tisdag 15 december 2015

Top Ten Swedish Books I've Read in 2015

Nu är det inte långt kvar av 2015 mer ... bara 16 dagar!! Och nio dagar till julafton ... så himla sjukt, hur snabbt tiden går? Veckans TTT tycker jag är lite väl tidig - jag menar, klart jag hinner med minst tre böcker till?!? Dessutom så brukar jag ju fixa årssammanfattningar själv, när året väl är slut påriktigt ... därför har jag estämt mig för en kompromiss och gjort veckans ämne lite smalare: topp tio böcker av svenska författare, som jag läste 2015. Av de 68 böcker jag hittills klarat av har 36 st varit skrivna av svenska författare - japp, jag sponsrar jämt och ständigt den svenska litteraturen. (Främst för att den håller så himla hög klass ;-)

Aja - över till böckerna då!
 • Året började med att jag läste och grät till Legenden om Sally Jones av Jacob Wegelius - den första bilderbok för äldre som VERKLIGEN fått mig att känna något! Så jääädrans fin.
 • Typ i februari läste jag lite Sofia Nordin, och då var det främst Som om jag vore fantastisk som fastnade.
 • Rätt så i början av året blev jag också hemskt förtjust i Eva Susso & Moa Eriksson Sandbergs 8 saker du aldrig skulle våga.
 • Efter det läste jag nog lite svensk, men inte så mycket som fastnade: förräns jag tog mig an den hyllade fantasyserien för mellanåldern: PAX av Åsa Larsson & Ingela Korsell tog även mig med storm!
 • Så kom sommaren. Och jag läste en ytterst mysig debut vid namn Hälsningar från havets botten, skriven av Christina Lindström!
 • Natten till dagen då jag började nian läste jag om Ivan och Majken - snälla ge Johanna Lindbäcks OTROLIGT mysiga duologi för mellanålderns en chans, tvåan heter Kanske ihop.
 • Hösten 2015 innebar också att jag läste Katarina von Bredow för första gången, i och med hennes nya: Släppa taget. Gillade starkt och igenkänningen var hög.
 • Efter det läste jag ett par riktigt starka svenska tätt inpå varann. Den första heter Djupa Ro och ingen mindre än Lisa Bjärbo har författat.
 • Den andra gick och vann Augustpriset, När hundarna kommer av den numera tvåfaldige-augustvinnaren Jessica Schiefauer!
 • Ja och så läste jag ju en toppenbok om mens, rätt så nyligen. Clara Henry gör en klockren debut med Ja jag har mens, hurså?.
Nogrannare rangordning kan ni förvänta er efter den 31:a. Jag tror det kan bli riktigt knepigt att få det rätt, dock ... Vilka bra, svenska böcker har du läst i år?

5 kommentarer:

 1. Schiefauer var verkligen riktigt bra. roligt att den blev belönad med Augustpriset

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Och väldigt kul att jag för en gångs skull läst en vinnare innan den vann :)

   Radera
 2. Åhh, jag får sån feeling när jag läser Kanske ihop!! Åhh, jag vill verkligen införskaffa dem. Kan det inte bli typ rea på dem!? (om du ser någon gång så får du jätte gärna skriva till mig, haha...)

  Men alltså, såhär i efterhand så känner jag att Djupa ro faktiskt är en ganska bra bok. Den tar upp så sjukt viktiga saker. Det känns som att den behövs. Och så sticker den ut lite, med alla Flashbacks från 2013-2014. Det älskar jag stort. Ja, det finns fler saker också, men om du vill veta så är det bara att kolla på min recension, haha.

  Förövrigt så håller jag på med Clara Henrys bok just nu. Känns inte som att Kah riktigt kommer hinna läsa klart den... eh x-x Eller ja, jag läser typ inget för stunden. SÅ, ja...

  6 / 33 böcker var endast svenska i år. Heeh. Bra gjort av dig! Utöver djupa ro, så gillade jag verkligen Född fenomenal (du glömde väl inte den? haha) och deckaren Avdelning 73.

  // kramar Hannah
  där hade du en liten uppdatering från mig! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men JAAA känner precis samma! Skulle vilja ha dem själv och kunna bläddra i dem precis när jag vill ... :') men ja, ska meddela om jag ser dem på rea, bara du också gör det haha ;D tänkte faktiskt inte så mycket på det när jag läst Djupa Ro, men ja, det där med att den känns så himla JUST NU är ju fint.

   Blev faktiskt själv väldigt förvånad över att över hälften av författarna kommer från Sverige ..? Läste själv Claras bok under en väldigt lång tidsperiod, så tycker att du kan ge den den tid det tar, den blir inte sämre för det :)

   Och åh, älskar Född fenomenal! Men den läste jag redan förra året, så näe, jag glömde den inte :)

   Massa kramar!

   Radera
 3. Åh, jag tycker att När hundarna kommer är årets bästa bok, och är nyfiken på flera av böckerna du nämner (som jag själv inte har hunnit läsa). Dessutom är jag förstås hedrad över att du nämner Hälsningar från...! :-)

  SvaraRadera