tisdag 15 september 2015

Top Ten Books With Music as a Main Part

*låt oss ignorera faktumet att rubriken antagligen inte är korrekt engelska, okej?*

Halloj alternativa värld!

Idag är det tisdag i Finland och det regnar utanför mitt fönster. Jag borde tända doftljus och läsa om platser jag aldrig kommer se men det gör jag inte. Tills för några sekunder sedan var allt jag gjorde: 1. äta 2. läsa bloggar 3. kolla instagram 4. äta. Och nu: 5. knappra på tangenter.
Tisdag på denna portal brukar betyda Top Ten Tuesday, så även denna gång. Veckans ämne stavas FREEBIE dvs. valfritt och jag har valt: tio böcker där musiken har en stor roll. På olika sätt, antingen så att karaktärerna lyssnar på något särskilt eller så spelar de själva. Enligt hur bra musiken används i historien (enligt mig), böcker med musik:

10. Lite ihop & Kanske ihop av Johanna Lindbäck - Både Ivan och Majken spelar violin och det används som gemensam grej som får dem att prata. Typisk användning av gemensamt intresse som samtals-startare men det funkar bra och jag äskar ju Ivan och Majken.
9. Ibland vill man inte gärna gå in fast regnet öser ner av Malin Stehn - Också rätt så typiskt exempel på musik inom litteratur - en flicka har en superstor idol hen gör typ allt för. Minns dck inte mer än så från boken, förutom att den var rätt så tråkig, så kan inte säga hur mycket sanning jag talar när jag säger att det är (typ) vad historien går ut på.
8. Vi är inte sådana som i slutet får varandra av Katarina Sandberg - Kärleksintresset spelar piano, vill jag minnas? Och jaget "behöver" lektioner. För att de ska få tid tilsammans. Typ? Alltså minns inte men tror inte musiken hade så mycket större innebörd än så, alltså i princip samma som för tian.
7. Wallflower av Stephen Chbosky - här spelar ju inte musiken så hemskt mycket roll för själva berättelsen men samtidigt blir den viktigt för Charlie som gör blandband efter blandband. Och så finns ju den där sången som får honom att känna sig oändlig.
6. Hälsningar från havets botten av Christina Lindström Anderson - här går de på musikgymnasium och musiken är gemensam för Fille och Hanna. Och Filles pappa för den delen. Spelandet beskrivs väldigt ofta och på så vis är musiken faktiskt en stor del av boken.
5. Eleanor & Park av Rainbow Rowell - alla vet ju att Eleanor och Park lyssnade på musik tillsammans till en början, när allt var trevande. Kolla omslaget liksom. 
4. Släppa taget av Katarina von Bredow - alltså åh den här boken är så mys. Har ju inte skrivit långt om den än men Elliot, kärleksintresset, spelar alltså klarinett och det var när han spelade på den som Elsa upptäckte honom. Här är det ju alltså lite samma grej som vid punkt 10, 8 och 6 i och med att det är musiken som sätter igång samtalet här OCKSÅ ... (ja, egentligen hade jag tänkt skriva ett annat inlägg om just det, men så kom TTT-freebien och det kändes ju passande.)
3. Himlen börjar här av Jandy Nelson - Lennie spelar klarinett och Joe spelar trumpet. Eller Lennie typ ... brukade spela klarinett. Efter Baileys död har hon tappat stinget lite. Musiken används som en metafor (tycker jaaag) och det är himla fint.
2. Ge mig arsenik av Klara Krantz - här hjälper Håkan Hellström huvudpersonen att överleva. Alltså är musiken vääääldigt viktig för hela bokens handling oh jag inns att jag gillade den när jag läste.
1. Nick & Norahs oändliga låtlista av David Levitan & Rachel Cohn - här genomsyrar ju musiken hela boken. Tyckte om den när jag läste, och det är musik musik musik.

Vilka böcker som "handlar" om musik är era favoriter?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar