onsdag 20 maj 2015

Top Ten ... Wednesday

Jaha, så gårdagens Top Ten Tuesday-inlägg blev halvfärdigt. Inte sådär jättemycket att göra åt den saken, men jag tänker försöka iallafall. Tyckte nämligen jag kom på ett så roligt tema som jag velat ta upp iallafall! Rättare sagt topp tio böcker/serier jag slukade som yngre (10-11-års åldern skulle jag tippa) men nu knappt minns. För det är såhär: jag läste väldigt mycket innan jag började skriva om det. Då tyckte jag om det mesta och analyserade inte så mycket, men jag minns inte heller vidare mycket. Här kommer iallafall ett urval på böcker jag minns att jag lånat på biblioteket och slukat!
 • Syskonen Baudelaires olycksaliga liv av Lemony Snicket - Jag tror jag bara läste de fyra första (av de t13 som finns), de var de enda som fanns på biblioteket tror jag, sedan rann det mest ut i sanden. Jag tror jag gillade dem, men nog tyckte de var lite underliga. Skulle vara roligt att läsa om någon gång! (Då enda till slutet.)
 • The Twilight Saga av Stephenie Meyer - Twilight slukade jag när jag var elva år, har jag för mig. Jag älskade dem. Jag slukade de tjocka böckerna supersnabbt men det blev nog ändå ingen superstark relation mellan mig och Bella och Edward. Jag minns dem vagt, men kanske mest pga filmerna som jag inte ens vet om de är bra eller dåliga om man tänker på hur de följer boken. Vill verkligen läsa om de fyra böckerna i den här serien någon dag.
 • Magiska tecken-trilogin av Maud Mangold - jag minns typ ... noll från de här böckerna. Vissa saker har jag vaga bilder av, men skulle jag kort kunna förklara handlingen? Ne-ej. Vet inte alls vad de ens går ut på ... Tror jag tyckte de var mysiga, kanske inte det bästa jag läst, men definitivt bra. Dessa är jag riktigt nyfiken på att läsa om!
 • De dödas rike-serien av Sofia Bergting - korta böcker om demoner och sånt med illustrationer av Peter Bergting! En kompis till mig älskade de här böckerna, så jag var ju tvungen att prova. Tror jag läste alla, men är inte alls säker!? Hursomhelst så minns jag dem inte som superbra men underhållande och lättlästa. Jag var typ *vad ska jag ljuga nu* elva/tolv när jag läste dem så kanske lite gammal.
 • Piraternas skatt & Piraternas fånge av Emily Diamand - 2011 respektive 2012 tror jag jag läste dessa dystopiska/fantasy böcker om en flicka som har en pratade dator. Okej nej, men minns faktiskt inte mycket av handlingen från de här heller. Vissa delar minns jag typ superbra (sååå konstigt!?) men resten är bara ... blankt. Bra tror jag jag tyckte de var! Men litelite långa kanske.
 • Magikerns hus (2/4) av William Corlett - dessa fantasyböcker minns jag att jag gillade ytterst mycket. De går inte mera att köpa, men jag tror jag ska försöka beställa de två nästa (eller kanske första också? Äger tvåan.) från biblioteket, är Så Himla Sugen på dem just nu! Så fast i fantasy ... handlar om typ tre syskon som av någon anledning flyttar till ett gammalt hus och där handlar massa konstigt, det finns typ magiska väse i skogen och så åååååh! Och så finns det en ond alkemist har jag för mig, låter mycket typiskt men är också mycketmycket bra.
 • Silverdolken-trilogin (2/3) av Gull Åkerblom - alltså minns att jag älskade dessa (främst ettan) suuupermycket. Tyckte det var såå spännande och bra och bara underbart. Det finns ju också entredje del, men när den kom ut hade jag liksom hunnit utveckla mitt läsande lite mer har jag för mig och den valdes bort till fördel för andra. Men någon dag, någon gång ska jag läsa dem alla tre igen. Handlar typ om vampyrer och så är det nånsorts giftiga bär och en massa Silver och ett kråkslott och ja ni hör ju. Underbart.
 • Den mörka materian-trilogin av Philip Pullman - hmmhmm, när skulle jag ha läst dessa då? 2010 kanske, möjligtvis tidigare ... hursomhelst så slukade jag även dessa tjocka böcker och grät lite på slutet av den sista. Tror att de flesta känner till den här trilogin med lite kort: en flicka som heter Lyra får en guldkompass som hjälper henne finna luckor till paralella universum (tyyyp..?) och så finns det en elak moder tror jag och en forskarpappa och Lyra är typ utvald. De reser till norr och möter isbjörnar och juste - mycket viktigt! - de har DJUR som sitter fast i dem med ett genomskinligt band. Typ. Och männskor forskar i det här ... och på slutet blir det kärlek <333 Åh, vill läsa om sooo badly.
 • Fallen ängel-serien (2/4) av Becca Fitzpatrick - läste typ 2011 och var ju superspännande med heta pojkar och änglar och söndriga tivolin. Senare har jag förstått på andra att de är hemskt dåligt skrivna men sådant var ju inte viktigt då - det var ju att det var driv berättelsen som var det viktigaste. Skulle gärna vilja läsa om och avsluta (om jag klarar av det) för att se vad jag faktiskt tycker. Nu då.
 • Cirkeln av Sara Bergmark Elfgren & Mats Strandberg - Japp, Cirkeln hör faktiskt hemma här. Jag läste den när den var väldigt ny, så 2011 då, och gillade suuupermycket. Tror nog jag skulle göra det idag också. Men det jag tänkte på var ju att det var spännande. Och de där romantiska scenerna gillade jag ju kanske lite extra mycket. Men de två följande (okej typ bara sista) har jag ju läst som lite mer erfaren läsare och det funkade då med.
Så, lite sammanfattning: som 11-åring gillade jag fantasy. Jag gillade också att läsa om typ 16-åringar som var kära och min högsta önskan var att kunna trolla. Språk, karaktärer och trovärdighet kunde jag inte ha brytt mig mindre om. Jag var ju förresten en ganska sen läsare, om man jämför med många andra här i bokbloggarvärlden tror jag. Jag började läsa Daisy Meadows älv-böcker som typ 9-åring och läste första Harry Potter när jag var tio. Sista boken läste jag strax efter att den sista filmen gått på bio - FÖRSTÅR ni hur himla hemskt det är att jag inte hann tidigare?! Att jag inte såg den på bio!?! DET VAR DEN SISTA HARRY POTTER-FILMEN. Okej, nog om det ehe ... men sedan var det raka vägen till böckerna som Adlibrisk grupperar som 15+-böcker. Det kan man ju kanske ifrågasätta lite grann men jag tyckte om de böckerna så ja, klart jag får läsa vad jag vill.
Fyra serier har jag ju här på hälft också, tror det ska få bli en litet projekt när jag har lite mindre annat att läsa. Ska bli intressant! Annars tycker jag nog jag hade ganska bra smak - för att FANTASY alltihop ju! (Syskonen Baudelaire är väll också det va'?)
Vad läste ni och tyckte om innan ni började analysera mera? När blev ni storläsare?

2 kommentarer:

 1. Piraternas fånge minns jag än idag, slukade den när jag var sisådär 10 år. Var helt förkrossad i flera dagar när jag läste sista sidan och inte visste att det skulle komma en uppföljare. Och visst handlar den om en pratande dator, nämligen den sista på jorden som hela tiden tjatade om att den behövde service. Typ sådär.
  Magikernas hus, så mycket kärlek till den serien. Minns att den gick som julkalender i Storbritannien, det kanske vore något att se?

  SvaraRadera
 2. SV: Jag var också rätt så rädd för att läsa Champion, men den var otroligt bra ^^ Jag skulle inte vilja påstå att den slutar dåligt, men inte jättebra heller xD Du får läsa och ta reda på det ;D Och ja, åldern känns lite udda, men det passar i dystopier :3

  SvaraRadera