå, säger Valle till Astrid och tar henne lite åt sidan. Lisa ser hur Astrid lyser, lyser av kärlek. Edvin tittar åt deras håll.
- Det var ju riktigt roligt idag, säger han till Lisa medan han knyter skorna. Du, kunde jag få ditt nummer? Ifall vi kunde ses igen eller så? lLsa blir alldeles het om kinderna när hon rabblar upp sitt nummer. Han säger att han ska ringa henne så att hon får hans.

Lisa och Astrid pratar en lång stund i sofforna efter att pojkarna gått. De pratar om Valle och Edvin. Lisa får veta att Valle har stuga nära Astrid, det var där de träffades.
- Du kom ju inte i år, och när jag såg en snygg kille på stranden så tänkte jag; det är att vinna eller förlora, och gick och partade med honom. Du kan inte tänka dig hur fantastiskt roligt vi hade det! säger Astrid.

När klockan närmar sig tio ringer Lisas mamma och undrar om hon hade tänkt komma hem alls idag.
- Måste dra, säger Lisa och stiger upp från soffan.

På hemvägen hoppar Lisa i vattenpölar, det har slutat regna nu. Det stör henne lite att Astrid inte sagt något om Valle tidigare, men orkar inte bry sig så mycket nu. För hon känner sig glad som en lärka och sjunger om kärlek i höstluften.
Plötsligt surrar mobilen i fickan, hon får upp den och ser att det är ett nummer hon inte har från tidigare.
- Hej, säger hon.
- Hej, säger Edvin.
- Vad gör du imorgon? undrar Lisa och häpnar över sitt eget mod.
- Ishockeymatch, säger Edvin och Lisa kan höra hur han ler.
- Ja just det, säger hon när hon minns.
- Men på söndag har jag ingenting. Så du, jag, Astrid och Valle kanske kan ses?
- Joo, säger Lisa och blir varm inombords. Då har jag ingenting.
- Okej, du kollar med Astrid och jag md Valle!
- Yep!
- Men hejdå då, säger Edvin.
- Moidå, säger Lisa och stirrar på skärmen. Efter en stund visar den att han lagt på.
Hon sparar numret och lär sig det utantill medan hon går den sista biten hem. Hon är lycklig, och känner sig lätt vimmelkantig. Hon är kär, upp över öronen förälskad.

Såu, vad tycks? :)

5 kommentarer:

 1. Jag tyckte att den var jättebra! :) Det finns liksom något poetiskt i den :) Och jag tycker inte att den var sådär klassisk, men om den var det så var det i alla fall en riktigt bra sådan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj tack jättemycket, det värmer att få höra sånt! :D

   Radera
 2. Jag tycker att den är jätte bra! :D modern och romantisk! Det där med FIFA-spelandet var rätt sött! :') När han lärde henne spela, haha. Nu är det ett ganska gammalt inlägg som jag kommenterar och det känns kanske skumt haha.. men klickade på tagen novell och hittade hit! :)

  Förresten grattis i efterskott att du vann den där novelltävlingen! :D Super kul ju! Även fast det var typ 2 år sedan. Förresten har du den sparad någonstans? För deras artikel om när du vann är borttagen. Vill ju läsa novellen!
  / kram Hannah! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Taaackar så mycket! Och bara roligt att du kommenterar på gammalt inlägg ju, haha ;D Nu när jag själv läste igenom den märker jag cirka tuuusen stavfel suck ... och stör mig på vissa saker, hehe ..:P

   Tacktack, jag blev också väldigt glad över det :DD tror jag har novellen på en annan dator ... kanske kan skicka den till dig via mail eller nåt om jag hittar den om du verkligen vill läsa? :)

   Kramar :D

   Radera
  2. Haha, varsågod! :D jag sa ju bara vad jag tyckte! ;) Jo, det var ju några stavfel, men det får man räkna med! Jag stavar ju inte alltid rätt heller, trots att jag försöker det. Det är något typiskt fel jag gör ofta, byter ut e mot ä. Som att jag skriver ända när jag menar enda. Haha, kan ju bli lite komiskt ibland då..

   Det kan jag förstå! :D Ja alltså om du orkar leta upp den någon gång så läser jag den jätte gärna! :) min mail är Hannah.blogg14@gmail.com .. för tror att du bara har min privata / gamla! nu använder jag mest min bloggmail. Men ja maila mig vart du vill! kram! :D

   Radera