måndag 16 december 2019

Två juliga

Har läst Lavender Lits båda nya julböcker. Eller nej nu ljög jag - lyssnat har jag ju gjort! Testade Storytel i en månad så passade på att göra det då, tänkte att det kunde vara mysigt och julstämningshöjande. Tänker skriva om dem nu! Två hjärtans karameller av Sofia Fritzson och Dan före dan av Felicia Welander är alltså båda nya för i år - skulle antagligen klassas som jul chic lit eller någonting och är utgivna på Lavender Lit!

Dan före dan handlar om Sigrid som varit utomlands rätt länge och tänker överraska sin familj med att komma hem till jul - men det blir inte riktigt som hon tänkt sig, för ingen trodde Sigrid skulle komma så de har ju fixat andra planer. Men Sigrid är fast besluten att fira jul i stugan i Hälsingland, som hon alltid har gjort. Hon måste bara hitta någon att fira den med, vilket visar sig vara lättare sagt än gjort - såklart.

Jag såg Netflix nya Hjem til jul alldeles nyss och ploten är ändå relativt lik - både Sigrid och Johanne vill hitta en kille till julen och går på massor av jobbiga dejter men vännerna finns alltid där. Vilket är fint! Gillar det budskapet mycket. Men. Där jag gillade Johanne så tycker jag Sigrid är rätt jobbig, och trots att Hjem til jul är rätt klyschig och förutsägbar så är Dan före dan next level förutsägbar - visste i princip hur det skulle gå så fort huvudpersonerna var presenterade. Storyn är väldigt snäll, den puttrar liksom på och ingenting superdramatiskt händer. Helt okej julig, men Sigrid var ändå lite för mycket i Stockholm för att något riktigt mys skulle infinna sig hos mig. Erkänner att jag gillar Sigrid och Stoffe tillsammans men annars är persongalleriet rätt .. mjäh. Blev inte särskilt imponerad, men funkade som sällskap medan jag sysslade med lite annat.

Två hjärtans karameller då? Alltsåååå ... den tyckte jag nästan ännu mindre om? Är antagligen alldeles för hård och att lyssna är faktiskt inte att ge en bok en 100%-ig chans men ändå. Handlar om Ellinor som efter att hennes far har dött märker att hon - tillsammans med sina systrar - är delägare i Karlssons konfektyr, ett företag som enligt hennes syster inte går vidare bra. Systern är rätt ordentlig och liksom effektiv - allt ska löna sig - så naturligtvis måste någon av dem åka upp till den lilla byn där Karlsson påstås bo, vilket råkar bli Ellinor, för systers är sjuk.

Ellinor är egentligen väldigt motvillig till att åka, men vet att hon är skyldig systern det så hon gör vad hon måste. Och det visar sig att Karlsson inte alls är någon gammal enstöring till gubbe som Ellinor först trodde, utan en rätt snygg man i Ellinors egen ålder. Det uppstår gnistror! Såklart. Men motvilliga sådana, för det är inte mycket som Ellinor och Micke Karlsson delar åsikt i ...

Så det är brååk och gnabb och MEN VARFÖR ÄR HAN SÅ HET och hennes blooonda hår och alltså såhär: I'm all for romance jag kan verkligen uppskatta fåniga, sexiga, trånande böcker men här funkade det inte för mig för de bråkade liksom bara. Och båda två var svinjobbiga. Och den här fudgegrejen kändes så slapp? Uppstod alltså tyvärr aldrig något supermyz med denna heller :( Gillar att den utspelar sig mycket i en pytteliten by, gillar systern-och-Micke-relationen, ogillar Mickes bakgrund det kändes så GJORT, språket är inget särskilt.

Men ändå: jag rekommenderar både Dan före dan och Två hjärtans karameller om du vill läsa utan att behöva vara särskilt uppmärksam och liksom bara följa med. De funkar som en helt ok godispåse då man är godissugen - det är gott för att det är sött och det stillar kanske begäret men är inte mycket mer än så.

| Dan före dan | Felicia Welander 2019 | Lavender Lit | 250 sidor | vuxen |

| Två hjärtans karameller | Sofia Fritzon 2019 | Lavender Lit | 240 sidor | vuxen | 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar