måndag 3 januari 2022

Bokåret 2021


Som vanligt tänker jag summera mitt bokår när nästa år redan börjat - kommer nog aldrig förstå folk som gör det tidigare än så? ALLT börjar summeras redan i början av december, men då finns det ju massa år kvar? Jag kämpade t.ex. in i det sista med att komma upp i mitt mål att läsa 30 böcker i år, den 31 december markerade jag t.ex. två böcker som lästa - det var ett tappert försök, men jag kom tyvärr inte i mål tillslut, trots allt. Men nu tänker jag oavsett skriva om de böcker som jag faktiskt lyckades läsa, på ett lite utförligare sätt än vad jag brukar, har ju liksom inte skrivit om något alls här på sistone :') så nu får ni (tja? om någon finns kvar) ett megainlägg istället.

Tänker att jag inte börjar från början utan sorterar enligt betyg, alltså börjar vi med de böcker som jag gillat minst och slutar med ÅRETS BÄSTA BOK. Yes, blir bra det här.

Länkar till mitt goodreadsomdöme eller recension, om sådant finns!

2 stjärnor

28. Någon annans tidsfördriv av Ann Edliden - Denna föll tyvärr rätt platt för mig. Den vill lite för mycket, det är underhållande på sina ställen men alldeles för lite relationsdrama för att jag ska hållas intresserad.

3 stjärnor

27. Elementens hjärta av Wilma Sjökvist - Mysig fantasy med ett intressant världsbygge och en söt kärlekshistoria, men inte mycket mer än så. Hade nog behövt några fler varv hos redaktören också - eller vem det nu är som ser till att grammatiska fel putsas bort.

26. Mellan raderna av Johanna Schreiber - Också en väldigt mysig bok! Kommer garanterat överanvända detta ord i detta inlägg. Om förlagsliv, familjeliv, kärlek, ADHD. Lite samma med denna som med Edlidens roman - det blir lite spretigt.

25. Doktor Glas av Hjalmar Söderberg - Läste denna för uni, och blev väldigt positivt överraskad! Gillar språket, tematiken, doktor Glas alla reflektioner. Kändes dock lite ... tunn, kanske, och torr.

24. En flickas memoarer av Annie Ernaux - Intressant och snyggt skriven, om vad det innebär att vara kvinna och hur Ernaux ser på sitt yngre dag genom "gamla visa ögon". Men jag blev liksom inte med så mycket kvar i handen, sen. Minns den knappt.

23. Clockwork Princess av Cassandra Clare - Var verkligen så så (yes här kommer det igen) mysigt att återvända till Cassandra Clares värld av shadowhunters - denna gång på engelska!! Lättläst bladvändare, åh, fantasy.

22. Orientering - novellantologi - Blev tillfrågad att recensera denna för TOVE, vilket jag såklart gärna gjorde. Ångrar det icke! Både dikter och noveller i en salig blandning, och så himla kul att läsa en massa unga aspirerande skribenter som skiter fullständigt i några som helst skrivregler.

21. Homo Line av Edith Hammar - Nu undrar jag ju lite varför denna har fått bara tre stjärnor, men tja, är väl mycket det att jag inte kände så starkt liksom, under läsningen? Men verkligen ett megabra album, om att inte känna sig riktigt hemma någonstans, om motstridiga känslor gentemot sin hemstad, om Sverigebåtar, sex och skit. Fantastiskt detaljerade illustrationer och så himla ärligt.

4 stjärnor

20. Midnattsblot av Camilla Sten - Spännande ungdomsskräck som också bjuder på himla fina karaktärer och lite kärleksdrama. Lättläst och lättsmält liksom, så mysigt att läsa ungdomsböckeer.

19. Du är min Bobby Jean av Yrsa Walldén - Hjärtskärande vacker och så himla fint skriven. En rätt klassisk roadtrip-story där huvudpersonen stöter på ett gäng kul personer och reflekterar kring sitt liv (eller kanske främst då mammans död i det här fallet).

18. Kvinnor som vi av Dolly Adlerton - Förde tankarna till Bridget Jones, vilket alltså är en mycket trevlig referens! Snyggt språk och en massa najs formuleringar och "JA!" kring dejtande och kvinnor vs män, typ.

17. Bländad av död och kärlek - 130 år finlandssvensk poesi - En diktsamling med en himla massa finlandssvenska dikter. Köpte denna för en kurs på uni och har läst därifrån lite då och då för den kursen, men så läste jag hela i två svep för att få den med i min reading challenge :'). Jag har verkligen väldigt väldigt svårt att läsa dikter, eller det går kanske inte riktigt att göra såhär fort, bara? Jag måste läsa en dikt typ tio gånger för att förstå nåt, för det mesta. Men själva strukturen här är mycket trevlig, och visst fanns det dikter som lyste redan vid en första, snabb, läsning.

16. I ljusets makt av Leigh Bardugo - Läste denna efter att ha sträckkollat serien (SÅ BRA) och blev verkligen inte besviken. Hade fått bilden att många tycker den är rätt långsam, men det tänkte jag faktiskt inte alls på. Kan dock ha att göra med att jag nyss sett serien och att de följer varandra rätt bra och att jag var väldigt fine med att bara befinna mig i den här världen, med de här karaktärerna. Älskar kärleksdelen, älskar cliffhangersen, älskar magisystemet och VÄRLDEN.

15. Beautiful world, where are you av Sally Rooney - Läste Sally Rooneys Normala människor 2020 och älskade. Älskade inte denna riktigt lika mycket, men njöt ändå verkligen av att befinna mig i Rooneys språk. Mycket snygga formuleringar och så fina skildringar av både platoniska och romantiska relationer.

14. Alltid fucka upp av Moa Romanova - Moa är verkligen otrolig med pennan, och hur ärligt hon delar med sig av sitt liv och innersta ... så bra, så taggad på hennes nästa album!

13. Berättelser från Engelsfors av Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg och en massa illustratörer jag inte orkar skriva ut - Det här var mest en mysig omläsning, vet inte riktigt vart jag ska placera den men nu blev det här. Fantastiska illustrationer!!!! Och Engelsfors kommer ju alltid ha en särskild plats i mitt hjärta.

12. Inne i spegelsalen av Liv Strömquist - Mycket mycket intressant om samhällets utseendebesatthet. Som en enda lång essä, men i serieformat, då.

11. Eufori av Elin Cullhed - Vill också skriva intressant här! Men kanske framförallt så himla välskrivet, Elin Cullheds språk blixtrar och dundrar och Sylvia Plath får verkligen liv på sidorna.

10. Pappan och havet av Tove Jansson - Det här var, hör och häpna, den första Muminboken jag läste i sin helhet, men nu måste jag ju verkligen läsa alla. Det finns så många lager, och mumintrollen och deras vänner är så så fina. Toves språk är ju också något alldeles eget!

9. Call Down the Hawk av Maggie Stiefvater - Jag föll inte riktigt lika pladask för denna som för The Raven Cycle-kvartetten, men jag älskar ju ändå verkligen Maggies dreamers och alla nya karaktärer som introducerades var också så spännande! Språket <333 Men kanske ändå främst magin!!

8. En gång kände jag - en multimodal rehabiliteringsjournal av Sofia Elie - Jag vet egentligen inte riktigt vad det är som gjorde att jag gillade denna så mycket, den är väldigt fragmentarisk och har ingen tydlig dramaturgi, men språket är så vackert, jag känner igen mig i så mycket och den känns bara väldigt väldigt äkta. Kryper in under skinnet.

7. Så nära att det bränns av Christina Lindström - Inte heller denna gång gjorde Christina Lindström mig besviken. Än en gång skriver hon om en ung kille som hamnar lite snett, nej men han hamnar verkligen i skiten det har nog aldrig varit såhär brutalt innan, men här finns också kärlek och vänner och HUMOR. Obehaglig och spännande men också varm och fylld av kärlek och fina karaktärer.

6. Singulariteten av Balsam Karam - En otroooligt stark berättelse, om förlust och moderskap och kulturkrockar. Hemsk och hjärtskärande, med ett språk som lyser.

5. Baby Blue av Bim Eriksson - Inspirerad av Karin Boyes Kallocain skriver Bim Eriksson om ett lyckofascistiskt samhälle, där det är förbjudet att må dåligt. Men det gör Betty - eller, inte dåligt precis, men hon känner sig inte lycklig. En kusligt aktuell berättelse, med Bims otroliga illustrationer - men också en himla fin skildring av psykisk ohälsa och kärlek.

4. White Monkey av Adrian Perera - En superkort bok, men så himla himla stark. Om mellanförskap, rasism och famij. Varje sida som ett knytnävsslag.

5 stjärnor

Jag tänker faktiskt inte välja vilken som var bäst av dessa två, eftersom det är två helt olika sorters böcker.

Vei - bok 2 av Sara Bergmark Elfgren & Karl Johnsson - Den andra delen i Vei-duologin är precis lika bra som första, om inte bättre. Som en Marvel-film, men i serieformat (vilket ju Marvel också är från början hehe ...). Så spännande, SJUKT snygg, och bara ... nej men jag saknar ord.

Och det gör jag också för den andra femstjärniga boken: Det är någonting som drar i mig av Elin Persson. En bok som resonerade med mig på ett sjukt sätt. Skavig, vacker ... bara alldeles exakt SÅ HÄR ÄR DET ATT VARA LITEN OCH LOST.

Tillslut lite statistik! För sånt älskar ju jag. Jag har alltså läst:

  • 11 "vuxen"romaner
  • 10 som nog kan räknas som ungdomsböcker, varav fem är fantasy av något slag (ja här finns Mumin med, och Midnattsblot är ju mer skräck)
  • 6 seriealbum - typ gladast över detta! Pga velat läsa så många av dessa så länge, så glad att jag gjort det nu. Och allt var så bra!
  • En diktsamling, en diktsvit (som jag dock också räknade i vuxenromaner, White Monkey då), en antologi, en prosalyrisk roman (Tvångsamheten)
  • 3 engelska, 25 svenska
  • Typ alla böcker var skrivna av kvinnor, förutom White Monkey och Doktor Glas och ja så är ju Mats Strandberg inblandad i Berättelser från Engelsfors, och Karl Johnsson i både den och Vei! Kim W Andersson har också medverkat i Berättelser från Engelsfors :-) Men utöver det very kvinnodominerat
  • 18 böcker släpptes 2021, resten något annat år (om jag räknat rätt ehe)
Nästa år vill jag ha flera WOW-upplevelser, det här året känns rätt ljummet - för är verkligen bara topp två som jag verkligen älskat. Vill fortsätta läsa för vuxna, men inte heller tvinga det - utan då prioritera de böcker jag verkligen tror att jag skulle gilla, genuint. Jag är liksom ingen finsmakare, så är det bara. Läsa mycket mer fantasy! Det säger jag varje år, men jag vill verkligen det. Åtminstone dessa, som redan finns i hyllan:
  • Archenemies av Marissa Meyer - Uppföljaren till Renegades, som jag älskade.
  • Gärna även Cress av Marissa Meyer - möjligen Winter också, isåfall, men den har jag inte.
  • Gudar & monster av Laini Taylor så att jag ÄNTLIGEN avslutar den serien.
  • Det främmande landet av Kristin Cashore - Det. Har. Kommit. En. Fjärde. De utvalda-bok!!!!!!! Who knew köpte direkt.
  • The Hero of Ages av Brandon Sanderson - Mistborn <333
  • Högt spel av Leigh Bardugo
  • The Book of Dust - La Belle Sauvage av Philip Pullman
  • Strange the Dreamer av Laini Taylor (ja hej nu kommer det alldeles för mycket titlar här SOM OM jag plötsligt skulle börja läsa allt från min olästa-hylla)
  • A Court of Wings and Ruin av Sarah J. Maas
Vill också läsa andra delen i Call Down the Hawk och gärna fler Grisha-böcker! Och mer Brandon Sanderson, men nu blir jag överentusiatisk.

Och det var det! Årets första lästa bok lär bli Grim av Sara Bergmark Elfgren (som jag nästan läste klart 2021 och som nog hade hamnat högt upp då), eller De odöda eller Drakar av Johan Egerkrans, som båda är påbörjade. Älskarrrr Egerkrans. Målet är 30 böcker även detta år, känns som en okej siffra så som mitt liv ser ut just nu. :-)

Hur var ditt läsår 2021?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar